Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00
Меню розділу

Моя бабуся просить їй вибачити

Бакман Фредрік

В81248
821(485)

Б 19
Бакман Фредрік.
Моя бабуся просить їй вибачити: роман/ Фредрік Бакман ; переклала з англ. Ольга Захарченко ; [літ. ред. А. Копівська] - Київ : Книголав, 2020. - Книга у бібліотеці завдяки Українському інституту книги (УІК). - 413, [3] с. с. - (Полиця бестселер), ISBN 978-966-97639-6-9
УДК: 821.111(485)'06-31=161.2

Анотація:

Ельзі сім, і вона не така, як інші. Її Бабуні сімдесят сім, і вона неймовірно шалена якщо вважати шаленством, приміром, стояння-на-балконі-й-обстрілювання-перехожих-із-рушниці-для-пейнтболу. А ще бабуся для Ельзи найкращий і єдиний друг. Щоночі Ельза ховається від світу в бабусиних історіях про Країну-Спросоння та Королівство Міамас, де ніхто не мусить бути «нормальним». Та коли Бабуня помирає й залишається жити лише в листах, написаних до тих, перед ким вона відчувала провину, ось тоді й починається найбільша Ельзина пригода...
«Нечасто в руки потрапляє книга, яку не просто читаєш, а яка занурює тебе в абсолютно інший світ, розповідає співзасновниця #книголав Світлана Павелецька. Цей роман Бакмана тільки в Швеції був проданий накладом більше 500 000 штук. Думаю тому, що книга розповідає про дитину всередині кожного з нас. Дуже нечасто книжка буває одночасно і смішною, і зворушливою, коли ти зі сліз переходиш у сміх. Саме такою має бути трагікомедія. Це як «Зламані квіти» Джармуша, тільки книга. Це коли важкі за змістом речі про прощення, прийняття, про внутрішній світ, про те як відпускати людей і думки передаються настільки легко, що складно в це повірити.»
«Моя бабуся просить їй вибачити» книжка про життя: сумне й смішне, болюче й захопливе водночас, а також про одне з найважливіших прав людини право бути інакшим.

Анотація бібліотекаря:

Ця книга стала бестселером у США, Німеччині, Норвегії, Ісландії, Південній Кореї та Японії. І це не дивно, адже настільки легко написаний текст, із великою кількістю цікавих гумористичних та сентиментальних моментів зустрічається в сучасній літературі не часто.
Головні герої - Бабуня та її семирічна онука Ельза. І хоч за сюжетом бабуся помирає на початку роману, її образ протягом твору змінюється. Спершу вона — ексцентричний супергерой, що тонко відчуває міщанську гнилизну зажирілого шведського суспільства і сміється з неї за допомогою своїх витівок на межі між юродством і хуліганством. Але, розносячи листи із вибаченнями, дівчинка дізнається, що бабуся не була ідеальною. Супергерой у часи катастроф, у звичайному житті вона часто виявлялася безпорадною, непристосованою, навіть мстивою. Розкриваються й інші персонажі твору. Якщо на початку вони здебільшого зображувалися досить черствими і посередніми людьми, то до кінця майже в кожному з них віднаходяться гарні, навіть видатні риси.
«Моя бабуся просить її вибачити» - чудовий приклад психологічного твору, який чіпляє з перших сторінок. В ньому стільки актуальних тем сьогодення. І про них треба не просто говорити, а деколи і кричати, щоб люди зрозуміли їх важливість. Буллінг, відносини між батьками, між сусідами та в вузькому колі родини, скептицизм та цинізм, необхідність бути почутим та потрібним, віра у добро та мрії – ось неповний список того, що зачіпає Фредрік Бакман у своєму романі.

Фотоматеріали

Цитати

  • Кожен, кому виповнилося сім років, заслуговує на супергероя. Так уже воно ведеться. А якщо хтось із цим не згоден, то нехай перевірить, чи все в нього гаразд із головою. Ось як каже Ельзина бабуся.
  • Не треба зважати на те, що там думають усякі дурні, каже їй Бабуня. Бо всі найкращі люди — інакші: подивися лишень на супергероїв. А якби суперздібності були нормою, то їх би мали всі.
  • Рятувати життя й доводити людей до сказу — це і є суперздібності Бабуні. Що, певно, робить її трохи дисфункціональним супергероєм.
  • Якщо не можеш позбутися чогось поганого, то прикрась його чимось гарненським.
  • Мати бабусю — все одно, що мати армію. Це абсолютне виняткове право внуків: знати, що хтось на твоєму боці завжди, що б не сталося. Навіть якщо помиляєшся. Особливо якщо помиляєшся.
  • Бабуся — це одночасно меч і щит. Коли в школі кажуть, що Ельза «не така», наче це щось погане; коли вона приходить додому із синцями, а директор каже, що їй треба навчитися «вписуватися в колектив», — ось коли Бабуня підтримує її. Не дозволяє їй просити вибачення. Не дає брати на себе провину. Бабуня ніколи не каже Ельзі, щоб вона не звертала уваги, бо тоді «їм не буде так приємно її дражнити». Або що їй краще «просто піти». Бабуня не така дурна.

Рецензія фахівця (офіційні рецензії):

Починаючи читати "Моя бабуся просить їй вибачити", запасіться носовичками, але й почуття гумору далеко не закидайте. Це така книжка - якщо ви її прогпустите, то ніколи собі не пробачите.

Business Insider

Це чудова історія про те, як навчитися бути інакшим у світі, який часто не приймає нашу інакшість. Про любов між бабусеюі внучкою. Це історія, яка змусить вас сміятися, змусить вас плакати і любити героїв, яких міг створити лише Фредрік Бакман.

Анна Флінн, Watermark Books

Тут піднімаються такі теми: важливість життєвих історій, чесність дітей і дурість багатьох дорослих, - які твердо ставлять його [роман] в один ряд із творами Роальда Дала та Ніла Ґеймана. Це зворушливий, інколи смішний, але передусім мудрий портрет скорботи.

Kirkus Reviews

Також рекомендуємо прочитати

Роздобудько Ірен Віталіївна. Арсен: повість : для дітей серед. шк. віку/ Ірен Роздобудько ; в авт. ред.- К. : Грані-Т, 2013. - 220 с., ISBN 978-966-465-383-8
Абгарян Наріне. Манюня: повість/ Наріне Абгарян ; пер. з рос. Вікторія Прокопович ; намалювала Тетяна Філатова- К. : Рідна мова, 2016. - 376, [7] с., ISBN 978-966-917-083-5

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 2223 24
25 26 27 28 293031