Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Клуби за інтересами в бібліотеках

Меню розділу

Клуби за інтересами в бібліотеках

У відділі мистецтв центральної районної бібліотеки Каланчацької ЦБС працює клуб за інтересами "Дивослово". Клуб об’єднує талановитих людей району - самодіяльних письменників, поетів та любителів літературного слова. З кожним заняттям популярність його зростає, склад клубу постійно поповнюється новими членами. Об’єднання працює над пошуком нових талантів, збирає, накопичує все, що виходить з-під пера місцевих поетів та письменників, проводить заняття творчих лабораторій, майстер-класи, акваріуми, презентації та вечори-портрети. Такі літературні свята як: "Ми всі талановиті, ми всі прагнемо творити", "Поетичне слово степового розмаю", "Талантів Таврії скарбниця" допомагають читачам та відвідувачам з перших вуст почути про авторське бачення характерів героїв, подій, цікавинок. Творчі зустрічі з авторами книг - В. Д. Реут "Борги наші", презентації книг "Сага для прийдешніх", "Каланчак та його околиці" А. Г. Харченка – саме ці зустрічі збільшують інтерес до авторів творів. Цікавим було засідання "Знайомство з творчістю". На занятті були присутні і нові члени клубу "Дивослово", які познайомили присутніх зі своєю творчістю: поетеса Леоновець (Кулініч) Людмила – поезія ліричного та духовного направлення, пісні та вірші у виконанні автора - учня 11 класу Пометуна Олексія прозвучали в готичному стилі, а свої романтично-ліричні вірші прочитав молодий поет Тупиця Олександр, за фахом стоматолог. Літературно-поетичний вечір "Жінка. Весна. Кохання" проведено до Міжнародного жіночого Дня 8 березня. На вечорі прозвучали вірші місцевих поетів та лунали ліричні пісні. Були представлені нові творчі люди, які співали, розповідали та ділилися спогадами про своє перше кохання... Літературно-музичне свято "Весна йде, весна прийшла", свято Каланчацьких талантів "Ми всі талановиті, ми всі прагнемо творити" "дихали" весною, надихали на нові творчі здобутки, звеселяли. Завжди активними, постійними гостями клубу є секретар Каланчацької селищної Ради Світлана Харченко, Голова районної Ради ветеранів Надія Куюн, начальник Центру соціальних служб в справах дітей, сім’ї та молоді Наталя Хмельницька, начальник відділу культури та туризму Ірина Лапенко, постійні відвідувачі – любителі літературного слова Євгенія Петренко, Людмила Сувертека, Марія Кравченко, Валентина Данько, Володимир Маличенко, Анатолій Сагуняк, Раїса Глушко, Надія Каленська, Любов Бабич, Валентина Куральова, Лариса Смолієнко, заслужений працівник культури України Лідія Дем’янова, інші любителі літературного слова, творчі люди та широкий актив бібліотеки.
В грудні 2009 року відсвяткував свою першу річницю створений при центральній бібліотеці Каланчацької ЦБС клуб за інтересами "Спілкуймось", який об’єднав самотніх людей пенсійного віку.
. Цікава та різноманітна робота цього клубу. За рік відбулося десять цікавих засідань, це "Що рік прийдешній нам готує", "Жінка, весна і кохання", "Велика Вітчизняна віршованим рядком" та "Пісні воєнних літ", "Дім. Сад. Город", "Квіти в моїй оселі", "Ми діти твої, Батьківщино", "Батьки і діти", "Смакую я, смакує родина моя", "Новорічне диво". І кожне засідання проведене з елементами театралізації, порадами фахівців, у формі невимушеного спілкування та обговорення важливих тем, рекомендацій фахової літератури, інсценуванням цікавих епізодів, літературних знахідок на тему занять, імпровізацією, з участю гостей – фахівців, вокальних ансамблів "Южаночка", "Три "Л", "Осіннє золото", які стали також постійними учасниками клубу. Одним з занять був вечір-свято "Смакую я, смакує родина моя". В рамках вечора була представлена презентація страв "Смачно і корисно". На презентації були представлені та розрекламовані витвори кулінарного мистецтва, власні рецепти присутніх. Найбільшу увагу приділяли консервації (фруктів, ягід, м׳яса та риби). Було проведено прес-огляд "Що порекомендує нам "Порадниця", що "Новий день" ?" Саме ці видання, як було відзначено гостями заходу, дуже допомагають в домашньому господарстві, завдяки цим часописам господині дізнаються про нові кулінарні рецепти та цікаві поради. А книжково-ілюстративна виставка-показ "Традиції української національної кухні" викликала зацікавленість не тільки у членів клубу, а й у відвідувачів бібліотеки.
Максим Горький сказав: "Лише найвеличніше мистецтво – музика здатна торкнутися глибин душі". Тож під таким гаслом до Дня Перемоги в клубі пройшов захід "Пісні воєнних літ" та "Велика Вітчизняна віршованим рядком". Трагічні сторінки воєнного життя, які були перекладені у слова пісень та музику, спогади бентежили душі присутніх.
"Знай, люби і бережи традиції свої" - ось такими словами розпочалося дійство до Величного Свята – Великодня. Саме під час цього заходу розповіли, нагадали та представили традиції святкування Пасхи матеріали книжко-ілюстративної виставки "Великдень – земне причастя небом". Практично жодне зі свят для нас не дарувало стільки радості й душевної теплоти як Пасха. Не менш цікавими читачам були представлені різні витвори мистецтва – вишивки, розмальовки, вироби з дерева за тематикою Великодня. Крашанки, писанки, калачі та паски гармонійно поєднувалися з літературою про традиції українського народу.
В межах клубу проведено чудове свято "На крилах кохання". Святково, дещо загадково прикрашена читальна зала центральної бібліотеки сприяла теплому, щирому проведенню дійства за вміло складеним сценарієм. Присутні на деякий час "пірнули" в море кохання, адже воно супроводжує людину все життя і є початком всього прекрасного. Спогади, вітання, екскурси в минуле, розповіді, цікаві випадки, побажання... Прозвучали вітання ювілярам подружжю Кузьменко В. та Кузьменко Г. та багатодітній матері М.Г.Сувертеці. Зал, наповнений людьми, здіймався від овацій на кожну заспівану пісню, прочитаний вірш чи гумореску про кохання. Всі дуже активно брали участь в конкурсах частівок і пісень про велике кохання.
Відвідувачів клубу цікавить питання, як вирощувати квіти, як обробляти землю, як виростити добрий урожай, прикрасити оселю. Всі ці актуальні питання були розглянуті на одному з засідань. В обговоренні теми "Дім. Сад. Город" взяли участь учасники клубу та запрошені гості. Надія Каленська розповіла про вирощування квітів, догляд за ними, поділилася з присутніми насінням та саджанцями. А з порадами щодо ремонту та створення комфорту в домі виступили Матвієнко Г.,    Волківсь-ка С., Валуєва С. Пісенну естафету цього заходу продовжили ансамбль "Южаночка" та "Осіннє золото". Бажаючих стати учасником клубу стає все більше.
Літературним театром центральної районної бібліотеки Каланчацької ЦБС було поставлено виставу "Андріївські вечорниці". Свято, обряд, рід – ці слова в наш час інколи втрачають своє значення. Із плином часу нащадки забувають неповторні й самобутні традиції українського народу, своїх пращурів. Тож, щоб залучити відвідувачів пізнати культуру та побут українського народу, протягом року проводились різні за формою заходи. Великим підсумковим заходом стала прем’єра літературного театру "Андріївські вечорниці". З усіх свят річного календарного циклу день Андрія Первозванного є одним з найтаємніших, найцікавіших, тому саме це свято було обране для проведення заходу. Вистава була показана широкому колу читачів, а це і старшокласники, і студенти, і люди похилого віку, яким цікаво було дізнатись про святого Андрія, про дівочі гадання в цей вечір, заклинання, угадування майбутнього. Щоб дізнатись детальніше про день Святого Андрія Первозванного була представлена книжкова виставка "Світ українських святкових традицій", прес-огляд "Народні прикмети", виставка – презентація у відділі мистецтв "Перлини народної творчості" (вишивки, картини, поробки). Учасники творчого об’єднання майже професійно зіграли ролі у виставі, за що одержали від читачів, гостей та глядачів "море" оплесків.
Маючи літературно-мистецький напрямок діяльності, клуб "Вітрила надії" (бібліотека-філія №3 Херсонської ЦБС), формує у дорослого користувача естетичний смак, бачення та почуття прекрасного, витонченість та гостроту світосприймання, задовольняє духовні потреби та інтереси, а головне - розуміння і почуття мистецтва. Цікавими для членів клубу виявилися засідання:
- різдвяна вітальня "Любий Ісусе, мило всміхнися, в кожнім портреті за нас заступися", на якій була представлена національна своєрідність та величезне значення світової та української культури, зокрема традиційних обрядів як важливого фактора естетичного просвітництва;
- дивозагадка "Музей із солі" присвячена міжнародному Дню музеїв, під час якої було представлено вичерпний підбір книжкового фонду бібліотеки; мультимедійна заставка про невідоме та цікаве;
- година доброго настрою "Життя - цікава річ" до Міжнародного Дня людей похилого віку, на якій було зауважено на необхідності відпочинку від повсякденних турбот, оптимізмі у літньому віці, представлено театралізоване дійство "З гумором по життю" (за новелами О.Вишні та П.Глазового).
Клуб для жіноцтва "Вогник" (бібліотека-філія №6 Херсонської ЦБС) – територія проведення змістовного дозвілля. Для учасниць клубу було підготовлено ігровий розважальний коктейль "Сюрпризи новорічного вечора". За підсумками ігрових завдань після різноманітних ситуацій розважального коктейлю учасники були нагороджені призами .
Інтригуючим виявився і тест "Чоловік… жінка…", що додав своєрідної родзинки в атмосфері святкового заходу.
Релаксаційним заходом для клубівців став і святковий вечір "Ах, какая женщина" (до 8 Березня). Програма сподобалася жінкам, адже йшлося про відмінності психології жінки та чоловіка, історію моди, її представників, звучала поезія, присвячена жінкам. Сюрпризом для гостей стали ніжні букетики пролісків.
Своєрідною територією спілкування для дорослого читача став жіночий клуб "Недільна світлиця", який працює вже сімнадцятий рік при центральній бібліотеці Великоолександрівської ЦБС. Кожне засідання має свій формат, основа якого завжди пов’язана з книгою, з бібліотекою. У звітному році світличанки побували на засіданні школи здоров’я "Тисяча порад на здоров’я". Традиційними стали "смачні дні". Цього разу це був "Гімн українському салу", "Запросіть гарбуз до столу", "Калейдоскоп ароматів, Або все про спеції". Незабутньою була музична зустріч з кумиром молодих років учасників клубу співачкою "назавжди народною" Людмилою Зикіною. Полюбились світличанкам і заочні віртуальні подорожі "Ми їдемо в Париж", "Краса твоя, що в серці повсякчас" (озера Синє вір та Світязь). Саме тут, під час заходів, поєднуються інтереси різних поколінь, виникає відчуття соціальної повноцінності та причетності до добрих справ, поваги з боку оточуючих.
Центральна бібліотека Великоолександрівської ЦБС плідно співпрацює з клубом "Надвечір’я" управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації та з клубом "У колі друзів" районного Будинку культури. Літературне обрамлення, інтелектуальність засіданням клубів привносять працівники центральної бібліотеки, організуючи книжкові виставки "І на тім рушнику я долю вишила свою" в рамках майстер-класу місцевої вишивальниці Чехутської Н. А., "Краса для душі" (квіти), "Таємниці шахового поля", "Танго на тарілці" (кулінарія), "Голодомор: чорна сповідь Херсонщини ", проводячи презентації нових книг: "Реквієм на відстані часу" (Національна книга пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. – К., 2008); "Суцвіття відомих імен" (Загороднюк Ф. Суцвіття відомих імен. Живопис. – Херсон, 2008); "В ореолі краси" (Традиційне вбрання українців: альбом. – К., 2008).
Щоб підтримати марку однієї з кращих бібліотек Чаплинського району, у Григорівській філії започаткував свою мистецьку біографію клуб за інтересами "Надія, або Кому за 40". Вже перші засідання, присвячені Конституції України, на теми "Жінка. Квітка. Любов", "Яблуневий спас вже прийшов до нас", "Віра, Любов і Надія поруч із нами живуть" привернули увагу десятків односельців. "Надія" – це мамина пісня, батьківська хата, дідусева казка, бабусина вишиванка, добре слово сусіда, традиційна звичка взаємовиручки – всі її духовні цінності, без яких не обходиться наше життя.

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 2223 24
25 26 27 28 293031