Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Атака на аеродром «Саки» в Криму

Меню розділу

Авіабаза «Саки» Збройних сил України розташована у Сакському районі АР Крим. Її захопили російські війська під час окупації Криму 2014 року. На авіабазі розгорнули 43-й окремий штурмовий авіаційний полк Повітряно-космічних сил Росії.

На цій базі окупанти розміщували здебільшого багатоцільові винищувачі Су-30СМ, бомбардувальники Су-24М і розвідувальні Су-24МР, військово-транспортний Іл-76 та іншу авіатехніку.

З початку російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року російські війська використовували захоплену базу для зберігання авіаційних бомб і ракет, якими обстрілювали південь України: Запорізьку, Херсонську та Миколаївську області.


Ілюстративне фото. Новофедорівка, Крим.Фото: Reuters

9 серпня 2022 року, близько 15:20, на авіаційній базі «Саки» пролунала серія потужних вибухів: перші вибухи, потім два одночасні потужні вибухи в різних місцях, через деякий час пролунав третій потужний вибух. Очевидці називали різну кількість вибухів: спершу мова йшла про 4, потім про 6—7 і навіть до 15 вибухів. На супутникових знімках, за оцінкою видання «Мілітарний», було видно знищені будівлі та три кратери, на місці яких зберігали вибухонебезпечні предмети і які, ймовірно, були епіцентрами вибухів. Після вибухів на авіабазі розпочалася пожежа.

Зафіксовані втрати:

  • П’ять Су-24 знищено;
  • Три Су-30СМ знищено;
  • Один Су-30СМ пошкоджено;
  • Три Су-24, ймовірно, мають пошкодження.


Місце розташування аеродрому “Саки”, Новофедорівка, Крим. Фото: мапа DeepState.

У ніч на 21 вересня 2023 року Служба безпеки України спільно з ВМС ЗСУ нанесли масштабний вогневий удар по військовому аеродрому "Саки" в окупованому Криму. Він був атакований кількома групами БпЛА. На аеродромі було розташовано щонайменше 12 бойових літаків, у тому числі фронтові бомбардувальники Су-24 та винищувачі Су-30. Охорону військового об’єкту забезпечували зенітні комплекси «Панцирь-С».

Там же знаходилася база підготовки операторів БпЛА "Mojaher". Саме ці безпілотники використовують росіяни для координації власних повітряних атак, а також як бойові ударні дрони.

Для нанесення удару українські силовики використали безпілотники, які перенавантажили російську протиповітряну оборону, а потім — запустили крилаті ракети «Нептун». Дедалі активніше для ударів по віддаленим російським стратегічним об’єктам українські військові починають застосовувати ці крилаті ракети . Для проведення атак по наземним цілям конструкція ракет зазнала серйозних змін. Ракета стала потужнішою та отримала більшу дальність польоту.

6 січня 2024 року в результаті атаки Повітряних сил України по військовому аеродрому “Саки” був ліквідований підполковник заступник командира російського 43-го авіаційного полку Чорнобривий Олександр Іванович. Ліквідація Чорнобривого відбулася під час атаки крилатими ракетами Storm Shadow/SCALP по командному пункту РФ на аеродромі “Саки”

Збройні сили Украни та СБУ запевняють, що "з кожним днем "бавовна" у Криму цвістиме дедалі більше - окупанти не можуть почуватися в безпеці на окупованому півострові".

Використані джерела

Відео матеріали

Україна у вогні війни за свободу: Хроніка

Календар подій

       1
2 3 4 5 6 7 8
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30