Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Клуби за інтересами в бібліотеках

Меню розділу

Клуби за інтересами в бібліотеках

Щоб привернути увагу читацького активу, жителів району  до творчості місцевих письменників та поетів, допомогти їм в розвитку літературних здібностей, сприяти широкій популяризації їх літературних надбань, при центральній бібліотеці Каланчацької ЦБС багато років поспіль працює клуб “Дивослово”. Працівники бібліотеки оновлюють постійно діючі тематичні полиці, книжкові виставки та літературні календарі “Живе слово”, “Розповіді про майстрів”, “Літературний календар”, “З редакційної пошти”. Під час робочих засідань, літературних вечорів та презентацій учасників та гостей літературного об’єднання “Дивослово” хвилюють та тримають в прекрасному  полоні живі літературні знахідки, творчі доробки.  Справжньою подією для любителів поезії та літературного слова стала презентація поетичної збірки самодіяльного поета Анатолія Суганяка під назвою “Витоки любові”. Відбулась  також презентація поетичної збірки місцевої поетеси Лідії  Норченко  “Думали ль вы о чуде?”, яка побачила світ завдяки її сестрі Оксані Удаловій. Працівники центральної районної бібліотеки підготували цікаве літературне дійство. Поетична спадщина самодіяльної поетеси з села Хорли Каланчацького району Лідії Норченко, вірші з її збірничка “Думали ль вы о  чуде?” не залишили байдужим нікого з присутніх в залі. З ініціативи місцевих поетів та письменників відбулися зустріч-обговорення “Нові літературні імена Херсонщини” та бесіда-обговорення “Нові, оригінальні, талановиті”.
Завжди гостинно зустрічає своїх учасників бібліотечний клуб за інтересами “Спілкуймось!”, який вже давно став в Каланчаку центром відпочинку і спілкування людей поважного віку.
У важкі хвилини свого життя людина  звертається до бога, просить поради і допомоги. А коли  усе гаразд, то, на превеликий жаль, забуває подякувати Богові. А він терпляче чекає, коли людина  знайде для цього час. “Побудь зі мною в тиші” - так назвали ток-діалог, головною думкою якого була “Людина... Вінець земного творіння”.  Чи збереже вона храм своєї душі чистим і світлим, чи перетворить його на руїну?  Було багато думок:  різних, цікавих, неоднозначних…
Відвідувачів книгозбірні дуже  хвилюють проблеми рідного селища, перспективи його розвитку.  На одне з засідань читацького об’єднання  було  запрошено керівників району та селища, щоб поспілкуватись, порадитись, почути відповіді на проблемні запитання. Тому і не дивно, що на вечорі запитань і відповідей “Селище Каланчак. Проблеми та перспективи його розвитку” селищному голові  Зінчуку Володимиру Калиновичу було задано дуже багато запитань про освітлення вулиць, про роботу радіомовлення, про ремонт пішохідних тротуарів, як вирішуються проблеми підтоплення та багато-багато інших. А керівник апарату райдержадміністрації Харченко Ольга Федорівна говорила про розвиток району в цілому,  про пенсійну реформу, про проблеми  відновлення роботи дитячих садочків та дошкільного виховання. На зустрічі було обговорено безліч наболілих питань, всі одержали вичерпні відповіді на свої запитання й ще довго не розходились по домівках, обговорюючи наболіле.

Голопристанська ЦБС відома своїми традиціями, а її працівники – творчим підходом до роботи. Одним із головних напрямів роботи стало здійснення соціальної та гуманістичної функції, а саме: робота з читачами похилого віку, людьми з обмеженими можливостями, обдарованою, талановитою молоддю, користувачами, для яких книга та спілкування є єдиним віконцем у великий світ, а слово “читати” рівноцінне поняттю “жити”. У стінах бібліотек кожен знаходить для себе необхідну інформацію й розраду, може цікаво та з користю провести вільну годину. Саме тому у книгозбірнях організовуються своєрідні клуби дозвілля, що допомагають читачам вирватись з обіймів самотності та невідомості.
З 1997 року працює клуб за інтересами “Марічка” Рибальченської бібліотеки-філії. Клуб має статут, девіз “Пісню дружно заспіваємо і про нас вам нагадаємо” і свою емблему у вигляді книжки на фоні квітки соняшника зі скрипічним ключем і назвою "Марічка".
Члени клубу беруть активну участь у масових заходах, які проводить бібліотека. Дуже часто учасників клубу запрошують односельці, щоб привітати з ювілеєм, взяти участь як обрядовий ансамбль в реєстрації шлюбу, привітанні з Новим роком.
За словами членів, клуб "Марічка" дає їм силу жити далі, спілкуватися між собою, змістовно, і головне, весело провести години дозвілля. Останнім часом до клубу приєднуються також і молоді люди, тому що така форма роботи дає змогу  з перших вуст перейняти досвід життя старшого покоління та виховати в собі повагу до оточуючих.
Приємне та корисне спілкування молодих талантів-початківців та відомих  майстрів слова посприяло організації частих зустрічей у літературній кав’ярні “Голопристанська Лitterra”. Молоді таланти залюбки зустрічаються у кав’ярні з талантами краю, презентують свої твори. Детальніше про це йшлося вище.

В центральній бібліотеці Новокаховської ЦБС одне з  засідань клубу “В колі друзів” “Колядник на поріг – щастя в хату” було присвячене Різдву Христовому. Популяризуючи фольклорні традиції і народні звичаї нашого краю, ведучі розповіли про українські зимові календарні свята, звернувши увагу присутніх на значення для кожної родини святкування Свят-вечора і пов’язані з цим прикмети. Цікаво було почути, чому в зимових обрядах дотримуються певних кулінарних традицій і що символізують окремі страви на різдвяному столі. У виконанні членів клубу прозвучали щедрівки, колядки. Несподіванкою була поява Маланки з дідухом, яка обійшла присутніх з побажаннями міцного здоров’я і веселого настрою. Кулінари клубу частували всіх варениками – символом достатку та іншими різдвяними стравами. Всіх зацікавила виставка “Зимові свята України: кулінарні традиції”. На ній були представлені рецепти страв, якими пригощались присутні.
Ще одне засідання  клубу “В колі друзів” присвячене Міжнародному дню чаю, який відзначався 15 грудня і мав назву “Чашка повна благодаті". Бібліотекарі відділу обслуговування підготували цікаву і змістовну розповідь про історію виникнення і розповсюдження чаю, а члени клубу ділилися власними ексклюзивними рецептами приготування напою і пропонували присутнім їх використати.
За чашкою чаю точилася невимушена розмова, присутні читали вірші про чай, розповідали курйозні ситуації зі свого життя, пов’язані з цим напоєм, а Паламарчук О.В. розповіла про свої враження від чайної церемонії на острові Цейлон, свідком якої вона була. Потім відбулася цікава конкурсна програма, що дозволила присутнім гарно повеселитися і отримати заряд бадьорості.
“Осінній ярмарок” - таку назву мало чергове засідання клубу. В яскраво прикрашеній осінніми квітами залі на чільному місці вгорі на стіні великими літерами написано “Осінній ярмарок”, на столах, накритих скатертинами та прикрашених рушниками,  розкладені овочі, фрукти, вінки цибулі, перцю, часнику, в’язки бубликів, а в центрі на почесному місці – великий запашний каравай. Окрему експозицію склали  вироби народних умільців – членів клубу. Ведуча, одягнена в українське вбрання, зустріла всіх присутніх хлібом-сіллю, побажала здоров’я і запросила  на театралізоване дійство – ярмарок. Чого тільки не було тут: і гумористичні сценки з життя українського села, і конкурси на кращу страву з картоплі, і кращий костюм з елементами традиційного національного вбрання, краще виконання української народної пісні, відгадування відомих українських мелодій, зіграних на сопілці; і  запрошення господинь свята купувати овочі і фрукти з віршами про їх цілющу силу.
Розпочав свою роботу жіночий клуб  “За чашкою кави” в Обривській сільській бібліотеці. Мета клубу - допомогти жінкам відволіктись від домашніх справ, поспілкуватися за чашкою кави або чаю, поговорити про своє особисте, жіноче, знайти відповідь на низку запитань: в чому полягає жіноче щастя, чи можливо сучасній жінці завжди бути привабливою, неповторною?  Члени клубу мають право на цікаве спілкування у колі жінок, які відіграють не останню роль для самих себе, і на мовчання у колі розумного жіноцтва, якщо сьогодні їм не хочеться говорити. Діяльність клубу планують самі жінки – його члени. Теми засідань різноманітні: нові рецепти новорічного столу, медицина і навколишнє середовище, живопис і декоративно-прикладне мистецтво у нашому житті, квіти та весняні клопоти на городі, про поетичне натхнення тощо. Якщо є якісь запитання, запрошують на засідання фахівців. Так, напередодні Міжнародного дня толерантності засідання клубу пройшло у формі зустрічі і мало назву “Дар прощення”. Запрошена на актуальну  розмову психолог Васильєва Альона Володимирівна відповіла на безліч запитань, що торкались взаємин у родинах, з друзями тощо. Відбулася цікава розмова у формі діалогу і кожна з учасниць зробила для себе певні висновки, винесла щось пізнавальне і корисне. У клубі проводяться культурно-масові заходи не тільки для жінок-членів клубу, а й для членів їх сімей.

В багатьох філіях Херсонської ЦБС активно працюють читацькі клуби за інтересами. Клуб “В колі друзів” при бібліотеці-філії № 1 вважає пріоритетним напрямком своєї діяльності формування сімейних відносин, засідання однодумців перетворюються у спілкування  дорослих, молоді і дітей, відпочинок всієї родини. День сімейного читання “Читаємо разом, тільки разом!” з розважальною програмою, літературними  конкурсами для дітей та батьків, ерудит-лото, літературно-мистецька година  “Лише в любові  Земля наша вічно  буде” до Дня закоханих,  літературним рингом “Батьки й діти”  відповідають потребам сучасної сім’ї, відроджують традиції сімейного читання, родинних цінностей.
Клуб для жінок “Вогник” у бібліотеці-філії № 6 працює під девізом “Нехай палає полум’я сердець!”. Члени  клубу отримують психологічний комфорт від спілкування, діляться душевним теплом, знаходять розраду у буденних клопотах, відчувають  доброзичливість. Протягом останнього часу  відбулися такі засідання: різдвяні зустрічі “Новорічний зорепад” з гумором та веселощами, ювілейне свято до дня клубу, в рамках якого була  представлена книжкова виставка-ярмарок “Наша горница  добром полнится”, оформлено фотоколаж  “Прекрасные мгновения”, декоративний  скрапбукiнг “Пусть греет огонёк теплом сердец”. Кожна з учасниць отримала спеціальні призи за любов до читання, квіти.
Клубівці здійснили історико-культурні екскурси храмами України “Духовні святині одвіку й донині” за участю активної читачки Є. Кузнецової-Дворникової. Природознавчу  панораму  “Екологічний ареал Таврії” для жінок провів старший науковий співробітник краєзнавчого музею  М. Підгайний.
День людей похилого віку “Хай розквітає молодість душі” пройшов на емоційній ноті, у святковій атмосфері звучали поезія та привітання. Піднесений настрій створила і віртуальна подорож в країну “Молодість”, перегляд фотогалереї з архіву бібліотеки та спілкування за чаєм.
Народознавчий клуб  “Народна світлиця”  функціонує у бібліотеці-філії  № 11 з 2009 року під гаслом “Народну  мудрість у кожен дім, і літнім людям, і молодим!”. Діяльність клубу  у цьому  напрямку  сприяє популяризації українських традицій, звичаїв, народних свят. Головною метою засідань клубу є  широка  популяризація  літератури з етнографії, відродження  українських традицій  та  звичаїв.
Родинне свято “Хліб у звичаях і традиціях українського народу”, вечір вдячності “Колиска роду – українська хата”, інформаційний квест “Рослини у житті”, народознавчий калейдоскоп “Український віночок - книга душі дівчини – українки” допомагають усвідомити таку істину, що вважати себе гідним спадкоємцем культурних традицій має право той, хто глибоко вивчає, пізнає витоки  історичної та духовної пам’яті, шанує традиції та джерела народної мудрості. Брендовим етно заходом стала творча палітра “А над цвітом українська вишивка цвіте…”, для якого були зібрані  старовинні  вишивки та сучасні, що зберігаються у майстринь міста. Маючи змогу представити десятки вишитих робіт  читачів бібліотеки та прикрасити ними “Народну світлицю”, бібліотекарі зробили все, щоб присутні усвідомили, що українська вишивка, як і пісня, є знаковою для нашої традиційної культури. Розповідь  про  символіку співу кольорових ниток, слайд-панорама народознавчого змісту, персональна виставка робіт неординарних, за мотивами українських  народних казок  та  за мотивами репродукцій картин  художників, майстер-клас  з техніки вишивання відомої майстрині вишивальниці Каретної І. М. (лікаря-онколога) зробили захід цікавим, змістовним, пізнавальним.
Клуб “Відпочинок” (бібліотека-філія  № 19) згуртовує людей різних за віком, професією, освітою, культурним рівнем. Бренд бібліотеки – щорічне проведення Дня літніх людей. Вшанування   віку зрілості відбулося на засіданні “Від серця до серця” за підтримки  спонсорів ЧП “Гілея – Інвест” та  учнів загальноосвітньої школи  № 55. В рамках Міжнародного Дня матері  проведено велике свято “Немає правди вище мами”, на якому усі запрошені  мали змогу поспілкуватися, розвеселитися, відпочити. Зустріч зі священиком “Віра зцілить ваші душі” відбулася напередодні  Великодня - найсвітлішого  свята  щирого серця. На цьому засіданні  клубу  була привернута увага  до традицій українського народу, до православних джерел як до  основи  людського буття.
Клуб “Нестаріючі серця” у Зеленівській селищній бібліотеці  об’єднує літніх мешканців,  хто небайдужий до читання. Всі засідання відбуваються у тісній співпраці з колективом Будинку культури, зокрема з дитячими колективами пісні та театрально-драматичним гуртком. Святково-розважальна програма  “Мамо моя з пелюстками ласкавих долонь”, вечір-реквієм  “Запалимо невмирущу свічку на честь  загиблих”, свято “Усі літа прекрасні” - вшанування людей похилого віку - всі ці заходи проходили за участю голови Зеленівської селищної  ради Сенчишиної  О.С. та постійного спонсора Гельфейнбейна О.С., мешканця селища, активного читача та друга книгозбірні.
Кіндійська селищна бібліотека, маючи статус “Бібліотека-клуб”, пріоритетним напрямком у роботі клубу “Таврічанка” вважає  популяризацію української пісні та традицій нашого краю. Кожен захід в рамках клубу це - театралізоване дійство, свято української пісні, а  тематичні концертні програми, творчі зустрічі, пісенні вернісажі, літературно-музичні свята народного календаря проходять у форматі сімейних вечорів, вечорів привітань та вшанувань з особливою колоритністю та неповторністю, зокрема свято “Меланчини вечорниці”, “Новорічна феєрія”, “Мати – символ добра на Землі”, “Літа на осінь повернули”.
Валеологічна вітальня для дорослих у бібліотеці-філії  № 3 “Бути здоровим – це легко!” діє з початку 2011 року під гаслом  “Старіння не означає одряхління! Активна робота над собою, невичерпний інтерес до життя і будете здорові!”. Саме життя підштовхнуло  до спілкування на тему  здоров’я  та валеології, а  проведення змістовного  дозвілля для  користувачів середнього та похилого віку  з питань здорового буття та популяризації літератури  - на сьогодні найактуальніші.  Година моралі “Перші кроки до здоров’я”, валеофакти “Роль води в житті людини” з презентацією товарів фірми з очищення води, година інформації “Фактори, що впливають на тривалість життя” з переглядом документального кіно, фітоогляд “Лікарські рослини на нашому столі” з використанням  методик  Наталії Земної роблять засідання цікавими та неординарними.

При Новоолешківській сільській бібліотеці-філії Горностаївської ЦБС діє клуб за інтересами “Оберіг”. Родинні свята завжди особливо популярні, адже це та форма роботи, яка допомагає відродити духовну основу, коріння кожної особистості, донести до кожної сім’ї національний дух, а юних спонукає бути гідними продовжувачами традицій свого роду та народу. Вдалим був масовий захід – літературні посиденьки “Жіноча доля. Серце матері”, на якому був присутній голова сільської ради Гац В.М. Святкове слово стосувалося життя – долі кожної з присутніх на святі жінок. Було щире спілкування, були щемлячі душу спогади, була задушевна пісня, а наприкінці заходу підготували сценку Уляни і Стецька з відомої п’єси Квітки- Основ’яненка “Сватання на Гончарівці” у виконанні Олени Поклад та завідувача клубу Едуарда Лодиги.

Для учасниць клубу  “Недільна світлиця ” (центральна бібліотека Великоолександрівської ЦБС) найголовніше  - спілкування, цікаві зустрічі, пізнавання прекрасного і корисного, відкриття чогось нового.
Так, на одному з засідань клубу вони зустрілись з волонтером Корпусу миру США в Україні – Енні Фалла. Вона розповіла про свою країну, місію, яку виконує, відповіла на запитання “світличанок”, з радістю поспілкувалась з ними, продемонструвала слайди із американського життя, сімейні фото, подарувала добірку книг англійською мовою.
Продовженням циклу заходів “Магія далеких країн” стали віртуальні подорожі до Австралії  “Дива п’ятого континенту”, до Грузії “Скромна чарівність Грузії”. Ці подорожі ближче познайомили з далекими країнами, відкрили багато цікавого, нового і незвичного для нас, дозволили скуштувати грузинських страв, помилуватися краєвидами, наслухатись колоритних мелодій, подискутувати з політологом О. Іванченком.
Дивовижні перлини Кримського півострова визначили тему віртуальної подорожі  “Сім чудес Криму” із циклу “ Немає кращої країни, ніж рідна”. Адже свою країну хочеться пізнавати знову і знову, відвідувати найдивовижніші місця, навіть коли це  заочна подорож. Цікавим моментом заходу були спогади і фото учасниць клубу про своє перебування в Криму  в різні часи.
Творчості поета-пісняра Вадима Крищенка був  присвячений музичний вечір “І слово моє піснею стало”. За допомогою інтернет-технологій “світличанки” змогли  “побувати” на творчому вечорі Вадима Крищенка, поспівати пісень з улюбленими артистами з відеоекрана та місцевими аматорами сцени.
Нетрадиційні методи оздоровлення стали предметом обговорення чергового засідання  “Школи здоров’я”, а саме: аромотерапія, магнітотерапія, лікування  звуками дзвонів.
Година цікавих повідомлень “Сім чудес природи від Олени Світко” заочно збагатила знаннями про лікування хвороб природними методами, без застосування ліків.  Як можна змінити своє життя на краще, познайомитися з порадами та рецептами О. Світко, її ставленням до життя. Цікавим і корисним доповненням був виступ вчителя математики К. Куделі, місцевого знавця лікарських рослин та їх цілющих властивостей.
Темі пенсійної реформи присвячено засідання Школи правових знань “Обговорюємо  пенсійну реформу”. У членів клубу була нагода послухати фахівця районного управління Пенсійного фонду України О. Дудку, почути відповіді на запитання, висловити свою думку.
Тему наступного заходу  жіноцтву клубу запропонували бібліотечні працівники “Чим лікуються українці?”: за основу було взято статтю з журналу “Кореспондент” “Проглотили пилюлю. Украинцы лечатся таблетками, от которых давно отказались во многих странах мира”, в якості запрошеного гостя виступив власник мережі аптек “Валентина”, провізор за освітою Воробйов В.І. Розмова була настільки цікавою для всіх, що після основної зустрічі Володимир Іванович давав іще індивідуальні консультації, поради.
Темою весняних засідань був комп’ютер та інтернет. Найстаршій учасниці тренінгів Гуслік Риммі Михайлівні виповнилось 80 років, але тема комп’ютерної грамотності стала для неї дуже цікавою.  П’ять  “світличанок” (інші члени клубу відмовились опановувати ПК через стан здоров’я,  через відсутність вдома ПК) ознайомились з можливостями комп’ютерних програм, створили електронну пошту, ознайомились з можливостями пошукових програм. Найбільш цінною виявилась інформація про роботу з програмою “скайп” (у більшості вперше з’явилась можливість поспілкуватись із родичами, а також привітання електронними листівками). На сьогоднішній день частина клубниць є постійними відвідувачками інтернет-центру в читальній залі.
Для  “світличанок”  відкрив двері  кінозал, де вони переглянули кіно “Зорро”, а потім ведуча намалювала кінопортрет “Життя під софітами” талановитого актора, цікавої людини Алена Делона. Це, здавалось би, добре відома всім людина, але кожен почув про улюбленого актора щось нове, цікаве, невідоме.
...Не менш цікавим заходом став кіножурнал “Ми дорослі – але в душі інколи як діти”. “Світличанки” відправились у подорож із мультиками та випусками “Ералашу” 70 - 80-их років, а завершилась кіноподорож  переглядом мультфільму “Маша и Медведь” та новими смішними історіями від кінокомпанії Ералаш-Ленд.
...Результатом, підсумком багаторічної роботи, своєрідним привітанням до двадцятилітнього ювілею клубу “Недільна світлиця”  стало присвоєння цьому колективу звання “Народного”.

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 2223 24
25 26 27 28 293031