Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00
Меню розділу

«Забалка» збирає друзів

З 13 по 19 листопада збирає друзів традиційний IX відкритий регіональний  фестиваль  «Таврійський тиждень мистецтв / Забалка – 2021», що проходить цьогоріч частково онлайн та частково в реальному форматі в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара в Херсоні.

Як розповіла Олена Бджола, провідний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності і один з організаторів цього цікавого заходу, взяли участь у фестивалі митці з Києва, Миколаєва, Житомира, Одеси, Херсонщини та багатьох інших куточків нашої країни, багатої творчими людьми. Фестиваль проходить під гаслом «Від класики – до сучасності» і об'єднує усіх творців, що розвивають культуру нашого краю та інших областей, отже, вносять свій вагомий внесок у найважливішу справу людства – підтримують вогник натхнення і дарують радість сотням інших людей, надихаючи їх на власні прояви творчості та плідного активного життя.

У приміщенні бібліотеки відбуваються «Листопадові читання» поетичної студії «Поетична шафа», з дотриманням карантинних вимог, творчі зустрічі митців, підготовлено виставки живопису, декоративно-прикладного мистецтва, художніх фотографій тощо. Автори робіт, представлених на виставках, поділилися секретами власної майстерності у розписуванні дерев'яних виробів, вишиванні французьких мережив, бісероплетінні, створенні вишитих картин та інших видів діяльності. Цікаво, що багатьом митцям саме в бібліотеці запропонували виставити свої роботи на публіку, а до цього ці чудові твори мистецтва були закриті за сімома замками вдома у художників. У артпросторі Гончарівки тепер можна побачити рідкісні картини та вироби декоративно-прикладного мистецтва, про які так захоплено розповідають як самі творці, так і глядачі.

Та все ж таки більшість зустрічей відбувається онлайн.І це теж непогано, адже в такий спосіб долучитися до фестивалю може значно більша кількість учасників. Так, на конкурс короткометражних фільмів надсилають свої роботи молоді автори з усієї країни, а подивитися їх і вподобати та залишити коментарі можуть усі бажаючі за допомогою тієї ж онлайн-трансляції на Фейсбуці. Ці новітні технології добре виконують свою службу, об'єднуючи усіх учасників творчого процесу.

Довідатися про таємницю назви фестивалю нам вдалося від Олени Бджоли, відомого екскурсовода, яка розповіла, що фестиваль названо на честь одного з найдавніших і найвіддаленіших районів Херсона, що славився своїми досить непередбачуваними зустрічами із різного роду «вільними художниками». І саме щоб стерти ці  кордони між представниками різних верств населення, а в Херсоні саме так розселялися жителі, за ярами і балками, якими поділила природа місцевість, для порозуміння і спілкування було створено цей чудовий фестиваль. До речі, в наступному році бібліотека відзначатиме своє 150-річчя, а «Забалка» – 10 років збирає друзів і єднає минуле із сучасним.

Як писав відомий науковець Юрій Лотман, що свого часу читав лекції про мистецтво, мистецтво – «не лимонад влітку для прохолоди», тобто не така зайва річ, без якої можна взагалі прожити, а найважливіша частина людського життя, адже саме мистецтво забезпечує розвиток людської цивілізації, оскільки надає людям досвід інший, ніж наука та реальність, надає можливість пережити ті ситуації і вибір, яких в реальному житті може і не бути, тобто розширює обрії життя і створює інші виміри для пізнання людиною себе в цьому світі і своїх можливостей.

Таврійський тиждень мистецтв «Забалка»  надає таку можливість – долучитися до прекрасного і вічного, що не вмирає, поки живе людство.

Долучайтеся до мистецтва, і ваше життя буду щасливішим!

Олена МАКСИМЕНКО

«Вісник Олешшя». – 2021. – 18 листопада. №91 (11773-74), стор. 7.

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 192021222324
25262728293031