Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Військова допомога США

Меню розділу

Нестача боєприпасів останнім часом коштували життів солдат і призвела до того, що російські війська захопили ще сотні квадратних кілометрів території. З військовою допомогою від США, Україна зможе протистояти перевазі Росії в повітрі, порушити лінії постачання і сповільнити просування російських військ. Вона не дасть Україні засобів, щоб негайно почати звільняти території і змусити Росію відступити - але дасть можливість зробити це в майбутньому. Загальна допомога США Україні з моменту російського вторгнення наразі склала майже 175 мільярдів доларів, до її складу входить нещодавній Закон про додаткові асигнування на безпеку України, що співрозмірно з річним офіційним бюджетом армії держави-агресора. Ця піврічна затримка в глобальному сенсі свідчить про слабкість і вразливість в цілому західної коаліції в протистоянні з табором авторитарних країн. Складність механізму ухвалення рішень — це ключова проблема західного світу, бо ситуація поступово загострюється в контексті глобальної поляризації світу.

20 квітня 2024 року Палата представників США проголосувала за військову допомогу Україні майже на $61 мільярд. 23 квітня 2024 року сенаторами було розглянуто пакет допомоги для України,Тайваню та Ізраїлю. Закон набрав чинності одразу після того, як його ухвалив Сенат та підписав президент США Джо Байден. Пентагон швидко підготував перший пакет озброєнь в розмірі 1 мільярд доларів та охоплює:

  • ракети RIM-7 та AIM-9M, які використовуються у системах ППО, включно з радянськими ЗРК, які були адаптовані до них за програмою FrankenSAM
  • ракети Stinger для ПЗРК та ЗРК Avanger
  • додаткові боєприпаси до HIMARS
  • 155- (включно з кастеними), 105-мм артилерійські боєприпаси та 60-мм міноменті міни
  • ПТРК TOW, Javelin та протитанкові гранатомети AT-4
  • БМП Bradley, неназвані бронеавтомобілі, HMMWV та машини логістичного забезпечення у невизначеній кількості
  • високоточні авіаційні боєприпаси, обладнання аеродромного забезпечення
  • міни, саперне оснащення, прилади нічного бачення, кулеметні та інші набої, запасні частини тощо

Це перший повноцінний пакет допомоги від США з кінця 2023 року. Після підписання закону про допомогу, шлях до поновлення стабільної передачі озброєння для України знову відкритий. Практика показала, що між підписанням Джо Байденом законопроекту та виділенням допомоги, пройшли просто хвилини. Пентагон офіційно заявив, що перший пакет допомоги у цій новій "серії" сконцентрується на найнагальніших потребах, а його вміст сформований у тісній співпраці з Україною. Передача озброєння, як зазначили у міноборони США займе лише декілька днів. Структура пакета включає виділення 23,2 млрд доларів для Пентагону з метою поповнення товарів оборонного призначення. Набуття чинності такого Закону надає можливості не лише нашій державі, а й підтримує замовлення для підприємств військово-промислового комплексу США. Наступна складова пакета — це 13,8 млрд доларів, які виділяють на закупівлю озброєння для України за програмою Ukraine Security Assistance Initiative. Окрім цього, 11,3 млрд доларів виділяють на логістику озброєння, а також 7,9 млрд доларів прямої фінансової допомоги у вигляді кредитів, що дозволить стабілізувати курс національної валюти. А ще 1,6 млрд, як суму, на яку можливо безоплатно отримати озброєння за програмою Foreign Military Financing (іноземне воєнне фінансування). Важливо, що майже 0,2 млрд доларів виділено національній адміністрації з ядерної безпеки США для реагування на ситуації, пов’язані з ядерною безпекою України.

Військова допомога від США для України є більш ніж виправданою, адже ми даємо опір екзистенційному ворогу всього вільного світу. Успішне голосування в Палаті представників стосовно пакета допомоги для України — дало чіткий сигнал усьому демократичному світу, що США і надалі залишаються лідером з координації допомоги для України.

Викоритстанні джерела

Календар подій

1 234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031