Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Повітряна війна на території Росії

Меню розділу

Досягти перелому у війні — це отримати засіб для ураження цілей у глибині території Російської Федерації. Поступово війна повертає на територію Росії - до її символічних центрів і військових баз, це неминучий і абсолютно справедливий процес.

Тому коли дрон перетинає межу Москви, він уже фактично виконав своє завдання. Москва має знати, що війна — не десь там в Україні, а вже тут. Кошмар, який вона розв’язала, прийшов і до неї додому

Відправною точкою став саме день, коли Shahed уперше прилетів до Києва. Дрони-камікадзе обстрілювали українську столицю неодноразово. Атака по Москві відбувалася одразу після чергової атаки Росії на Київ. 30 травня 2023 року зранку з’явилися повідомлення про атаку дронів на російську столицю. Два дрона вибухнули, поруч з будівлями Міністерства оборони, стратегічними військовими об'єктами. Дрони-камікадзе пробили щит над небом Росії.

За час повномасштабного вторгнення Росії використання й виробництво в Україні безпілотників сягнуло неймовірних масштабів. Сьогодні в Україні відбувається справжня дронова лихоманка. В індустрію інвестують волонтери, військові, топові бізнесмени, колишні або нинішні чиновники й держава. Перші експерименти в українській армії з безпілотниками почалися ще до 2014 року., але лише з початком війни на Донбасі, стало зрозуміло, що армія потребує очей, щоби бути ефективнішою на полі бою, цим питанням зайнялися серйозно. Масові розробки й виробництво БПЛА почалися лише 2022 року. Улітку 2023-го українська влада спростила умови роботи виробників безпілотників і в межах програми «Армія дронів» виділила 40 млрд грн на їхню закупівлю для потреб фронту. Галузь, безперечно, отримала новий поштовх для розвитку. Ще з 2021 року відомо про ударний дрон UJ-22 Airborne від компанії «УкрДжет», який летить на відстань 800 км і вже використовувався ГУР МО для ураження цілей у Росії. Україна має дрони, які здатні летіти на більш як 1000 км: Raybird-3, «HaKi-20», «Сокіл», «Кобра» чи «Бобер». «Бобер» уже двічі гостював у російській столиці — 30 липня і 1 серпня 2023 року, навіть дещо допоміг удосконалити фасад тамтешнього бізнес-центру «Москва-Сіті». Також спецпризначенці СБУ повідомили про ще одну свою розробку — дрон «Морок», який б’є на 800 км. Український дронопарк налічує сотні безпілотних проєктів, які допомагають українцям наближати перемогу. Вони призначені для виконання найрізноманітніших завдань на різних оперативних рівнях. Українські морські дрони зробили революцію у військово-морській війні за останні кілька років, невпинно вистежуючи російські кораблі у відкритому морі і навіть на військово-морських базах.

Сьогодні достеменно відомо про дві моделі (їх є більше), які сили оборони України використовують для атак по російських надводних цілях та Кримському мосту. Це дрони-камікадзе MAGURA V5 і розробка інженерів СБУ брандер Sea Baby.

Дронами можливо підпалювати нафтобази чи склади, завдавати пошкоджень об’єктам інфраструктури. Масштабні удари по російських заводах почалися ще у 2023 році. У травні безпілотники атакували Ільський НПЗ в Краснодарському краї та Афіпський НПЗ на Кубані, а в липні "вибуховий пристрій" здетонував на Куйбишевському НПЗ в Самарі. Географія ударів по російських нафтопереробних заводах, нафтосховищах шириться та продовжується і у 2024 році. 12 березня безпілотники атакували НПЗ компанії «Лукойл» у Нижньогородській області. Внаслідок атаки виведено з ладу найбільшу установку, яка забезпечувала 53% перероблення нафти на НПЗ.

У ніч на 13 березня СБУ атакувала дронами три нафтопереробні заводи в Росії: в Рязані, Кстово Нижегородської області та Кірішах Ленінградської області. Атаковані НПЗ входять до пʼятірки найбільших заводів у РФ.

13 березня Новошахтинський завод нафтопродуктів, що розташований у Ростовській області РФ, зупинився після атаки дронів.

У ніч на 15 березня безпілотники уразили підприємство «Первый завод» у Калузькій області РФ, яке займається переробленням нафти. Сім НПЗ через атаки дронів зупинили потужності з перероблення 4,6 млн т нафти, або 7% від загального обсягу, зазначає агентство.

Також роботу зупинив Куйбишевський НПЗ (Самарська область),БпЛА атакували цей завод у ніч на 23 березня. Після атаки завод зупинив роботу нафтопереробної установки CDU-5, через що потужності підприємства знизилися вдвічі.

Водночас прогноз виробництва нафтопереробки у РФ на 2024 рік залишається незмінним і близьким до минулорічного рівня – близько 5,5 млн барелів на день.

Накопичений аварійний простій первинних потужностей на НПЗ РФ, що виник через атаки на підприємства, до середини березня 2024 року збільшившись у 10 разів у порівнянні з сумарним вибуттям потужностей з аналогічних причин за два попередні роки, а кількість пошкоджених установок первинної переробки нафти зросла втричі.

З кожним днем українські дрони збільшують інтенсивність та частоту ударів по нафтопереробних потужностях Росії.

Основна ціль таких атак – військова, оскільки паливо з російських заводів прямує в Україну, де заправляє танки, БМП та літаки ворога. Паралельно шкоди зазнає й російська економіка, що зменшує можливості окупантів для обстрілів житлових будинків та вбивств мирного населення.

5 квітня десятки дронів атакували РФ. Вибухи пролунали відразу в кількох регіонах Росії, зокрема, у Саратовській, Курській, Бєлгородській області, Краснодарському краї і Ростовській області. Цікаво, що атака у Краснодарському краї і Ростовській області припала на військові аеродроми. Напередодні 4 квітня, на цьому аеродромі були зроблені знімки OSINT-аналітиками. За їхніми підрахунками, на той момент там дислокувалося 26 Су-34 і три Су-30/35. А вже 5 квітня стало відомо, що було знищено щонайменше шість російських військових літаків та вісім пошкоджено. Це ті самі літаки, які постійно бомбардують Україну.

Дрони і далі будуть атакувати військові обєкти та паливну інфраструктуру ворога, завдаючи нових руйнувань та збитків, що має вирішальне значення для Кремля. Це нова форма війни на виснаження, коли ці системи розгортаються у величезних кількостях проти стратегічних об'єктів. Безпілотники розроблені як недорогі та одноразові, а ракети з російських систем ППО коштують до 40 разів дорожче, ніж дрони, на які вони спрямовані. Навіть якщо безпілотники будуть збиті-це все одно економічна перемога.

Використанні джерела

Календар подій

1 234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031