Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00
Меню розділу

У бібліотеці знімають інклюзивне кіно

Розвиток інклюзивного мистецтва – це один із пріоритетних напрямків роботи Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара.

Тому вже третій рік на базі книгозбірні діє театр «Звичайна роль – особливий актор», у якому діти із синдромом Дауна та аутизмом мають можливість розкрити  свої таланти, проявити творчі сторони та покращити соціальні навички. За цей час «особливий» театр уже встиг презентувати 5 різноманітних і цікавих вистав (2 з них – лялькові, до яких ляльок і реквізит учасники майстрували самі).

Організатори та актори не зупиняються на досягнутому, завжди прагнуть втілювати в життя творчі ідеї. Тож цього разу учасники пішли далі та вирішили створити кінофільм на основі однієї зі своїх постановок. На фільм перетвориться минулорічна вистава під назвою «Як папуги стали кольоровими». До речі, ця постановка вже давно вийшла за межі бібліотеки, із нею театр брав участь у театральному фестивалі «Мельпомена Таврії», дистанційно представив виставу  в двох міжнародних конкурсах: фестивалі талантів EuroStar – 2020 (Бремен, Німеччина), де в номінації «Театральне мистецтво» в категорії «Початківці» юні актори посіли друге місце, а також зимовому багатожанровому чемпіонаті мистецтв  «Ice Art Fest – 2021», де вибороли гран-прі.

«Для нас ця нагорода дуже важлива, бо в цьому конкурсі ми змагалися на рівні з іншими, неінклюзивними колективами. Й ми дуже пишаємося тим, що нашу роботу оцінили на міжнародному рівні», – розповідає завідувачка відділу соціокультурної роботи бібліотеки Оксана Шестакова.

Тож після вдалої прем'єри вистави виникла ідея спробувати зняти фільм на її основі, адже це допоможе ще краще передати яскраву атмосферу історії, яка за сюжетом відбувається в сонячній Африці. Спеціально для зйомок у бібліотеці облаштували невеликий знімальний майданчик: підготували світло та зелений фон, який за допомогою комп'ютерної графіки згодом перетвориться на пейзажі африканських джунглів.

Варто відзначити, що для  акторів театру це вже не перший досвід роботи над фільмом – після прем'єри своєї першої  постановки «Маленький принц» діти, котрі брали  в ній участь, створили однойменну лялькову виставу, яку потім переробили на невеличкий фільм (його до речі, можна подивитися на офіційному YouTube-каналі бібліотеки). Проте тоді це була робота з ляльками, а тепер самі юні актори гратимуть перед камерою. На майданчику працює професійний режисер. Він розповідає дітям, як правильно працювати в кадрі. Тому що робота над фільмом  все ж таки відрізняється від роботи над виставою, від звичайних репетицій, до яких звикли актори.

Пройшов перший день зйомок, в якому були задіяні лише головні герої. За майже дві години було відзнято по 5-7 дублів кожної сцени з різних ракурсів, та для акторів це не стало складним, вони чітко виконували завдання режисера й дослухалися до його порад. «Цю виставу ми останній раз грали ще в жовтні минулого року, – розповідає Оксана Шестакова, – але діти без репетицій  одразу все згадали. Навіть дорослим, які вже забули, хто за ким виходить і за ким говорить, підказували, що треба робити в тій чи іншій сцені. Це приємно здивувало й організаторів, і батьків».

Також завідувачка відділу соціокультурної роботи бібліотеки зазначила, що під час  цих зйомок діти мали змогу не тільки брати участь у процесі як актори, а й спробувати себе в якості режисерів і операторів. Вони з цікавістю пробують керувати камерою, навіть самостійно намагаються знімати деякі сцени. Самі ж актори після першого знімального дня зізналися, що робити кіно складно, але дуже цікаво.

Знімальний процес іще триває, та в бібліотеці сподіваються, що вже восени команда зможе презентувати готовий фільм широкому загалу. Паралельно учасники театру вже роздумують над ідеєю наступного фільму. У березні актори презентували свою третю велику виставу «Задерикуватий півень», і одразу виникла ідея також зробити з неї фільм. «Ця вистава дуже колоритна та динамічна, а дійство відбувається на подвір'ї української хати, тому нам дуже хотілося б зробити зйомки в реальних декораціях. Для наших акторів це був би новий цікавий досвід. Сподіваємося, в нас буде нагода все це реалізувати», – ділиться  подальшими планами театру Оксана Шестакова.

Анастасія Матюхіна

Газета. – 2021. – 5-12 травня. № 18 (1374), стор. 12.

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 192021222324
25262728293031