Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

«Рамштайн» - коаліція допомоги для України

Меню розділу

За два роки і чотитри місяці повномасштабного вторгнення Росії в Україну загалом відбулося 23 зустрічі у форматі «Рамштайн». За цей час підтримка України значно посилилася, як кількісно, так і якісно. Якщо важку зброю на початку війни Україна майже не отримувала, то сьогодні все більше і більше прибуває новітніх зразків озброєння НАТО: від артилерійських снарядів до сучасних танків та систем ППО. Також українські військові готуються користуватися новітнім озброєнням на натівських базах та за допомогою іноземних інструкторів. Еволюція «Рамштайну» очевидна — те, що ще два роки тому здавалося неможливим — усе частіше стає реальним.

Зу́стрічі у форма́ті — серія дипломатичних зустрічей міністрів оборони кількох десятків країн світу. Мета «Рамштайну» – обговорення, синхронізація і прискорення надання військової допомоги, зброї та спорядження Україні. Також на зустрічах обговорюють питання, повʼязані з підтримкою нашої країни після перемоги та закінчення війни.

Назва зустрічі за місцем проведення першого засідання на базі Повітряних сил США в місті Рамштайн у Німеччині, яка розпочалася за ініціативою та лідерством Секретаря оборони США Ллойда Остіна та Голови Комітету начальників штабів Збройних сил США генерала Марка Міллі. Зустріч у форматі «Рамштайн» також уже звикли називати, зустріччю Контактної групи з питань оборони України , антипутінською коаліцією або Атлантичною хартією 2.0.

Перша зустріч «Рамштайн» відбулася 22 квітня 2022 року. Вона була більш консультативною й обʼєднала, приблизно 30 країн членів та союзників НАТО. Метою було з’ясовувати можливості промислового потенціалу, каталогізацію ВПК союзників України, аби зрозуміти, як вони можуть зміцнити Україну. Ухвалено рішення про надання необхідних озброєнь у стислий термін, понад 30 країн зобов’язалися виділити більш ніж 5 млрд доларів військової допомоги.

Друга зустріч у форматі «Рамштайн» відбулася 23 травня 2022 року, набув певної конкретики щодо збройної допомоги. Союзники зобов’язалися наростити поставки артилерії 155-мм калібру та посилити берегову оборону України. Загалом понад 20 країн оголосили про пакети збройної допомоги для Києва, які включали: артилерію; снаряди; системи берегової оборони; бойові машини; навчання українських військових; танки (але ще радянського зразка). Кількість учасників контактної групи зросла до 44 країн. Італія, Норвегія, Греція та Польща оголосили про передачу артсистем та боєприпасів, також пускових установок Mk 141 для ракет Harpoon і самих ракет від Данії. Чехія анонсувала передачу гелікоптерів вогневої підтримки, танків та ракетних систем.

Третя зустріч Контактної групи відбулася 15 червня 2022 року у Брюсселі. Кількість учасників зустрічі зросла до 50 країн. Результат зустрічі-погодження постачання далекобійних реактивних систем залпового вогню M270 і M142 HIMARS. США оголосили поставки 18 гаубиць М777, 155-мм снаряди; десятки тисяч боєприпасів і ракет для систем HIMARS; авто для транспортування та ремонту техніки; системи Harpoon; радіостанції; оптичні пристрої нічного бачення. Партнери заявили про посилення українського узбережжя ракетами Harpoon, Brimstone, а Німеччина зобов’язалася постачати системи MARS II. Словаччина пообіцяла передати гелікоптери Мі-17 та ракетні боєприпаси. Канада, Польща та Нідерланди — пообіцяли Києву додаткову артилерію (йшлося про постачання 300–400 артилерійських систем).

20 липня 2022 року відбувся «Рамштайн-4» у онлайн форматі. Як результат- новий пакет допомоги від США для України на 400 млн доларів: гроші пішли на 1000 високоточних 155-мм боєприпасів та 20 додаткових систем HIMARS. Країни партнери зобов’язалися забезпечити навчання українських військових на натовських озброєннях та відновлювати українську техніку, постачати запчастини й інші бойові засоби.

8 вересня 2022 року на базі НАТО у Німеччині, відбулася зустріч«Рамштайн-5». НАТО оголосило про зимовий пакет допомоги для України та допомогу з розмінування територій. США заявили про передачу додаткових гаубиць, протирадіолокаційних ракет HARM, сотні броньовиків Humvee, мільйонів набоїв, понад 5 000 протитанкових систем та тисячі протитанкових мін. Німеччина анонсувала поставки зенітних самохідних установок Gepard та броньованих танків-мостоукладачів Biber. Норвегія- 160 ракет Hellfire.

Після масованого ракетного обстрілу України та падіння ракет у Польщі 10 жовтня, одразу 12 жовтня 2022 року у Брюсселі відбувся «Рамштайн-6». Міністри оборони близько 50 країн провели зустріч Рамштайну, пріоритет №1-постачання систем ППО та боєприпасів, щоб зберегти контроль над небом і не дати РФ досягти переваги в повітрі. Україна отримала:системи ППО HAWK від Іспанії; перші системи NASAMS від США; додаткові ракети для систем ППО і ПРО від Великої Британії та Нідерландів; зенітні ракетні комплекси Crotale від Франції; Норвегія та Німеччина погодилися виготовити для України 16 одиниць САУ Zuzana-2 та багато іншого.

16 листопада 2022 року відбулася сьома зустріч у форматі «Рамштайн» міністрів оборони різних країн. Союзники домовилися надати Україні: дві пускові установки HAWK і ракети від Іспанії ; від Канади – $500 млн допомоги та зимове екіпірування для українських військових; Польща зазначила, що передасть ППО ближнього радіусу дії, артилерію та боєприпаси; від Німеччини – допомогу з боєприпасами для ППО, артилерії та установок РСЗВ; Швеція – допомогу на $270 млн; Греція передалабоєприпаси 155-мм калібру.

«Рамштайн-8» відбувся 20 січня 2023 року на Базі ПС США. Зустріч відбулася на фоні падіння гелікоптера у Броварах, у якій загинув міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, і ракетного удару Росії по житловому будинку в Дніпрі. Після 8-ї зустрічі Україна отримала: системи протиповітряної оборони від Франції, Німеччини та Великої Британії, зокрема ЗРК Patriot від ФРН; ракети для Patriot, пускові установки і навчання бійців ЗСУ у Нідерландах; від Канади ППО NASAMS і снарядів до неї; британські танки Challenger 2; БМП CV90 і САУ Archer від Швеції; 19 гаубиць CAESAR від Данії, замовлених у Франції; від Латвії вертольоти М-17, ПЗРК Stinger, безпілотники та інше обладнання, а також підготує 2 тис. військових ЗСУ; від Естонії – пакет оборонної допомоги на $113 млн, куди увійдуть десятки гаубиць FH-70 і Д-30, а також сотні протитанкових гранатометів М2 з боєприпасами. На пресконференції очільник Пентагону Ллойд Остін нагадав, що США оголосили пакет на $2,5 млрд допомоги.

У Бельгії 14 лютого 2023 року відбулась дев’ята зустріч у форматі «Рамштайн». Країни партнери підтвердили готовність передати: засоби ППО від Італії та Франції; Франція разом з Австралією буде розгортати виробництво боєприпасів калібру 155 мм; Норвегія загалом виділила $7 млрд (75 млрд норвезьких крон) на різні форми підтримки України.

«Рамштайн-10» відбувся через місяць, 15 березня 2023 року. За його результатами Данія надала Україні пакет військової допомоги на 140 мільйонів євро. Туди увійшло озброєння, на яке робила запит Україна: боєприпаси для стрілкової зброї та кулеметів, протитанкові міни, ракети для ППО. Швеція надала Україні 10 танків Leopard-2.

За підсумками 11-го Рамштайну, Німеччина та Польща погодилися створити центр з обслуговування німецьких танків Leopard у Польщі.Також, у європейських країнах буде подовжено навчання українських військовослужбовців – як загальних військовихнавичок, так і опануванню західного озброєння. Ллойд Остін також повідомив, що США прискорять поставки танків M1 Abrams в Україну протягом найближчих місяців. Загалом, повідомив глава Пентагону, Україна отримає 230 танків від західних партнерів.

Засідання «Рамштайн-12» відбулося 25 травня в онлайн-форматі. Участь у ньому взяли очільники оборонних відомств 50 країн.Глава Пентагону Ллойд Остін зауважив, що одна з найбільш нагальних потреб України — це наземні системи ППО. Учасники Рамштайну-12 погодили передати Україні більше ППО, пообіцяли ремонт танків Leopard, навчання українських пілотів на винищувачах 4 покоління, включно з F-16 (Данія, США та Нідерланди).

15 червня 2023 року західні союзники України провели у Брюсселі чергову — тринадцяту за рахунком зустріч у форматі «Рамштайн», в якій взяли участь очільники оборонних відомств із 50 країн світу. Зокрема, йшлося про постачання додаткової амуніції, бронетехніки, артилерії, РСЗВ, ППО та боєприпасів до цих систем, створення хабів для ремонту та оснащення техніки як в Україні, так і на території союзних країн. А також – предметне обговорення питань підготовки пілотів на винищувачах F-16. Німеччина та Польща доповіли про підтримку українських танків Leopard, Нідерланди й Данія – про прогрес у планах тренувати українських пілотів. Канада надала пакет на 500 млн доларів для підтримки України. Зі складу Збройних сил Канади Україні передадуть 288 ракет AIM-7 для захисту неба. Також Канада: надасть 10 тисяч 105-мм артилерійських снарядів; продовжить операцію UNIFIER із навчання військових до 2026 року; сприятиме підготовці пілотів, обслуговування та підтримки українських F-16; візьме участь у центрі обслуговування танків Leopard 2 у Польщі.

18 липня 2023 року відбулося 14-те засідання Контактної групи з оборони України, більш відоме як «Рамштайн». Голова Об’єднаного комітету начальників штабу США генерал Марк Міллі заявив, що для України силами партнерів були підготовлені 17 бригадних бойових груп для контрнаступу, що становить 63 тис. підготовлених військовослужбовців. Окрім бойових груп і літаків для України обговорювалося питання забезпечення українських сил протиповітряної оборони та поставок додаткових боєприпасів українським військовим. Глава Пентагону, зокрема, закликав учасників Рамштайну переглянути наявність озброєнь для України у своїх резервах.

«Рамштайн-15» відбувся 19 вересня 2023 року, під час якого представники майже 50 країн оголосили про додаткові зобов’язання щодо довгострокової підтримки України. Глава Пентагону заявив, що на українське поле мають надійти американські танки Abrams. Остін оголосив про утворення коаліції стосовно постачань Україні танків Leopard, навчання пілотів ЗСУ на винищувачах F-16 та інформаційних технологій. До коаліції також увійшли Естонія, ФРН, Нідерланди, Польща і Люксембург. Міноборони Данії оголосили про намір передати Україні 15 модернізованих танків Т-72ЕА та 30 танків Leopard 1. За фінансової підтримки Данії та Нідерландів, офіційна Прага планує надати Україні 15 модернізованих танків Т-72.

16-та зустріч Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн", яка відбулася у Брюсселі 11 жовтня 2023 року, низка країн пообіцяла передати Україні нову військову допомогу. Перелік дій країн-партнерів для підтримки України за результатами 16-го засідання:

  • США - новий пакет допомоги на суму $200 мільйонів. Він містить боєприпаси для ППО, артилерійські боєприпаси та ракети, посилення авіаційного озброєння, протитанкову зброю.
  • Велика Британія - повний пакет допомоги для фінансування розмінування та обслуговування техніки на €115 мільйонів.
  • Данія - передача F-16 на початку 2024 року.
  • Фінляндія - новий пакет допомоги на €95 мільйонів.
  • Уряд Канади анонсував передачу двох тисяч снарядів калібру 155 міліметрів, майже тисячі 155-міліметрових артилерійських димових снарядів, двох тисяч 81-міліметрвих димових снарядів для мінометів, 277 авіаційних бомб, різних типів 76-міліметрових морських боєприпасів. Також Канада надасть Збройним силам України (ЗСУ) зимовий одяг і спорядження на 25 мільйонів доларів, спальні мішки, черевики та дві тисячі одиниць військової форми для військовослужбовиць.
  • Бельгія - підготовка пілотів F-16 та планувальників місій. Також дві бельгійські компанії (Sabena Engineering і Patria Bec) нададуть суттєву технічну підтримку флоту F-16. Бельгія знову прийме на навчання загін українських технічних спеціалістів. З 2025 року Бельгія надаватиме Україні винищувачі F-16.
  • Норвегіїя - $18,5 мільйона на розмінування.
  • Іспанія - додаткові системи ППО, допомога теплим одягом для воїнів та генераторами для підготовки до зими, а також €1,5 мільйона на гуманітарне розмінування.
  • Німеччина - посилення української системи додатковими ракетами, а також танки.
  • Болгарія - меморандум про наміри між Міністерством оборони України та Міністерством оборони Болгарії. Документ передбачає співпрацю за напрямами кібернетичної безпеки, стратегічних комунікацій, а також надання матеріально-технічної допомоги. Болгарія буде допомагати з мовними курсами для пілотів F-16.
  • Литва - два зенітно-ракетних комплекси NASAMS, артилерійські боєприпаси калібру 155 мм, а також для зимової кампанії — електрогенератори, армійські похідні ліжка та тепла уніформа.

22 листопада 2023 року відбулася 17-та зустріч у форматі "Рамштайн". Міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін закликав учасників Контактної групи з питань оборони України надати їй засоби протиповітряної оборони.

Німеччина оголосила про допомогу на 1,4 мільярда доларів-сюди входять системи ІРІС-Т, 8 тисяч нових протитанкових мін, один комплект ПЕТРІОТ, додаткові 155-міліметрові артилерійські боєприпаси; Нідерланди підготували 2 мільярди євро на військову допомогу; лідер ІТ-коаліції Естонія надає фінансовування на пів мільйона доларів на діяльність ІТ-коаліції на додаток зобовязань Люксембургу обсягом 10 мільйонів євро; Британія та Норвегія в межах Морської коаліції шукатимуть способи посилити безпеку у Чорному морі.

23 січня 2024 року в онлайн-форматі відбулась 18-та зустріч Контактної групи з оборони України у форматі «Рамштайн», в якій взяли участь представники понад 50 країн. Учасники засідання обговорили питання збільшення поставок Україні далекобійної зброї та адаптацію західних ракет під існуючі пускові й протиповітряні системи радянського зразка, що має зробити їх ефективнішими. Йдеться про зброю типу deep strike (глибокого ураження), здатної знищувати ворожі позиції за лінією фронту. Союзники підтвердили готовність вирішувати проблеми України з дефіциту ракет для існуючих систем протиповітряної оборони (ППО). Відмінністю 18-го «Рамштайну» стала формалізація «коаліції спроможностей» (capability coalitions), сформованої під час попередніх засідань (авіаційна, танкова, артилерійська та коаліція морської безпеки), а також формування нової коаліції наземних засобів протиповітряної оборони. У рамках авіаційної коаліції, підтверджено продовження навчання українських пілотів на військових базах НАТО у Німеччині та США. Канада оголосила про новий пакет військової допомоги та долучення канадських інструкторів до навчання українських льотчиків на винищувачах F-16, Німеччина пообіцяла передати Україні гелікоптери. Також, піднімалось питання нарощення виробництва дронів і ракет.

На 19-й зустрічі Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн", яка відбулася у Брюсселі 14 лютого 2024 року, партнери України оголосили офіційний запуск коаліції протиповітряної оборони та дронів. Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню разом із міністром оборони Німеччини Борисом Пісторіусом запустив коаліцію на підтримку протиповітряної оборони України, до якої долучилися данські та бельгійські колеги. Загалом до коаліції інтегрованої ППО та протиракетної оборони вже приєдналися 15 країн. Також, було запущено роботу коаліції дронів, країни, що приєднались - Швеція, Британія, Данія, Німеччина, Литва, Естонія, Нідерланди, Латвія.

На базі Повітряних сил США "Рамштайн" у німецькому місті Рамштайн-Мізенбах 19 березня 2024 року, розпочалася 20-та зустріч Контактної групи з питань оборони України. Пріоритетами на цьому засіданні для України є надання систем ППО та ракет до них, ракети дальнього радіусу дії. Головним пунктом обговорення лищаються артилерійські снаряди, особливо калібру 155 мм, бронетехніка.сучасні системи РЕБ та РЕР.

20 травня 2024 року у віртуальному форматі відбулася зустріч високопоставлених представників оборонних відомств Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн”. Засідання провели міністр оборони США Ллойд Остін і голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз Браун. Ювілейний «Рамштайн-20» вкотре продемонстрував свою єдність та активність у питанні допомоги Україні для відсічі агресору. Основним підсумком цього засідання стало доведення до кремля чіткого меседжу: США і весь вільний світ не допустять, щоб Україна програла. Важливо, що саме «Рамштайн-20» став майданчиком для вирішення складних задач забезпечення України сучасними системами ППО та ракетами до них в умовах, коли політичні перипетії у Вашингтоні тимчасово заблокували допомогу Україні.

21-ше засідання “Рамштайну”, відбулося 26 квітня 2024 року у віртуальному форматі. Зустріч проходила через кілька днів після схвалення великого пакета підтримки від США на понад 60 млрд доларів, на який Україна чекала протягом останніх 6 місяців. Міністр оборони США Ллойд Дж. Остін заявив, що головним пріоритетом на 21-му засіданні Контактної групи з оборони України буде тема посилення української протиповітряної оборони. Також, важливим є надання далекобійної зброї, щоб для ворога не було жодної безпечної ділянки території в Україні; артилерії, щоб зірвати контрнаступ, який планують росіяни і забезпечити власні активні операції.

22-ге засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі"Рамштайн",пройшло онлайн 20 травня 2024 року. Іспанія та Нідерланди оголосили нові пакети військової допомоги Збройним силам України (ЗСУ). Іспанія відправить ЗСУ танки Leopard2A4 і ракети до Patriot. Іспанський уряд протягом цього року пообіцяв доставити 19: перша партія з 10 танків має надійти до кінця червня, друга - у вересні. До нової партії допомоги від Іспанії також увійдуть артилерійські боєприпаси калібру 155 мм і системи захисту від дронів. Нідерланди нададуть Україні партію БМП YPR оснащених станціями дистанційного керування озброєнням для вогневої підтримки на полі бою. БМП прибудуть в Україну "найближчим часом". Їхня точна кількість і тип не розголошуються.

Міністерство оборони Німеччини повідомило про просування його ініціативи з посилення ППО України. Бельгія, Данія, Нідерланди, Норвегія, Канада готові брати участь фінансово. США, Великобританія, Франція, Іспанія, Литва, Бельгія і Румунія мають намір допомагати обладнанням і ракетами. Також до ініціативи хоче приєднатися Латвія.

3 червня в штаб-квартирі НАТО (Брюссель, Бельгія) пройшло чергове 23-тє засідання Контактної групи з питань оборони України за участю представників понад 50 країн світу, до яких долучилася Аргентина. Головна тема “Рамштайну” - додаткові системи ППО. США запевнили, що сповнені рішучості задовольнити нагальні потреби України, включити більше систем протиповітряної оборони, зброї та боєприпасів. Берлін має передати Україні ще плюс одну систему Patriot. Канада планує поставити понад дві тисячі авіаційних ракет, які раніше були на озброєнні військово-повітряних сих, перші чотири з п’ятдесяти бронемашин та перші партії безпілотників – всього планують передати нам 900 дронів.

Використанні джерела

Календар подій

1 234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031