Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Сортування по сусідству. Херсонський досвід

12.02.2021 10:22

Минулої п’ятниці до Херсона завітали гості, які взялися активно поширювати в Україні культуру добросусідства й організувалися у «Школу культури сусідства». На заплановані заходи (пресзустріч, стрім та спілкування з представниками мерії) була запрошена й керівниця центру екологічної інформації Гончарівки. Тож ми раді поділитися свіжими ідеями, що вже реалізовані в Одесі й які, можливо, надихнуть і херсонські двори до змін та розвитку.
Під час зустрічей у кожного була можливість поставити запитання щодо школи добросусідства та розповісти про вже реалізовані активності в Херсоні.

На попередніх Youtube-зустрічах екоцентр презентував реалізовану в місті ідею, яка продемонструвала, що впровадження сортування є чудовим приводом для спілкування між сусідами чи просто можливістю познайомитися та привітатися. Спочатку мешканцям довелося зібратися, щоб прийняти спільне рішення щодо старту сортування в їх дворі. Уже потім почався шлях освоювання нових, незрозумілих правил. Замість звичного баку з’явилося 5 (органіка, скло, пластик, папір, чисте невідсортоване – різне, та інше – сміття), більш спритні та молоді стали допомагати літнім людям. Представник компанії, окрім надання мотиваційних плакатів та інструкцій, також організував двічі на день чергування «експерта», який всім допомагав й за потреби консультував. Цікаво, що навіть у будинковому чаті всі активно обговорювали дворові «інновації». Оскільки потреба виносити сміття виникає щодня, й до того ж склад його не кожного дня дублюється, кількість таких епізодів зустрічей значно зросла.

На прикладі сортування добре видно, хто прогресивний й вітає зміни у дворі, не опирається їм, а хто, навпаки, не надто радіє й усіляко ухиляється від нової системи сортування побутових відходів. Це демонструє, наскільки легко саме з цією людиною обговорювати впровадження змін у дворі. Спостереження за швидкістю сприйняття сортування дозволяє скорегувати на майбутнє тактику спілкування голови ОСББ з мешканцями будинків.

У часи, коли пандемія значну частину людства зачинила по домівках, де ми стали більше споживати безпосередньо вдома, виявилось цінною можливість зайнятися сортуванням сміття, щоб зменшити кількість та отримати хоча й епізодичне, але таки спілкування – безпечне і живе.
Тут приємно згадати, що серія мотиваційних плакатів, створена екоцентром й розміщена на сортувальних майданчиках міста, теж враховує сучасні тенденції та принципи гуманного ставлення до цільової аудиторії.

Щодо зустрічі. Гості розповіли пресі про «Школу добросусідства», про організацію всього процесу побудови сусідських відносин та його перспективи, провели на Youtube стрім з артпростору «Freedom». Завершили десант до нашого міста спілкуванням із представниками мерії щодо можливостей співпраці у цьому напрямі як між містами, так і безпосередньо в Херсоні.
Більш детально про «Школу» можна дізнатися на сторінці або подивитися корисні та цікаві випуски на каналі.

«Виживуть лише сусіди!», – наполягають автори проєкту. Тож маємо попрацювати над власним вмінням комунікувати з людьми, з якими живемо роками поряд.

Довідка про школу:
У 2019 році команда ентузіастів трьох громадських організацій взялася за сталість мікрогромад серед дворових спільнот й започаткувала та провела першу «Школу культури сусідства» в Одесі за підтримки Форуму громадянської служби миру «Forum Ziviler Friedensdienst» і Агентства США з міжнародного розвитку (#USAID).
Завдяки проєкту представники 10 дворів з усіх районів міста Одеси отримали нові навички і знайомства, пройшли курс з історії та архітектури міста, урбаністики, ботаніки, управління проєктами й неконфліктної комунікації – вони втілили проєкти у своїх дворах завдяки субгрантам від донорів та провели локальні заходи в рамках загальних подій першого Фестивалю одеських дворів #OYF, який відвідав Mr. Atanase Périfan (засновник Європейського дня сусідів) і нагородив одеську громаду відзнакою «Дружнє та об’єднане місто» (Friendly and United City Award).

Календар подій

1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 2021
22232425262728
2930