Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00
Меню розділу

«Навчіться бачити дива!»

З таким закликом до краян звертається молода поетеса Тетяна Leontieva у своїй дебютній поетич­ній збірці «В обіймах краси», яка на День Коляди, 22 грудня, побачила світ у Херсонській філії Ви­давничого Центру «Просвіта». Це вже 10 книжкове творіння із популярної серії видань «Бібліотечка Артлабораторії “Українська Хата талантами багата”» Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара».

Свої перші тендітно хвилю­ючі, сентиментально чаруючі кроки до літературного світу Хе­рсонщини літераторка робить із запитом на відлуння сердець, які не втратили здатність чути біль і радість ближнього. Вона приг­не відродити доброзичливість та великодушну любов у темря­ві хаосу та біганини серед залі­зобетонних джунглів. Своїми творами авторка нагадує про од­вічні загальнолюдські цінності, які треба вберегти від пихатого цинізму та зачерствілого блюзнірства, «мабуть, тому, аби тепло душі могли ми дарувати тим, хто поряд». Теплом своїх світлих і ча­сом наївних прагнень вона зігрі­ває і наснажує читача, благаючи: «Добра палають сонячні вогні, не загасіть їх, я благаю, люди, Вас».

Почути і побачити прекрасне в тривожно розхристаному та матеріально зашореному сьо­годенні – це чи не найцінніша відмінність творчої особистості в урбанізованому і достатньо динамічному часопросторі. І цю свою особливість пані Тетяна демонструє в кожному з півсотні поетичних одкровень.

Випускниця Херсонського державного університету (2010 р.) Тетяна Юріївна Leontieva має за плечима вже 10-літній досвід роботи і спілкування з дошкіль­нятами, – з юними і незаангажованими світлячками. Спілкую­чись із малятами, кожний із нас, я певен, поринає у чудасію відкриттів і наснаги вчити і вчитися бути добрішим і толерантнішим.

Мабуть, це теж дає пояснення тій доброзичливості, яка вилунює із серця та очей молодої поетеси. А щоденне спілкування зі сво­єю 14-літньою донькою, можли­во, і спонукало до дій, до закли­ків: «Навчіться бачити дива!», «Любіть життя, цінуйте кожну мить!», «Дитячі долі, люди, вбе­режіть!», до нагадувань: «Сім'я – це скарб, цінніший від усіх, це талісман, могутній оберіг!», до благань: «Жити в злагоді, вміти прощати, разом долю свою буду­вати, разом мріяти, разом твори­ти...».

І хоча пише для себе та дру­зів авторка давно, ще від весен підліткового максималізму, та вдатися до роз'ятрення оголеного нерву, що словом закарбовує папір, Тетяна Юріївна ризикну­ла лише зараз, лише зараз видає свою першу  поетичну  збірку. А ми зазирнемо до цієї книги, пам'ятаючи  висловлювання Оксани Іваненко: «Книжки – це наша праця, наша совість. Цілю­щої води струмок». А ми пірнемо до її суті, усвідомлюючи настано­ви Івана Яковича Франка:

«Книги морська глибина:
Хто в них пірне аж до дна,
Той, хоч і труду мав досить,

Дивнії перлини виносить».

 І хоча б на мить побудемо в обіймах краси, до якої кличе поетка:

«Дивіться на прекрасне,
 Милуйтеся та мрійте…».

Сподіваюся, що прагнення мо­лодої поетеси справдяться, а для декого з читачів буде поступом до порятунку. Бо ж Шевченкове «Книга рятує душу від здерев'я­ніння» має підтвердження вже не для одного покоління укра­їнців, що переживали часи по­трясінь і випробувань. Читайте уважно і не судіть суворо перші кроки молодої вчительки іно­земних мов, яка наснажилась на нові життєдайні звершення на засіданнях Артлабораторії «Українська Хата – талантами багата» при Херсонській облас­ній книгозбірні імені Олеся Гончара та вилунює серцем поета до серця читача.

Олег ОЛЕКСЮК,
заслужений працівник культури України,
керівник проєкту «Українська Хата – талантами багата».

 

Тронка. – 2021. – 14 січня. №3, стор. 3.

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 192021222324
25262728293031