Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00
Меню розділу

«ХатаФест» єднає творчих особистостей соборної України

Розпочавши  свою роботу 21 листопада 2020 року і завершивши її 7 січня 2021 року, в соціальній мережі Фейсбук відбувся  Перший мистецький online-фестиваль «ХатаФест», який об'єднав у єдину українську родину понад 130 творчих особистостей соборної України.

Організатори  фестивалю – КЗ  «Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара» та Громадські організації  «Херсонське  обласне бібліотечне об¢єднання»  і  «Українська Хата – талантами багата» – засвідчують неабияку  активність поетів і читців, композиторів та авторів – виконавців, майстрів народних ремесел та солістів – вокалістів, творчих вокальних колективів і шанувальників української національної кухні з Херсонської та Миколаївської, Полтавської та Київської, Рівненської та Львівської, Івано-Франківської та Хмельницької, Дніпропетровської та Черкаської областей.

Хочеться висловити окрему вдячність усій інтернет-спільноті соціальної мережі  Фейсбук, завдяки активності якої і в загальнодоступних групах, і на особистих сторінках друзів учасників фестивалю демонструвалися відео, які мали певну популярність. Деякі з них навіть набрали величезну, як для першого фестивалю, кількість переглядів та лайків.

Так, серед поетів найбільшу кількість переглядів (1612) набрала поетеса з міста Берлін (Німеччина)  Надія Теленчук з власною поезією «Одягайся» та Наталія Жовнір (м. Полтава, 299 переглядів) з власною поезією. Найбільшу кількість  лайків набрали  поетичні  твори  «Під подушку синочку»  Світлани  Кошолап (150 лайків) з села Надеждівка  Білозерського  району Херсонської області, «Диво з ароматом  мандарин» Тетяни Леонтьєвої  (149 лайків) з міста Херсон та автор тексту пісні «Жінці» Юрій Кархут (м. Львів).  Пісня «Жінці»  В. Сірого на слова  учасника фестивалю Ю. Кархута  набрала за період фестивалю  понад 80 лайків.

А автор тексту  пісні «Літо за містом» Галина Запорожченко (м. Миколаїв) у співавторстві з композитором  і  виконавцем  Віктором  Гембарою набрала найбільшу кількість переглядів – 589.

Серед авторів-виконавців  власних пісень слід відзначити Ольгу Багдай (м. Львів) з піснею «Стежками правди» (64 134 переглядів) та Наталію Ярмошевич  (м. Дубровиця Рівненської області) з піснею « Кавове танго» (2 884 перегляди). У номінації  «Вокальне мистецтво» найбільшу кількість переглядів набрали майстри вокального мистецтва Debrian (м. Івано-Франківськ, 3 992 перегляди) з піснею «Ти – моє все» Р. Вишневського на слова Р. Бойчука, Івана Мудрик (м. Львів, 932 перегляди) з піснею « Різдво»  І. Мамушева на слова А. Роговцевої та Антон Коломієць ( м. Херсон, 328 переглядів) з піснею «Горить вогонь».

А найбільшу кількість лайків набрали співаки Іван Бурлака (м. Херсон, 91 лайк) за виконання пісні А. Білецького на слова О. Олексюка  «Пісня про Херсон» та Алла Бійчук (с. Горохівське  Баштанського району  Миколаївської області, 82 лайки) за виконання пісні А.Попова «Там, на Україні».

Серед читців слід відзначити наймолодшого  учасника  фестивалю 5-річного Івана Бабенка (м. Чигирин Черкаської області, 134 перегляди та 41 лайк) з віршем Надії Мейхер «Малювала мишка», 12-річну Христину Філяс (с. Гоголів Червоноградського району Львівської області, 75 лайків) з віршем невідомого автора «Про Миколая» та Іванку Мудрик  (м. Львів, 630 переглядів) з віршем Альбіни «Вдихни мене».

Серед 15 вокальних ансамблів на фестивалі найбільшу популярність здобули львівський  гурт «Забовляночка» з піснею «Біжи, струмочку» (5 205 переглядів, 113 лайків), народний ансамбль народних інструментів «Ладоніта» (с. Чулаківка Голопристанського району Херсонської області, 983 перегляди» з піснею «Біля тополі» та народний ансамбль народної пісні «Велетняночка» (с. Велетенське  Білозерського району  Херсонської області, 805 переглядів) з піснею О. Полівода на слова С. Українець « Йшла  до бога Україна». Серед ансамблів  також чималу кількість лайків (90 лайків  зі 100 переглядів) здобув народний ансамбль народної пісні «Макітерка» (с. Пам¢ятне  Голопристанського району  Херсонської області) з українською народною піснею «В коморі мука».

У номінації «Національна кухня» фарширована щука від Світлани Кошолап (с. Надеждівка Білозерського району Херсонської області) здобула на фестивалі 319 переглядів та 121 лайк, а «Віршований рецепт куті» Тетяни Леонтьєвої та Олександра  Поліщука (м. Херсон) за стислий термін здобув понад 30 переглядів.

Низький уклін усім учасникам фестивалю «ХатаФест» у номінації «Народні ремесла», які за стислий термін привабили понад 2 тисячі користувачів мережі Фейсбук. Найбільше переглядів (2 579) здобув Павло Жебровський з села Надеждівка  Білозерського району Херсонської області, а найбільшу  кількість лайків (91) серед учасників фестивалю здобула  майстриня Світлана Мішина  з села Велетенське Білозерського району Херсонської області. Всього  один композитор Ольга Тимошенко  з села Стара Збур'ївка Голопристанського  району Херсонської області представила  свої композиторські знахідки. Їй наша шана і повага. Сподіваємося, що наступного разу ми почуємо більше нових музичних композицій та пісень від сучасних українських композиторів.

Хочеться також низько до землі вклонитися нашим зірковим гостям фестивалю: заслуженому артисту України  Віктору  Гурбі, популярній українській співачці МаріАнні Гавриш та популярному гурту «B&B  Project» – за підтримку фестивалю своїми творчими концертними номерами, що наснажило багатьох краян долучитися до кола учасників зазначеного фестивалю. І, звичайно ж, ми щиросердно дякуємо талановитій  художниці  Інні Красновській – кафтан за емблему фестивалю, яку за кілька місяців впізнають тисячі відвідувачів соціальної мережі Фейсбук. Сподіваємося, що навесні наші друзі у мережі будуть ще більш активними.

Олег Олексюк,
заслужений працівник культури України,
керівник проєкту «Українська Хата – талантами багата»

Культура і життя. – 2021. – 15-29 січня. №1-2

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 192021222324
25262728293031