Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Як не стати жертвою торгівлі людьми

20.06.2019 11:55

У зв’язку зі складною соціально-економічною ситуацією в Україні широкого розповсюдження набуває явище торгівлі людьми. «Сучасне рабство» – це не тільки економічна або соціальна проблема, а, насамперед, злочин. А за кожне правопорушення неминучим є покарання. Вчасно надана інформація може застерегти людину, допомогти їй вчинити правильні дії, а також навчити, куди варто звернутися у разі потреби. З цією метою на базі Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара спільно з міським центром зайнятості проведено профілактичний тренінг «Запобігання торгівлі людьми. Нелегальна робота за кордоном».

За офіційними даними, за минулий рік від торгівлі людьми в Україні постраждала 1151 особа, за неофіційними – майже 20 тисяч. Останніми роками фіксується все більше випадків рабства з метою трудової експлуатації в різних країнах, серед яких Російська Федерація, Польща, Чехія та Італія. Робота за кордоном має не тільки позитивний бік, тобто заробітна плата та можливість познайомитись з культурою іншої країни, а й досить багато підводних каменів, про які майбутній робітник довідується пізніше.

Під час тренінгу присутні отримали роз'яснення щодо оформлення документів для виїзду за кордон, дізналися про особливості та ризики неофіційного працевлаштування за межами країни. Значну увагу було приділено стереотипу легковажності або неуважності людей, що потрапляють на хитрощі шахраїв і експлуататорів. На простих прикладах продемонстровано, що в біду може потрапити будь-яка людина, незалежно від соціального статусу, рівня освіти, фізичних можливостей та інших чинників. Фільм «Життя на продаж», який переглянули відвідувачі, продемонстрував реальні факти, що трапляються з людьми при нелегальному працевлаштуванні.

Особливу увагу під час зустрічі було акцентовано на важливості встановлення офіційних державних статусів особам, які постраждали від цього ганебного явища, а також отримання ними тих видів допомоги, які гарантовані чинним законодавством у державних інституціях.

Сподіваємося, що достатня поінформованість сприятиме покращенню підтримки постраждалих та переслідуванню торговців людьми на глобальному рівні.

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 2223 24
25 26 27 28 293031