Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00
20.01.2021

Мандарини чинять загальнозміцнювальну дію на наш імунітет, насичують організм вітамінами і допомагають при лікуванні застудних захворювань. Фрукт містить дуже багато вітаміну С, крім того, у ньому присутні вітаміни групи В, вітамін А, каротин, кальцій, магній, фосфор: усього близько 10-15 вітамінів і мінеральних речовин.

Завдяки високому вмісту фенолікової амінокислоти мандарини допомагають при астмі та бронхіті. Вони діють як протизастійний і протинабряковий засіб та очищують легені від слизу. Аби відчути ефект, достатньо кожен ранок випивати склянку мандаринового фрешу.

До того ж, це чудовий антидепресант, який знімає нервову напругу і піднімає настрій за лічені хвилини. Такий ефект чинять ефірні масла, що у великій кількості містяться у шкірці. Мандарини нормалізують рівень інсуліну, запобігаючи появі діабету другого типу. Їх не просто можна, але потрібно їсти з білими прожилками, бо це – клітковина, яка допомагає нормалізувати засвоєння простих вуглеводів, що особливо корисно саме для тих, хто страждає на цукровий діабет. Також у складі мандаринів є нобілетин – речовина, яка перешкоджає розвитку атеросклерозу, інфаркту та інсульту.

Протипоказання

Усі цитрусові – сильні алергени, тому їх треба вживати у помірній кількості. Протипоказані мандарини людям із загостренням хвороб шлунково-кишкового тракту, а також з алергічними реакціями, які здатні спричинити олії, що містяться у шкірці фрукта. Якщо ж людині запропонувати вже очищений мандарин, можливо, алергічної реакцій можна буде уникнути.

Смачного вам! Будьте здорові!

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 2223 24
25 26 27 28 293031