Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Вторгнення

Вторгнення

«Війна – це момент, коли роззявляється паща
об’єктивного зла, що матеріалізується в тих, хто є
носієм убивств, ненависті й руйнацій»

Блаженніший Святослав

24 лютого відбувся черговий акт російської агресії — повномасштабне вторг­нення, що змінило життя України й усього світу. Сьогодні українці захищають не тільки свою територію, а й мир у всій Європі. Війна принесла українцям багато горя, жаху, страждань, руйнувань і непоправних втрат. Календарні дні, як такі, перестали існувати-лише відлік важких днів до нашої Перемоги. Кожен посилає нові випробування та змушує кожного з нас робити доленосний вибір. За час війни, ми, як ніколи, стали рідними, об’єднані бажанням перемогти ворога і повернути своє. Це час, у якому переплелися світло і темрява, добро і зло, трагічне і героїчне одночасно. Проєкт «Україна у вогні війни за свободу. Хроніка» - це хронологія днів дивовижної мужності, витримки та незламності, які назавжди закарбувалися в пам’яті.

Лютий

24 лютого

24 лютого Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну о 3:40 на ділянці Мілове в Луганській області, а вже потім – наступ був всюди.

3:59 блокпост в Каланчаку  був знеструмлений і камера перемкнулася в інфрачервоний режим, а пізніше помічено 4 особи у камуфляжі. Через кілька хвилин камера перестала працювати. На блокпосту в Чонгарі також зникає світло, а згодом перестає працювати камера.

4:35 - російські війська завдали удару по  міжнародному пункту пропуску Велика Писарівка у Сумській області.

5:00 - Путін оголошує початок проведення «спеціальної військової операції» на території України. Збройні сили Росії починають вторгнення в Україну з різних напрямів, включаючи ділянку кордону з республікою Білорусь та з АР Крим.

Війська ворога обстрілюють і знищують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, авіабомб і балістичних ракет. Колони живої сили та техніки ворога намагалися просунутися в Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській, Сумській, Харківській, Ч ернігівській та Київській областях, а також у бік Києва.

Аеропорт Гостомеля після звільнення

8:00 - 40 вертольотів з елітним спецназом російських військ на борту, вилетіли в бік аеропорту Гостомеля – відомого, як аеропорт «Антонов», розташований за 10 кілометрів від Києва. Для ворога це вважлива ціль, для організації повітряного моста.

Повітряним мостом з Білорусі повинні були перекинути техніку, війська та спрямувати все угруповання на Київ. В точці призначення спецназ та вертолітники зустріли активний і жорстокий опір. Бій прийняла недоукомплектована бригада Національної гвардії України, озброєна тільки мінометами та легкою стрілецькою зброєю. Згодом на допомогу долучилася група елітних бійців Сил спеціальних операцій, їхнім завданням було затримати висадку. Три дні окупанти штурмували аеропорт, відбувалися запеклі бої, однак завдяки мужньому захисту українських військових всі спроби штурму були відбиті.

На півдні російські війська безперешкодно пройшли через Перекоп і Чонгар.

9:00 - захоплені Нова Каховка, Каховська ГЕС та Північнокримський канал, а також протягом дня російські війська взяли декілька міст області під свій контроль: Генічеськ, Скадовськ, Каховку та Таврійськ.

К олона техніки підійшла до Херсона, інша колона наблизилась до Мелітополя.

Острів Зміїний, Ізмаїл

10:00 - російські військові кораблі – крейсер «Москва» та патрульний корвет «Василь Биков» – атакують гарнізон українських прикордонників на о.Зміїний у Чорному морі. Попри переважаючі сили ворога, українські військові відмовилися здатися. Спочатку повідомлялося, що всі захисники Зміїного загинули, проте згодом з’ясувалося, що вони потрапили в полон.

Саме тоді пролунала фраза «Рускій воєнний корабль, іді нах*й!» та стала першим крилатим висловом повномасштабної війни і задає тон подальшому опору українців. Ці слова почнуть масово поширювати, бренди додаватимуть їх до своїх продуктів і послуг, а іноземці виходитимуть із цим гаслом на мирні антивоєнні мітинги.

Російські військові на ЧАЕС

17:00 - окупанти захопили Чорнобильську АЕС і персонал станції взяли в заручники. У російський полон потрапили 169 військовослужбовців Нацгвардії України, які охороняли ЧАЕС.

Пересування важкої військової техніки росіян у зоні відчуження ЧАЕС спричиняє зростання рівня радіації. Пізніше стане відомо, що окупанти взагалі не зважали на радіаційне забруднення території: у приміщеннях на ЧАЕС, де вони зупинялися, а також у піску, яким вони набивали мішки для укріплень, був зафіксований підвищений в десятки разів радіаційний фон.

25 лютого

Ракетний обстріл житлового будинку в Києві

Ворог обстрілює Київ ракетами і аеропорт в Рівному, тривають бої в Печенігах і Дергачах. Цього дня відбулися перші бої в Києві. Російські диверсанти  переодягнулися у форму українських військових та намагалися потрапити в центр міста, проте були знищені на Оболоні.Також, ворог намагається атакувати ТЕЦ-6 в районі Троєщини та військову частину на проспекті Перемоги. Запеклі бої відбувалися у Василькові, де українські сили протиповітряної оборони знешкодили Іл-76 разом із десантом ворога.

26 лютого

«Кадирівці» у лісі неподалік Бородянки.

Київ продовжує тримати оборону, знищуючи диверсійні групи, що проникли в місто. Українські сили знешкоджують у районі Гостомеля спецпідрозділ Росгвардії Чечні. Колона російської техніки увійшла в Бучу, розпочалися вуличні бої. Країна агресор завдає ракетних ударів по житловим будинкам Києва, Житомира та Чернігова, порушивши цим норми міжнародного гуманітарного права.

Ведуться бої в районі Антоновського мосту, який російським військам згодом вдалося взяти під контроль, що дозволило окупанту вийти на кордон Херсону.

27 лютого

В орогу вдається знищити на аеродромі в Гостомелі флагман української авіації – найбільший у світі транспортний літак Ан-225 Мрія.

Розбитий літак «Мрія» у аеропорту Гостомеля

Цього ж дня

Лідер українського гурту «Бумбокс» Андрій Хливнюк, заспівав на тлі дзвіниці Софійського собору пісню "Червона калина", після чого вона набула нової популярності і стала всесвітнім шлягером.
Її співають всюди-на сцені і під час обстрілів, в Україні та на закордонних телеефірах, на площах міст вільного світу. Але ця пісня має історію… Пісня датована 1912 роком, написав Степан Чарнецький, режисер першого мандрівного професійного українського музично-драматичного театру у Галичині «Руська бесіда». Пісня призначалася для постановки п’єси «Сонце руїни», присвяченої гетьману Петру Дорошенку, якого звали так завдяки його планам об'єднання України, розділеної під час «Руїни» між московією та Річчю Посполитою. У 1914 році твір почув чотар Українських січових стрільців Григорій Трух, котрий додав ще кілька куплетів та навчив пісні бійців свого підрозділу.
Так "Червона калина" зазвучала спершу у Стрию, далі по Галичині та стала гімном Січових стрільців, а невдовзі її заспівала уся Україна.

28 лютого

Окупаційні війська продовжують спроби прорвати оборону Києва, неодноразово колони російських військ намагались штурмувати околиці столиці. Трасою в бік Києва рухається колона окупаційних військ, які розстрілюють будинки, що стоять біля дороги — окупанти бояться, що їх закидають коктейлями Молотова. По околицях Броварів агресором було завдано удару, імовірно, балістичною ракетою.

Російські війська захопили міста Бердянськ і Мелітополь Запорізької області та підійшли впритул до багатьох інших міст на півдні та південному сході України (зокрема до Маріуполя та Енергодара).

Також, в перші дні війни з’являється гасло

«Доброго вечора, ми з України» і стає популярним неофіційним військовим привітанням в Україні після вторгнення Росії у 2022 році, та отримує широкий вжиток. Фраза підіймає дух українців з перших днів війни. Вона вже стала маркером на означення приналежності до нації, яка веде боротьбу.
Її використовують журналісти на телебаченні, як дружнє вітання між собою, знімають патріотичне відео з військовими, створюють меми та кліпи.
«Доброго вечора, ми з України!» —музичний трек від PROBASS HARDI, реліз якого відбувся у жовтні 2021 року. Автором фрази є український музикант, фронтмен і вокаліст гурту «Даха Браха» Марко Галаневич.


Березень

1 березня

Удар ракетою «Калібр» по пл. Свободи у Харкові

Росія обстрілює центр Харкова, а саме майдан Свободи і будівлю Харківської ОДА, загинули та постраждали мирні люди.

Путінські війська розпочали фізично знищувати українські телекомунікації, обстріляли телевежу в Києві та меморіальний комплекс Бабин Яр.

Російські війська обстріляли Охтирку, зруйнувавши військову частину, де загинуло багато українських солдатів.

Ворожі війська трьома колонами зайшли до Тростянця.

Вони знесли танком ворота у Круглий двір (садиба-манеж, пам'ятка архітектури XVIII століття) і розбили картинну галерею. 

Агресор веде наступ і бої за Херсон, зрештою, російським військам вдалося захопити обласний центр.

Також бої тривали на підступах до Києва, Харкова, Чернігова, Сум, Маріуполя, Миколаєва, Енергодара та інших міст.

2 березня

Окупанти підійшли до Василівки на Дніпрі (Запорізька область), а також беруть місто Маріуполь в облогу. Ворог атакує у напрямку Балаклеї та Золочева на Харківщині. Російські війська вдруге  штурмують Вознесенськ та активно наступають у бік Баштанки.

3 березня

Тривають бойові дії навколо Києва, Харкова та Миколаєва. Нанесено ракетно-бомбові удари по Житомиру, Чернігову, Маріуполю, Києву, Харкову, Ізюму, Василівці,Охтирці та іншим прифронтовим містам. Під час російської танкової атаки і обстрілів виникла пожежа в Енергодарі на Запорізькій АЕС.

4 березня

Захоплення Запорізької АЕС

Окупанти зайшли в Енергодар та захопили Запорізьку атомну електростанцію, розташовану поруч із цим населеним пунктом. Місто та АЕС досі під окупацією.

Основні зусилля російських військ були спрямовані на оточення Києва та Харкова, на терор і придушення опору в заблокованих населених пунктах.

6 березня

Противник продовжував наступальну операцію проти України, зосереджуючи основні зусилля на оточенні міст Києва, Харкова, Чернігова, Сум та Миколаєва. Виходить на адміністративні кордони в Луганській та Донецькій областях, в напрямку Маріуполь — Новоазовськ. Угруповання ворога перейшло до накопичення ресурсів для штурму Києва, противник намагається встановити повний контроль над містами Буча та Ірпінь.

9 березня 

Авіаудар по лікарні в Маріуполі

Путінські війська завдали авіаудару по лікарні в Маріуполі, зазнало руйнувань пологове відділення, внаслідок чого загинули троє людей, серед яких одна дитина, ще 17 постраждалих.

16 березня

Російські військові скоїли атаку на Драматичний театр у Маріуполі, скинули 1000 кілограмову бомбу. В приміщеннях будівлі перебували сотні мирних

людей з дітьми. Згідно з розслідуваннями, внаслідок удару загинуло бдизько 600 людей всередині театру та за його межами.

19 березня

Окупанти атакували бомбами школу мистецтв у Маріуполі, там переховувалися близько 400 людей….

В останній тиждень лютого і перші тижні березня, події розвивалися надзвичайно швидко, а їхній результат багато в чому визначив подальший хід великої війни. Попри значну перевагу росіян в ресурсах, Україні вдалося вистояти, зберегти управління державою й армією, а сміливість і сила опору українців вразила весь світ.

Календар подій

1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 2021
22232425262728
2930