Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Інформдосьє «Олена Теліга – людина свободи» (проєкт "Народжені бути вільними")

30.11.2021

«Душа горить – життя таке іскристе. Забрати все!
Себе віддати всьому!..»

Теліга Олена

Олена Теліга – непересічна особистість, талановита поетка, свідома громадянка окупованої, невільної на той час України. Сильна духом молода жінка кинула виклик смерті й героїчно увійшла до легіону безсмертних. Коротке, як спалах, життя і всі події, що вмістилися в ньому, дивним чином поєдналися з долею України, яка вела в ті часи боротьбу за свободу на кількох фронтах проти ворогів усіх мастей.

Вона стала символом нескореної України, яка органічно поєднала слово і чин в ім’я Батьківщини, її свободи і незалежності. Це – нове ім’я, яке зовсім недавно поповнило українську літературу. Дуже довго у нас про неї нічого не знали. Кремлівська пропаганда затаврувала Телігу як «ворог народу». У лютому 1992 року на місці її загибелі в Бабиному Яру було встановлено пам’ятний хрест, а вулицю, що пролягає поруч, названо ім’ям Олени Теліги.

Народилась Олена Теліга (дівоче прізвище Шовгенова) 21 липня 1906 року в Підмосков’ї, у містечку Іллінськ. Сім’я Шовгенів – українці за походженням: батько, Іван Опанасович, народився на околицях Слов'янська на Донеччині, відомий фахівець із гідротехніки, обіймав поважну посаду в російському Міністерстві рільництва, мати – з родини подільських священиків. У 1911 році Шовгенови переїжджають до Санкт-Петербурга, а в 1918 році родина перебирається до Києва. Напередодні Революції батько Олени стає професором Київської політехніки. Революційні події не оминули родину: Іван отримує посаду в Міністерстві уряду УНР, а старший брат йде до Української Армії. Після поразки Української Революції батько і старший брат емігрували до Чехії. Олена разом із матірю та молодшим братом залишаються в окупованому більшовиками Києві.

У 1922 році Олена з матір’ю та братом пробралися на Захід, нелегально перейшли кордон і оселилися у Подєбрадах (Чехословаччина), де батько працював першим ректором Української господарської академії. Саме в ці часи і формується світогляд Олени, яка рано усвідомила себе українкою, пройнялась повагою до рідної мови, культури і неприйняттям російського імперіалізму.

Майбутня поетеса вступає до українського педагогічного інституту ім. М. Драгоманова у Празі, на історико-філологічний факультет. Поринувши в бурхливе студентське життя, Олена активно бере участь у літературних вечорах, диспутах та спілкується з Ю.Дараганом, Є.Маланюком, Н.Лівицькою-Холодною, О.Ольжичем, Л.Мосендзом.

Але з невідомих причин диплома вона з однокурсниками так і не отримала. Для Теліги розпочався період еміграції, який тривав досить довго. Вона сумує за Батьківщиною і має непереборне бажання повернутися до України. Вирішальну роль на формування світогляду Олени вплинуло оточення, в якому вона перебувала в еміграції.

Дмитро Донцов був ідеологом серед них. Зустріч із ним та його ідеї мали великий вплив на свідомість поетки.

Уже в 1927 році без відома самої Теліги друзі відправляють листа і її твори до редакції «Літературно-наукового вісника». Редактор видання Дмитро Донцов був першим, хто розгледів талант ще у незрілих творах молодої поетеси.

Молода й щаслива Олена Шевгенова мала чимало прихильників, а зупинила свій вибір на Михайлові Телізі. Вона закохалася в кубанського козака, прекрасного бандуриста, недавнього старшину армії УНР та студента відділу УГА. Їхня зустріч  переросла в кохання й невдовзі вони одружились. У 1929 році подружжя переїжджає до Варшави.

Період студентства закінчується й розпочинаються нелегкі емігрантські часи. Олена вчителювала, доглядала хвору матір (та 1929 року померла від лейкемії), демонструвала нові моделі одягу, дискутувала зі студентами. Вона входила до складу літературного угрупування «Танк», була головою приводу мистецького товариства «Зарево». Перебуваючи в Польщі, Олена підтримувала зв’язки з українськими письменниками з Праги. У ці роки поетка активно друкує у «Віснику» й інших журналах свої вірші, прозу та публіцистику.

У 1939 році подружжя Теліг переїжджає до Кракова. Там Олена зустрічає давнього знайомого Олега Ольжича – українського поета, політичного діяча, одного з керівників націоналістичного руху. Це була особлива зустріч для Олени, яка зумовила цілий етап у подальшій долі, з того часу вона активно бере участь у діяльності ОУН.

Восени 1941 року Олена нелегально повертається до Києва. Вона очолює Спілку українських письменників і розпочинає редагувати літературно-мистецький альманах «Літаври». За досить малий проміжок часу Олені вдалося згуртувати навколо себе чимало талантів. Уперше відкрито почали говорити про незалежність, зявилися національні прапори і залунала українська мова.

Поетеса принципово не брала до уваги постанов німецької влади. Починаються арешти і врешті забороняють «Литаври». О.Теліга ігнорує попередження про засідку гестапо у приміщенні Спілки.

У грудні 1941 року відбувся масовий арешт співробітників «Українського слова». Неодноразово робилися спроби переконати Олену в необхідності якнайшвидше покинути Київ. Вона категорично відмовлялася. Вранці 9 лютого 1942 року Олена Теліга пішла до Спілки українських письменників, де вже була засідка гестапо. За годину туди прийшов її чоловік Михайло Теліга: збагнувши, що заарештували тільки членів Спілки, він, аби до останку бути поряд із дружиною, назвався письменником. Разом зі своїм чоловіком та Іваном Рогачем, Володимиром Багазієм й іншими українськими націоналістами Олена Теліга була розстріляна 21 лютого 1942 р. в Бабиному Яру. Згодом у камері гестапо був знайдений короткий напис під тризубом: «Тут сиділа і звідти піде на розстріл Олена Теліга». Один із катів зізнавався, що не бачив ще чоловіка, який вмирав би так героїчно, як ця гарна жінка.
21 лютого 1992 року на символічному місці поховання Олени Теліги та її побратимів у Бабиному Яру членами ОУН та представниками патріотичної громадськості України було поставлено Пам'ятний Хрест.

2007 року Національний банк України випустив монету номіналом 2 гривні із зображенням Олени Теліги.

28 лютого 2009 року в Києві урочисто відкрито меморіальну дошку на будинку № 25/18 по вулиці Л. Толстого, в якому проживала Олена Теліга перед розстрілом у 1942 році.

31 серпня 2009 року відбулося урочисте відкриття пам'ятника Олені Телізі у місті Києві на території скверу «Поляна» по вулиці Політехнічній – навпроти 12 корпусу КПІ.

Олена Теліга не встигла видати жодної книжки за життя. За обсягом творчий доробок поетки – невеликий, і складає трохи більше тридцяти поетичних творів. У вирі воєнних років та під час переїздів більшість рукописів загубилися. Лише посмертно вийшло три її збірника: «Душа на сторожі» (1946 р.), «На чужині» (1947 р.), «Прапори духа» (1947 р.). Творча спадщина Олени Теліги налічує 15 публіцистичних статей, 40 віршів та оповідання «Або – або». Критики оцінюють і порівнюють творчість та життєвий шлях поетеси з долею Лесі Українки.

«На  початку нашого століття – Леся Українка. Десь посередині – Олена Теліга. Жінки, які взяли на себе неймовірний тягар національної долі – і утримали його. Ціною неймовірних зусиль… Забути цю жертву – то вже злочин не тільки проти історії національної літератури. Таке забуття означатиме, що ми, на відміну від Олени Теліги, так і не зрозуміли, що ж трапилося з людством – з усіма нами – в цьому страшному, нині спливаючому останніми сезонами столітті…» (В.Скуратівський).

Невеликий за обсягом творчий доробок Олени Теліги, але дуже значний за своєю сутністю і публіцистичною спрямованістю, характерною для поетів «празької школи». Та хоч і залишила вона по собі малий творчий спадок, життя її було коротке, але яскраве й сповнене великих справ, а тому й має бути вічним у нашій пам’яті.

Видання з фондів книгозбірні

  1. Миронець, Надія Іванівна. Олена Теліга [Текст] / Надія Миронець ; [літ. ред. Ю. Шелест]. - Київ : Наталія Брехуненко, 2009. - 62 с. - (Великі українці) (Про Україну з гонором і гумором : проект / В. Брехуненко, А. Бойко).
  2. Олена Теліга: громадське і духовне покликання жінки : Матерiали наук.конференцii / Упоряд. Миронець Н., Ред. Кобець О. - К. : Вид-во ім. Олени Теліги, 1998. - 107 c. - ISSN 960-7018-7грн. грн.­
  3. Теліга, Олена Іванівна.Листи. Спогади [Текст] / О. І. Теліга; упорядкув., вступ. ст., археол. передм., прим., комент. Н. Миронець, наук. ред. Л. А. Дубровіна, худож. оформ. Н. Синишиної. - К. : Вид-во ім. О. Теліги, 2003. - 399 с. : фото. - Бібліогр.: с. 389-394. - Імен. покажч.: с. 349-376. - Покажч. назв: с. 376-384. - Геогр. покажч.: с. 384-388.
  4. Червак, Богдан. Олена Телiга [Текст] : життя і творчість / Б. Червак. - К. : Вид-во iм. Олени Телiги, 1997. - 61 с.
  5. Багряна, Анна Юріївна. Анна Багряна про Марію Заньковецьку, Олену Телігу, Вангу, Марію Приймаченко, Славу Стецько [Текст] / Анна Багряна ; худож. Д. Марцін. - К. : Антологія, 2016. - 93, [1] с. : іл. - (Життя видатних дітей). - 5012 экз. - ISBN 978-966-97591-2-2.
  6. Очеретний, Олександр Дмитрович. Олена Теліга: шлях із небуття : драма на чотири дії / О. Д. Очеретний ; передм. Н. Мірошниченко. - К. : Смолоскип, 2006. - 68 с.
  7. Солонянський, Петро Васильович. Дума про Олену Телігу [Текст] : поема / Петро Солонянський. - Херсон : Айлант, 2008. - 95 с. : фотогр. - 300 экз. - 15.00 грн.,
  8. Чемерис, Валентин Лукич. Амазонка [Текст] : [повість із життя Оленки Шовгенової, яка стала Оленою Телігою] ; Київ-Соловки : [роман-есе] / Валентин Чемерис ; худож.-оформ. Л. П. Вировець. - Харків : Час читати, 2016. - 505, [2] с. - (Програма "Українська книга"). - 2400 экз. - ISBN978-617-7176-09-0 : 75.00 грн.­
  9. Бабійчук, Т. Душа в червоній Амазонці (сценарій виховного заходу, присвячений великій українці Олені Телізі) [Текст] / Т. Бабійчук // Українська мова і література в школі : наук.-метод. журн. - 2015. - N 3. - С. 40-44.
  10. Байбак, Т. Шлях діячки ОУН Олени Теліги: від Петербурга до України [Текст] / Т. Байбак // Історія та правознавство : наук.-практ. журн. - 2019. - N 1/2. - С. 55-57.
  11. Бандура, Т. Міфопоетика в ліриці Олени Теліги [Текст] / Т. Бандура // Актуальні питання гуманітарних наук : міжвузів. зб. наук. праць молодих вчених Дрогобицького держ. пед. ун-ту ім. Івана Франка. - 2020. - N 27 т. 1. - С. 55-59.
  12. Гурбанська, А. Дух - воля - віра: концепти художнього світу поетів "Празької школи" [Текст] / А. Гурбанська // Українська мова і література в школах України : щомісяч. наук.- метод. та літ.-мистецький журн. - 2015. - N 7/8. - С. 52-57.
  13. Жулинський, М. Ольжич і Теліга - вища ліга [Текст] / М. Жулинський // Літературна Україна : газ. письменників України. - 2017. - N 29(27 лип.). - С. 8-9.
  14. Карамаш, С. Київські вулиці Олени Теліги та Ольжича: архівно-історичний екскурс [Текст] / С. Карамаш // Дніпро : літ.-худож. та суспіл.-політ. журн. - 2012. - N 7. - С. 136-137.
  15. Кир'ян, Н. Ми не повинні зламатися [Текст] / Н. Кир'ян // Слово Просвіти : всеукр. культоролог. тижневик. - 2011. - N 30(28 лип.-3 серп.). - С. 5.
  16. Василь Хмелюк [Текст] / Ю. Ковалів // Слово і час : наук. журн. - 2018. - N 7. - С. 67-89. - Бібліогр. наприкінці ст. - Зміст:Василь Хмелюк ; Василь Барка ; Олег Ольжич ; Олена Теліга ; Володимир Винниченко. -
  17. Лисенко, Н. "... Ненавидь і люби..." : образи та мотиви поезії Олени Теліги / Н. Лисенко // Українська мова та література. Шкільний світ. - 2007. - N12 (берез.). - С. 12-16.
  18. Логвиненко, О. Душа на сторожі [Текст] / О. Логвиненко // Київ. - 2007.    - N3. - С. 179-182.
  19. Миронець, Н. Олена Теліга - письменниця й громадська діячка [Текст] / Н. Миронець // Історія в сучасній школі : наук.-метод. журн. - 2012. - N 10. - С. 43-45 ; Наша Берегиня. - 2013. - № 1. - С. 2-5.
  20. Миронець, Н. "Не треба слів. Хай буде тільки діло ..." [Текст] : життєвий і творчий шлях Олени Теліги / Н. Миронець // Українська мова й література в сучасній школі : щомісяч. наук.-метод. та літ.-мист. журн. - 2012. - N 9. - С. 23-27.
  21. Миронець, Н. Чи знайдеться рукопис втраченої збірки поезій Олени Теліги? [Текст] / Н. Миронець // Літературна Україна : газ. письменників України. - 2020. - N 29/30. - С. 4-5.
  22. Овдійчук, Л. Поетеса з легіону безсмертних [Текст] : вивчення життєпису Олени Теліги, 11 клас / Л. Овдійчук // Українська література в загальноосвітній школі : наук.-метод. журн. - 2010. - N3. - С. 15-17.
  23. Сарбаш, Т. М. Феномен Олени Теліги. Літературна композиція, присвячена століттю з дня народження [Текст] / Т. М. Сарбаш, В. Лисенко, А. Тішечко // Вивчаємо українську мову та літературу. - 2007.
  24. Сапеляк, С. Велика правда Олени Теліги [Текст] : тривога повернення / С. Сапеляк // Кур'єр Кривбасу : Л-ра. Культурологія. Політика. Народознав.: часоп. - 2011. - N1/2. - С. 375-378.
  25. Слісаренко, О. Жінки й Україна [Текст] / О. Слісаренко // Відкритий урок: розробки, технології, досвід : освіт. наук.-метод. журн. - 2012. - N 11. - С. 82-85.
  26. Супрун, Т. Творчий світ Олени Теліги. 11 клас [Текст] / Т. П. Супрун // Вивчаємо українську мову та літературу : наук.-метод. журн. - 2012. - N 3. - С. 16-19.
  27. Скрипник, Л. Олена Теліга: "Життя - це боротьба, а боротьба - це справжнє життя" [Текст] / Л. Скрипник, В. Глушаниця // Українська мова і література в школі : наук.-метод. журн. - 2016. - N 5. - С. 44-49.
  28. Сливка, Л. Любовні мотиви в епістолярії Олени Теліги [Текст] / Л. З. Сливка // Молодий вчений : наук. журн. - 2016. - N 10 ч. 2. - С. 200-203.

Інтернет-ресурси

1. Відомі невідомі патріоти: Олена Теліга [Електронний ресурс] / ITV media group. – Україна, 2013. – Електронні відеодані. – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=k4wJCHAG8XU. – Дата перегляду: 15.03.2021.

2. Знай наших. Олена Теліга [Електронний ресурс] /Добродій DOBRODIY. – Україна, 2014. – Електронні відеодані. – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=eqw0lg4H9rU. – Дата перегляду: 15.03.2021.

3. Люди Свободи. Олена Теліга [Електронний ресурс] / Ukrainian Institute of National Remembrance. – Україна, 2014. Електронні відеодані. Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=ivdkS9RVL3g. Назва з екрану. – Дата перегляду: 15.03.2021.

4. Народжені вільними. Олена Теліга [Електронний ресурс]/Aurika Stratan. – К., 2013.  – Електронні відеодані. – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=5xB0Mcruebo. – Назва з екрану. – Дата перегляду: 15.03.2021.

5. Олена Теліга. Біографія. Відеоурок з української літератури [Електронний ресурс] / Наталія Борисенко. – Україна, 2015. – Електронні відеодані. – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=FLtmezYLbEg. – Дата перегляду: 15.03.2021.

6. Олена Теліга "Вечірня пісня" [Електронний ресурс] / Ігор Стожар. – Україна, 2010. – Електронні відеодані. – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=oqx9rM5EBlw. – Дата перегляду: 15.03.2021.

7. Олена Теліга | Пишемо [Електронний ресурс]/ UATV Channel. К., 2015. Електронні відеодані. Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=w8touaxlgU8. – Назва з екрану. Дата перегляду: 15.03.2021.

8. Олена Теліга. Пісня "Розцвітають кущі ясмину" [Електронний ресурс] / Natalia Kouzmina. – Україна, 2014. – Електронні відеодані. – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=I5kFTxepIRg. – Дата перегляду: 15.03.2021.

9. Олена Теліга: українська націоналістка / Ірина Фаріон у програмі «Велич особистости» • 44 студія [Електронний ресурс] / Internet Radio Holos fm. – Україна, 2012. – Електронні відеодані. – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=4Qr2kWLqzF0. – Дата перегляду: 15.03.2021.

10. Останнє танго [Електронний ресурс] / Наталка Криничанка. – Україна, 2014. – Електронні відеодані. – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=yY5DYucUMI4. – Дата перегляду: 15.03.2021.

11. Українське танго. Олена Теліга "Блакитне сонце" [Електронний ресурс] / Natalia Kouzmina. – Україна, 2014. – Електронні відеодані. – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=shlDMkzzsXo. – Дата перегляду: 15.03.2021.

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 2223 24
25 26 27 28 293031