Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Міжнародний день білої тростини

15.10.2021 10:13

15 листопада відзначається Міжнародний день білої тростини.

100 років тому почалася історія предмету, призначення якого у наш час відоме всім. У місті Бристолі (Велика Британія) жив молодий професійний фотограф Джеймс Бігс, який втратив зір після нещасного випадку. Треба було починати нове життя, і він став учитися самостійно пересуватися за допомогою тростини. Але зрозумівши, що на чорну тростину не звертають увагу ні перехожі, ні водії, пофарбував її в білий колір, аби вона стала помітнішою. Цю новинку підхопили, і зараз саме Джеймса Бігса вважають винахідником білої тростини. Деякі джерела, щоправда, стверджують, що така тростина – французький винахід, і використовувати її почали ветерани, які втратили зір під час Першої світової війни. А після того, як 7 лютого 1931 року в присутності декількох французьких міністрів були подаровані перші дві білі тростини незрячим, 5 тисяч таких предметів розіслали по всій Франції людям, які цього потребували.

15 листопада було визнано Міжнародним днем білої тростини 1969 року загальними зборами Міжнародної федерації незрячих людей у Коломбо. У всесвітньому масштабі ця дата почала відзначатися вже наступного року. Зараз саме біла тростина значно допомагає ідентифікувати незрячу людину, а тому, хто нею користується, – бути помітним і не залишитися без уваги та допомоги.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в усьому світі  налічується близько 124 млн людей із поганим зором. Із них 37 млн позбавлені його зовсім. Кожні п’ять секунд у світі втрачає зір одна доросла людина, кожну хвилину – дитина. Зараз Міжнародний день білої тростини відзначають майже по всьому світу – у багатьох країнах проводяться акції, спрямовані на посилення інтеграції незрячих у суспільство. Безумовно, Гончарівка також приєднується до цієї загальносвітової ініціативи, і сьогодні Центр для користувачів з особливими потребами нагадує про деякі важливі моменти. 

А ви знаєте, які існують правила поведінки, коли ви бачите на вулиці перехожого з білою тростиною? Перш ніж допомагати, спитайте, чи потрібно це людині. Якщо відповідь ствердна, дізнайтесь, як це правильно зробити. Адже безпардонне вторгнення в процес руху часом може завдати шкоди людині, яка дотримується певних правил пересування. А водіям нагадуємо: якщо ви бачите пішохода з білою тростиною, слід бути особливо уважними.

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 2223 24
25 26 27 28 293031