Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Звільнення острова Зміїний

Меню розділу

«Зміїний острів, я російський корабель. Повторюю, пропоную скласти зброю, інакше по вас буде здійснено удар. Як зрозуміли мене, прийом! - Російський воєнний корабель, іди на ..й!»

Ця фраза одразу розлетілась світом - як символ нескореності та сміливості українського народу. З неї й почалась боротьба за Зміїний, який росіяни утримували фактично чотири місяці.

Острів Зміїний розташований в Ізмаїльському районі Одещини, площа — 17 га, довжина — 662 м, ширина — 560 м. Від острова до найближчого узбережжя України лише 30 км, а до Одеси — 120 км. У 2007 році на Зміїному заснували українське село Біле, жителів було небагато — від 13 до 30 осіб.

24 лютого 2022 року на світанку до острова підійшли кораблі росії. Гарнізону Зміїного поставили ультиматум – «здавайтеся». Відповідь захисників на адресу «руського воєнного корабля» увійшла в історію війни та відома майже всьому світу.

Спочатку острів, за підтримки авіації, атакував нині вже спочивший на дні моря крейсер "Москва" та корвет "Василій Биков". Інфраструктуру на Зміїному повністю було знищено, наші захисники потрапили в полон, а острів захоплено окупантами.

Острів Зміїний є надважливим у стратегічному значенні, він розташований поблизу торгових шляхів. А розміщення там ворожого ППО та радіолокації дозволяла контролювати Чорне море навколо острова. Наші захисники починають боротьбу.

Операцію зі звільнення Зміїного проводило стратегічне угруповання військ "Олександрія" на чолі з генерал-майором Андрієм Ковальчуком. Сили російської армії знищувались на воді, у повітрі та на самому острові. Коли росіяни вже завершували етап насичення острова озброєнням та технікою, розпочалась активна бойова робота.

13 квітня 2022 року український ракетний комплекс "Нептун" філігранно наніс удар по крейсеру "Москва". Флагманський корабель росії, який вимагав, аби українські захисники здались, іде, куди послали - на дно.

2-3 травня. У водах поблизу Зміїного ЗСУ знищили два російські катери типу «Раптор». На самому острові ударний безпілотний комплекс «Bayraktar» ліквідував російську ППО.

7 травня. Знову в роботі «Bayraktar». Уражені російський десантний катер «Серна» та два зенітних ракетних комплекси «Тор».

15 червня. Оприлюднені нові супутникові знімки засвідчили облаштування російською армією фортифікаційних споруд та ППО на острові.

17 червня. Під час транспортування на Зміїний боєприпасів, озброєння та особового складу Чорноморського флоту РФ Сили оборони Півдня України знищили новенький великотоннажний буксир "Василій Бех",який був прийнятий до складу флоту росії в 2017 році.

22 червня уражено ЗРК «Панцир-С1» противника, його радіолокаційну станцію та автотехніку. Ліквідація ворожої техніки відбувається чітко, сплановано та систематично.

30 червня не витримавши вогню наших артилерійських, ракетних та авіаційних ударів, окупанти залишили острів Зміїний. Щоправда, втечу з острова у кремлі назвали "жестом доброї волі".

1 липня пара літаків Су-30 Військово-космічних сил РФ нанесли удар по острову фосфорними бомбами.

7 липня над островом знову замайорів синьо-жовтий прапор. Державних прапорів на острові насправді встановили декілька – у різних частинах території. Одним із військових, хто підняв прапор, був військовослужбовець ГУР та майстер спорту з карате кіокушинкай Іван "Залізняк" Пилипчук. Один з прапорів взяли в Одесі, він був дуже великий і постав на краю острова, який "дивиться" на Крим.

Українська артилерія знищувала сили РФ на острові Зміїний з берега поруч з містом Вилково. Відстань від берегової лінії до острова була 40 км. У парі з українською САУ “Богдана” працювала французька – CAESAR.

Техніку спускали до морського узбережжя через плавні та пісок для того, щоб ефективно завдавати удару. Це буле перше бойове завдання української САУ “Богдана”. До цього техніку використовували для оборони Криворізького напрямку. Це і було бойове злагодження команди.

Доставка техніки до позицій стала окремою операцією, оскільки важка техніка не могла вільно пересуватися по плавнях та піску. Щоночі “Богдану” і CAESAR заганяли на плавучі платформи і по 3-4 години в один бік сплавляли річище Дунаю і його відгалужень – до позицій.

Понтони були дуже високими, щоб легко з’їжджати з берега та на берег. Тому місцеві прикордонники знайшли спеціальний водний кран, яким можна коригувати берег. Кілька днів розрахунки облаштовували позиції та організовували схованки для техніки. На деревах уздовж позиції розвішували металеві предмети для того, щоб російська РЛС не виявила техніку. Коли росіяни вмикали локатори (а вони реагують на метал), у них “світився” весь берег одразу. Таким чином вирахувати дві, хоч і великі, САУ в плавнях було набагато важче.

У перший же день місії з технікою почалися проблеми – в САУ “Богдана” після перших трьох пострілів прогоріли ущільнюючі кільця у стволі. А CAESAR здався після перших 20 пострілів – потекло масло. Поки військові вирішували питання з ремонтом техніки, російські військові завдали ракетного удару по позиціях, але помилилися на кілька кілометрів.

Наступна проблемою українських військових стало коригування вогню. Цивільні БПЛА, які використовували військові для спостереження за островом Зміїний з берега, не могли вилетіти в море, бо активно працювала російська РЕБ.

Також за островом спостерігали з БПЛА Bayraktar, але його картинка не була чіткою, оскільки безпілотник не міг підлетіти ближче 28-30 кілометрів – він потрапляв у зону дії ворожої ППО.

Крім того, картинку із безпілотників типу Matrix і Mavic одразу бачили екіпажі САУ, а зображення із Bayraktar отримували в штабі ОК “Південь” і коригували удари звідти. Військові мали детальну мапу розташування російської техніки на острові Зміїний, тому точність влучання була важливою.

Після перших днів роботи команда зрозуміла, що може скоригувати удар з точністю до 20 метрів. Особливо легко стало, коли розбили РЛС і їхнє ППО. Після цього уже нічого не глушило сигнал дронів.

Артилерійські розрахунки були розведені далеко одна від одної та працювали по черзі: трохи CAESAR – постріляв і заховався, далі – “Ураган”, після нього – “Богдана”.

Залишки від снарядів та пострілів одразу прибирали, щоб не видати місце базування. Артилерія працювала за таким принципом понад тиждень – з 21 по 30 червня.

У день звільнення острова, 30 червня 2022 року, працювала тільки САУ “Богдана”. Фактично кожен постріл влучав по острову. Розрахунок мав 50 снарядів “на зміну” того дня.

Зачистку острова провели спеціальні підрозділи ГУР, Сил спецоперацій Збройних Сил України, групи «Альфа» СБУ, Державної прикордонної служби. Підтримку надавали артилерія, підрозділи Військово-морських і Повітряних Сил ЗСУ.І під час цього наші захисники встигають ще й врятувати кошеня, яке пережило окупацію острова. Пізніше стало відомо, що кота Змія зі Зміїного прихистив командир розвідників. Представники ГУР МО України казали, що тварина стала талісманом звільненого острова.

Перед тим, як на острів зайшла основна група, бойові плавці обстежили прибережну зону на наявність протичовнових та протидесантних мін. Інженери розчистили прохід від мінних загороджень і пасток.

Загалом Сили оборони під час битви за Зміїний знищили 19 одиниць техніки та склад боєприпасів. В угрупованні військ "Олександрія" втрати окупантів оцінили у 900 мільйонів доларів. Звільнення острова дозволило частково розблокувало судноплавство у північно-західній частині Чорного моря та відновити експорт українського збіжжя у рамках "зернової ініціативи".

Під час операції загинули бійці ГУР: Руслан Попов – Герой України, капітан 1-го рангу; Олег Зайцев – Герой України, молодший лейтенант; Віталій Ігнатенко – Герой України, солдат; бійці «Альфи» СБУ: Володимир Кисельов – Герой України, капітан; Олександр Крикуненко – Герой України, майор; воїни Військово-морських сил: Ігор Бедзай – Герой України, полковник; а також Михайло Заремба – майор, Сергій Мущицький – капітан, Юрій Пирог – штаб-сержант. Ці імена озвучив Президент Володимир Зеленський.

Вічна пам'ять героям!

До річниці визволення острова ГУР спільно з Укрпоштою випустили в обіг тематичну марку.

Острів Зміїний назавжди увійшов в історію, як символ незламності українського народу.

Використані джерела

Відео матеріали

Календар подій

1 234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031