Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Моніторинги читацьких уподобань в бібліотеках

Меню розділу

Моніторинги читацьких уподобань в бібліотеках

Досить розповсюдженою формою дослідження читацьких смаків користувачів бібліотеки залишається анкетування. У 2009 році читачам Херсонської ЦБС було запропоновано взяти участь у загальносистемних анкетуваннях. Так, у першому кварталі 2009 року з метою виявлення читацьких уподобань пройшло анкетування "Феномен людини, яка читає", в якому взяли участь 650 користувачів бібліотек. Треба зазначити, що 90% респондентів віддають перевагу інтелектуальному дозвіллю, а саме відвідуванню музеїв, театру, виставок, бібліотек тощо. 30% опитаних найчастіше читають з метою розширення світогляду, а серед найпопулярніших письменників перше місце в їх читанні займають сучасні українські автори. 80% користувачів при виборі літератури керуються переважно рекомендаціями бібліотекаря і лише 20% обирають літературу за власними смаками або за порадами друзів. За результатами анкетування у центральній бібліотеці ім. Лесі Українки та бібліотеках-філіях підготовлені книжкові виставки "Сучасне українське слово", "Книги – ювіляри року", "Прочитай! Висловись!" та "Ці книги одержали добрий відгук".
З метою з’ясування особливостей сімейного читання запропонована анкета "Читацькі переваги сім’ї", що дало змогу бібліотекарям дізнатися про літературні смаки родин та сімейні традиції щодо читання. Як показує аналіз анкетування, така традиція, як читання вголос в родинному колі майже втрачена, а смаки членів родини інколи зовсім протилежні. Для підвищення рівня сімейного читання у бібліотеках-філіях оформлені тематичні полиці та перегляди літератури "Читаємо всією родиною", "Книги для сімейного читання" та ін.
Читачам відділу обслуговування центральної бібліотеки ім. Лесі Українки (Херсонська ЦБС) було запропоновано взяти участь у анкетуванні "Моя сімейна бібліотека". За результатами анкетування напередодні Всеукраїнського дня бібліотек був проведений бібліодіалог "Книги через долі, події і час", до участі в якому були запрошені учасники анкетування учні Херсонського вищого професійного комерційного училища та завідуюча відділом рідкісних видань обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара Сак О. Г. Цікава розмова про найцінніші екземпляри книжкових видань, огляд букіністичної літератури, яка знаходиться у фондах обласної бібліотеки, центральної бібліотеки, книги із сімейних бібліотек читачів з екслібрисами поклала початок низки заходів щодо популяризації рідкісної книги серед користувачів бібліотек – представників молодого покоління.
Серед тем досліджень зустрічаються: "На рекламній бібліохвилі", "Чи співпадають ваші враження від прочитаної книги з її анонсами" та ін., які проводили більшість філій Херсонської ЦБС.
Працівники читальної зали центральної бібліотеки Великоолександрівської ЦБС провели моніторинг читацьких смаків серед юнацтва та дорослого читача "А я люблю читати журнали і газети…". У 2009 році центральна бібліотека отримувала 55 назв періодичних видань. Це далеко не весь перелік видань, якими читачі змогли скористатись. Центральна бібліотека отримує обмежений перлік періодичних видань через дефіцит фінансування, тому такі міні-дослідження допомагають визначитися з оптимальним колом періодичних видань при передплаті. Як виявилося, найбільшим попитом у дорослих читачів користуються "Корреспондент", "Мир семьи", "Дім і сім’я", "Дніпро", "Вітчизна", "Автомир", "Вокруг света", "Науковий світ". Серед таких, що необхідно передплатити видання для рукодільниць, літературно-художні журнали, періодика природничої та технічної тематики. Багато читачів висловлювались за передплату російської періодики.

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 2223 24
25 26 27 28 293031