Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Святкування Дня Дніпра об’єднало херсонців навколо важливої теми

14.07.2021 15:27

Поміж херсонцями зароджуються нові традиції – святкувати пам’ятні дати та урочисті події, дбаючи про довкілля. Днями відбулося гучне екопаті до Дня Дніпра та Всесвітнього Дня відмови від поліетиленових пакетів на пляжі «Гідропарк». Гончарівка доклала до цього дійства чималих зусиль. Співробітники Центру екологічної інформації нашої бібліотеки разом із працівниками Національного природного парку «Нижньодніпровський» та учнівською командою ZeroWasteSchool планували свято кілька тижнів. Тимчасовою «штаб-квартирою» відчайдушних активісток став Екоцентр книгозбірні.

Мета заходу – показати містянам, що відпочинок на пляжі може бути екологічним, тобто без використання поліетиленових пакетів та одноразового пластикового посуду. І ось, коли вже всі організаційні моменти залишились позаду і настав святковий день – гості з самого ранку почали сходитися на екопаті. Програма заходу рясніла активностями на будь-який смак. У першій половині дня були водні розваги: відпочивальники, які ще ніколи не каталися на САП-дошках, каяках та байдарках, могли обрати собі будь-який плавзасіб та влаштувати «тест-драйв» на хвилях Дніпра. А більш досвідчені любителі водного відпочинку взяли участь у перегонах на байдарках. Усього було 8 команд. Плавзасоби та інструктаж були надані приватним підприємством «Херсон на Дніпрі». Важливо, що на час змагань водна поліція перекрила річку навколо пляжу, щоб унеможливити зіткнення байдарок з моторними човнами.

Після перегонів по Дніпру на дорослих та дітей чекали майстер-класи з сортування сміття, створення оригамі, аквагрим – і все це під запальні сети діджея. Паралельно із цим проходили естафети, конкурс на найкращу скульптуру з піску та декламація авторських віршів зі сцени від «Поетичної шафи». Усі змагання та розваги були напряму або опосередковано пов’язані з екологією. Для організаторів та учасників було дуже важливо не використовувати продукцію та матеріали, які не переробляються та шкодять природі. У якості призів переможці у конкурсах отримували корисні, а головне – екологічні речі. Наприклад, фруктовниці – це сітчасті прозорі сумочки, які замінюють одноразові поліетиленові пакети. Вони стануть у пригоді під час походу до супермаркету або продуктового ринку, в них дуже зручно зважувати та переносити фрукти, овочі та цукерки.

Родзинкою екопаті стало дефіле моделей з текстильними екоторбинками від олешківської майстрині Марії Алеєвої та майстер-клас з танцювання бачати та сальси від студії соціальних танців RSSalsa.

Під час екологічної вечірки організатори оголосили про збір пожертв на виготовлення контейнеру для пластикових пляшок у вигляді великої риби. Контейнер буде встановлено у Гідропарку, його планують замовити у художника зі стімпанку Сергія Демченка. Активісти не вперше звертаються до пана Сергія, раніше він вже створював контейнери для пластику у вигляді морських жителів. Наразі вони встановлені на курортах Чорноморського узбережжя – приносять користь та слугують атракцією для туристів. Коли відпочивальники бачать незвичайний контейнер для сортування ПЕТ-пляшок – відразу фотографуються на фоні екологічного артоб'єкта. Активісти сподіваються, що подібна «фотозона» змотивує херсонців не залишати пластикове сміття на пляжі, тим більше – не кидати його у Дніпро. Вартість виготовлення та встановлення такого креативного контейнера – 25 тис. грн. Кошти можна передати, звернувшись до організаторів (Центр екологічної інформації ХОУНБ ім. О.Гончара, НПП «Нижньодніпровський» та ZeroWasteSchool Херсон)

Нагадаємо, в рамках цьогорічного святкування Дня Дніпра та Всесвітнього Дня відмови від поліетиленових пакетів це – вже другий захід, який провели співробітники Центру екологічної інформації пліч-о-пліч з командою однодумців. Акція «Пошук НЕ скарбів» відбулась тижнем раніше і привернула увагу екологів та журналістів до проблеми забруднення Дніпра. Під час «Пошуку НЕ скарбів» водолази підіймали тверді побутові відходи з дна річки біля Гончарівки. Усього вдалося зібрати 20 будівельних мішків сміття.

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 2223 24
25 26 27 28 293031