Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Налаштуй себе на щастя

26.10.2021

Зазвичай, перш ніж вирушити на пошуки себе, людина шукає… щастя! Чи воно існує, і де його шукати? Відповіді на ці вічні питання можна знайти в нашій добірці книжок.

«Як і здоров я, щастя повинне бути нормальним станом людини», –  вважає один із піонерів дослідження психології щастя Руут Веерговен.

Напрям психології, який займається вивченням питань щастя, носить назву «позитивної психології».

У ІІ половині ХХ століття дослідження того, що створює основу для людського щастя, стали особливо популярними, і навіть до сьогодні вивчення позитивних аспектів життя людини залишається однією із провідних ланок психології.

Попри це, точної відповіді на запитання, що ж таке щастя, годі й шукати.

Куди раніше йшла людина, яка конче прагнула щастя? Вона зверталась по допомогу до чаклунів, ворожок, шаманів, потойбічних сил… Тобто, вдавалась до езотерики.

Чи здатен старий мольфар зробити вас щасливим? Про це ви довідаєтесь, прочитавши наступну книжку.

Бердник Громовиця.
Знаки карпатської магії: таємниця старого Мольфара/ Г. Бердник; літ. ред. Н. Трохим, іл. А. Стефурак - Львів : Терра Інкогніта, 2020. - Книга у бібліотеці завдяки Українському інституту книги (УІК). - 216, [6] с. - (Українська езотерика), ISBN 978-617-7646-21-0.

Перед читачем – етнографічне дослідження карпатської магії, звичаїв та традицій, найдетальніша розповідь очевидця про карпатських чарівників-мольфарів.
В основу книги лягли розмови зі справжнім «непрОстим» – мольфаром Нечаєм, доповнені роздумами Громовиці Бердник про карпатське мольфарство як складову світової шаманської традиції. Робота над цією книгою поклала початок багатолітній дружбі авторки з Михайлом Нечаєм – карпатським примівником, мольфаром і майстром Традиції. Ілюстрації не менш прекрасні за текст – Анастасія Стефурак вміє приворожити читача настільки, що розумієш: художники – це ті самі мольфари, тільки з пензликом чи планшетом замість чарівної палички.
Чи є щастя на цьому світі? Чи варто його шукати? Для когось, можливо, воно у музиці, а для когось – у коханні.
«Мова людська недосконала, – тихо промовляє Мольфар. – Досконала тільки музика, бо то – мова верхніх сфер, мова горніх світів і світлих духів. Уся природа, кожна рослина й кожен камінь мають свою музику, лише люди її не чують. Чують окремі щасливці. І хто в змозі відчути й почути її – то найщасливіша людина в світі. Був час, коли світ мав єдину мову, й колись знову настане такий час, коли людство матиме єдину мову – музику…»
«Любов – це є найвищий дар природи. Любов – це сила, в якій проявляється радість, і в ній сам Бог пребуває. А де радості немає, де любові немає – там диявольська сила пребуває, протилежна Богу. Треба любити…» (Михайло Нечай).
Живі діалоги, містична недосказаність і міфічна складова культурного епосу осідають у душі м’якою ковдрою, гріють та інтригують. 

 

Випірнаємо з минулого, опиняємось у сьогоденні

В Україні щасливих людей впродовж 2020 року стало менше. Про це свідчать дані міжнародного опитування «Gallup International», згідно з яким Україна у рейтингу займала п’яте місце з кінця! Але у 2021 році Україна, попри коронавірус, піднялася на 13 позицій, у порівнянні з 2020 роком, і посіла 110-у сходинку (між Алжиром та Іраком). На жаль, Україна відверто пасе задніх у топі найщасливіших країн світу. Ба більше: наша держава лідирує серед країн із найменшим рівнем щастя. Така статистика свідчить про те, що нам потрібні зрушення й конкретні дії, а не просто реформи, які живуть тільки у словах та обіцянках політиків.

Чи існують секрети суто українського щастя? Про це спробуємо запитати у наступної книжки.

Мацко Ірина.
Секрети українського щастя, або Хюґе по-українськи: мистецтво знаходити щастя у традиціях та сучасності українського народу/ І. Мацко; ред. Л. Мудрак, ред. А. Долгая, фот. О. Павлюченков, фот. Ю. Запорожченко - Київ : Саміт-книга, 2019. - 206, [1] с., ISBN 978-966-986-079-8.

Книгу «Секрети українського щастя» обов’язково треба прочитати всім. Прочитати – і переконатись, що ніякого окремого українського щастя не існує. Є щастя загальнолюдське. Є українська народна казка, є «5 чуттів щастя українців», є домашнє пряне сало по-українськи та смачні деруни за бабусиним рецептом (і в книжці ви його знайдете), є високі гори й зелені полонини, смажений кабанчик й курка в майонезі, є географічні місця сили й сімейні традиції для щасливого життя, є рідна мова і затишні слова українською, є чудові книжки і цікаві молоді письменники...

А от суто українського щастя нема, бо сучасна людина не може відокремити себе від людства і Всесвіту, навіть коли побудує «садок вишневий коло хати». Але це не значить, що не можна використовувати рецепти українського щастя в повсякденному житті, так само, як і елементи данського хюґе.

Спробуйте. І напишіть свою книжку про це.

Якщо ж секрети українського щастя видалися для вас непереконливими, можливо, варто навчитися знаходити джерело радості в повсякденних речах, радіти життю кожен день і кожну хвилину?

Зібрані в іншій книзі рецепти французьких жінок у цьому допоможуть.

Каллан Джеймі Кет.​
Бонжур, щастя!: як отримувати радість від життя/ Дж.К. Каллан; пер. Т. Заволоко, голов. ред. В. Александров - Київ : КМ-БУКС, 2018. - 255 с., ISBN 978-617-7409-69-3.

Ця книжка – дарунок жінкам усього світу. У ній автор прагнула показати прості шляхи збереження власного стилю, натхнення та енергетики, додавши трохи французької «joie de vivre».
У книжці – безліч відомостей про родину, суспільство, роботу, кохання, шлюб, старіння і проблеми зі здоров'ям, а також про тонкощі щоденного життя, шопінг, про прості радощі.

А комусь «зайдуть» не французькі, а шведські рецепти щастя.

Екерстрьом Лола А.
Лаґом/ Л.А. Екерстрьом; пер. Н. Лавська, голов. ред. В. Александров - Київ : КМ-БУКС, 2018. - 191 с. - (Шведські секрети щасливого життя), ISBN 978-617-7498-78-9.

Від датчан ми запозичили слово «hygge», яке означає «затишок, інтимність та розслабленість». Однак на глибшому рівні воно характеризує емоційний стан задоволення та щастя у визначений момент.

А шведи позичили нам слово «lagom», у ньому криється пояснення шведського стилю життя, що характеризується соціальною свідомістю, помірністю та цілісністю.

Можливо, Швеція – приклад для наслідування?
Саме так! Це держава Європи, в якої дефіцит сміття (вам не почулося, таке дійсно буває) та їй, аби працювали сміттєпереробні заводи, потрібно скуповувати відходи в інших країн.
Люди тут до податків ставляться позитивно, екологічний світогляд виховується в дитячому віці, робота ґрунтується на командному дусі, кількість робочих днів найменша, а конфліктність та конкуренція – на мінімумі.

І всі ці для нас дивні й подекуди незрозумілі речі може пояснити принцип шведів, який має назву «лаґом». Синонімами цього слова є помірність, доречність, рівновага, гармонія, середина тощо. Точних перекладів немає та й не може бути, але сам термін можна розтлумачити як «прагнення ідеальної рівноваги» (Олександра Лобанова).

Відгук про книгу:

Нещастя, тривога, занедбаність – це природний людський стан або хвороба, яку треба лікувати? Чим відрізняється нинішнє розуміння щастя від того, як щастя розумілося в різні епохи і в інших культурах? Розібратись у цих питання нам допоможуть наступні книжки.

Чиксентмігаї Мігай.
Потік: психологія оптимального досвіду/ М. Чиксентмігаї; пер. Г.Ф. Луіс, ред. Т.О. Небесна - Харків : Кн. клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2017. - Прим.: с. 342-358. - Бібліогр.: с. 359-[368]. - 367, [1] с., ISBN 978-617-12-2564-0.

У книзі підсумовано десятиліття досліджень позитивних аспектів людського досвіду – радості, творчості, процесу повної залученості в життя… Проте, це – аж ніяк не популярна книжка порад із серії «Як стати щасливим». Зробити таке в жодному разі неможливо, оскільки радісне життя – це індивідуальна творчість, яку неможливо скопіювати, просто виконуючи інструкції. Натомість у книжці автор намагається окреслити загальні принципи й подати конкретні приклади того, як деякі люди, дотримуючись їх, перетворюють нудне і позбавлене сенсу існування на життя, сповнене радості.

«На цих сторінках ніхто не обіцяє швидких і легких шляхів. Але зацікавлені читачі знайдуть там достатньо інформації для переходу від теорії до практики», – вважає автор.

Барнс Анна.
Як бути щасливим/ А. Барнс; пер. А. Бірічева, голов. ред. А.А. Клімов - Харків : Фабула, 2017. - 159 с., ISBN 978-617-09-3533-5.

Обравши цю книгу, ви зробили крок на шляху до щастя. На її сторінках ви знайдете методики бути щасливим: поради щодо набуття гармонії і залучення щастя, зміни способу мислення і способу життя, а також нескладні прийоми, які допоможуть урятуватися від негативних думок і переживань за допомогою розслаблення тіла та розуму.

«Щастя заразливе. Щасливі люди роблять щасливими інших».
«Щастя – це не десь і колись, а тут і зараз» (
Волт Вітмен).

«Дослідження показали, що такі прості речі, як занурення ступенів у море або горнятко чаю сонячного дня, можуть приносити анітрохи не менше задоволення, ніж ті, що полягають у володінні матеріальними благами».
«Для щасливого життя потрібно зовсім небагато. Справа у самій людині, у її способі мислення» (
Марк Аврелій).

«Час від часу добре зупинятися в гонитві за щастям і просто бути щасливим» (Гійом Аполлінер).

Менсон Марк.
Витончене мистецтво забивати на все: нестандартний підхід до проблем/ М. Менсон; пер. А. Ящук, голов. ред. О. Дубчак - Київ : Наш формат, 2018. - 159, [1] с. - (Бестселер New York Times), ISBN 978-617-7552-24-5.

«Інструкція для тих, хто прагне жити цілісно та знаходити щастя навіть у скрутних ситуаціях… Цю книжку, наповнену на перший погляд суперечливими, однак вельми дієвими порадами, ви із задоволенням читатимете й перечитуватимете» (Kirkus Reviews).

У автора свій, особливий погляд на щастя. Наприклад, він вважає, що «щастя – це проблема»:
«Щастя – це не рівняння, яке можна розв’язати. Невдоволення і неспокій – частина людської природи і… вони потрібні для побудови щастя. Щастя приходить тоді, коли проблеми розв’язуєш. Ключове слово тут – «розв’язуєш». Якщо ви уникаєте проблем або відчуваєте, що у вас проблем немає, ви стаєте нещасними. Якщо ви відчуваєте, що у вас проблеми, які ви не можете розв’язати, то також стаєте нещасними. Секретний складник – це розв’язання проблем, а не їхня відсутність».
«Для щастя нам потрібно щось розв’язувати. Отже, щастя – це дія, діяльність, а не якась безформна штука, яка звалюється вам на голову…»
«Щастя – це постійна робота, бо розв’язувати проблеми – це постійна робота».
«Справжнє щастя приходить тоді, коли ви маєте проблеми, які вам подобається мати і подобається розв’язувати».
«Хай би якими були ваші проблеми, шлях один: вирішуйте їх і будьте щасливими».

Маємо для вас гарні новини – щастю можна навчитись! Тал Бен-Шахар вже понад 10 років вивчає та викладає тему щастя. Його курс відвідують щорічно понад 1 000 студентів! Саме вони стали першими читачами і критиками наступної книжки.

Тал Бен-Шахар «Бути щасливіше. Сьогодні. Зараз. Завжди».

На сайті письменника-викладача зазначено: «Мета мого життя в тому, щоб привносити щастя в життя інших». Автор допоможе вам зрозуміти природу щастя. Крім роздумів та ідей, він пропонує конкретні вправи, виконуючи які, ви краще зрозумієте себе. Ця книжка для тих, хто хоче зрозуміти природу щастя; прагне знайти себе; хоче винайти власний рецепт повноцінного щасливого життя.

«Не в щасті річ, а в тому, щоб стати щасливішими», – вважає автор.
«Замість запитувати, щасливий я чи ні, корисніше поставити інше питання: "Як мені стати щасливішим?" У ньому є розуміння самої природи щастя і визнання того факту, що це – безперервний процес, який найпростіше уявити у вигляді нескінченного континууму, а не якогось там абстрактного кінцевого пункту. Сьогодні я щасливіший, аніж був п’ять років тому, і сподіваюся, що років за п’ять буду ще щасливішим, аніж сьогодні. Не треба впадати у відчай через те, що досі не досяг тієї точки, в якій щастя стає досконалим; не варто даремно витрачати сили, намагаючись виміряти, наскільки ти щасливий; натомість нам необхідно зрозуміти, що міра щастя нічим не обмежена, і подумати про те, як стати щасливішим. Адже щастя це дорога завдовжки з життя».

«…я усвідомив необхідність змінити свої уявлення про щастя – глибше зрозуміти власне його природу або навіть подивитися на нього геть іншими очима. Я з головою заглибився у пошуки відповіді на одне єдине питання: як знайти міцне щастя, яке тривало б до кінця моїх днів? Я пристрасно шукав відповіді на це питання – дивився на щасливих людей і міркував, що зробило їх такими; прочитав про щастя все, що тільки зміг знайти, – від Аристотеля до Конфуція, від античної філософії до сучасної психології, від солідних наукових праць до популярних посібників із самовиховання».

Сподіваючись продовжити свої дослідження на іншому рівні, автор вирішив вивчати філософію й психологію в коледжі.

Можливо, ви теж зануритесь у книжки з психології.

А наша книгозбірня пропонуватиме вам у ваших пошуках все, що маємо, – «від Аристотеля до Конфуція, від античної філософії до сучасної психології, від солідних наукових праць до популярних посібників із самовиховання».

Корисні поради:

  • Щоб у вас завжди був гарний настрій, навчіться контролювати себе. Не ображайтеся через дрібниці, постарайтеся не конфліктувати з близькими людьми, прощайте їх.
  • Внесіть у своє життя елементи новизни. Час від часу змінюйте стійкі звички – наприклад, знайдіть нове хобі або підберіть новий гардероб.
  • Допомагайте іншим. Навіть невелика підтримка може змінити чийсь день, а разом із ним – і ваше емоційне самопочуття. Дарувати щось – не менш приємно, ніж отримувати.
  • Помічайте позитив у всьому. Щодня є привід для радості. Регулярно аналізуйте, що хорошого відбулося з вами за день. Адже саме з таких моментів і формується вдалий день.
  • Робіть перерви на відпочинок. Прогулянка – найпростіший і доступніший спосіб поліпшити собі настрій. Відпочинок на природі зменшує прояви тривоги і депресії й покращує розумову працездатність.

Корисні ресурси:

  • Якщо ви почуваєтеся нещасливими та потребуєте фахової психологічної підтримки, рекомендуємо зареєструватися на платформі «Розкажи мені», де надають психологічну допомогу усім, хто цього потребує. Цей проєкт створив Інститут когнітивного моделювання для того, аби кожен, хто потребує психологічної підтримки, зміг безкоштовно отримати фахову консультацію. Щоб отримати консультацію, переходьте за посиланням.
  • Людина, яка потребує психологічної допомоги, може отримати безкоштовну онлайн-терапію від автоматизованого співрозмовника «Друг» у месенджері Телеграм: @personal_friend_bot. Цей чат-бот допомагає людині впоратися із тривожним станом та іншими неприємними психологічними симптомами. Також завдяки боту користувач зможе контролювати свій настрій та дізнаватися інформацію про власний психологічний стан і почуття.

Мобільні додатки для відпочинку

Google назвав кращі програми та ігри 2020 року в магазині «Play Market». «Яким би важким не був 2020 рік, ці програми та ігри підіймали нам настрій і допомагали розслабитися», – відзначили в компанії.

У переліку кращих додатків одразу кілька сервісів для релаксу та сну: 

  • Medito: Free Meditation, Sleep & Mindfulness: додаток, який поліпшує психічний стан за допомогою керованих медитацій, дихальних вправ та звуків, що розслабляють.
  • Sleep Theory – Sleep Tracker & Sleep Sounds: застосунок, який допомагає виробити регулярні звички сну і поліпшити його.
  • Calmaria: сервіс, який навчить вправ для розслаблення.
  • Loóna: додаток, який допоможе заснути.
  • aristocrats.fm – в ефірі радіо «Аристократи».
    Щосереди та щоп’ятниці науковий керівник Інституту когнітивного моделювання, психолог, психотерапевт Спартак Субота та лікар-психолог Соня Лагутіна діляться зі слухачами інформацією щодо ментального здоров’я, і чому про нього варто піклуватися. Зокрема, у ранкових ефірах психологи розкривають теми, що допоможуть запобігти появі певних розладів або розібратися з наявними проблемами.

…І тут саме час згадати філософа Сенеку. Він вважав, що найщасливіший той, кому не потрібне щастя!

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 2223 24
25 26 27 28 29 3031