Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Генрі Марш Історії про життя, смерть і нейрохірургію

04.07.2023 11:34

«Медицина – це мистецтво збереження здоров’я і в кінцевому підсумку лікування хвороби, яка сталася в організмі», – так сказав великий лікар Ібн Сіна Авіценна.

Лікарі – це наші янголи-охоронці, вони лікують не лише тіла, а подекуди і душі. Один з таких лікарів – Генрі Марш. Він був одним із перших лікарів у сфері нейрохірургії, який приїхав в Україну для того,  щоб ділитися своїм досвідом, а також він першим в Україні зробив операцію по невралгії трійчастого нерва. Крім того, що Генрі Марш дуже досвідчений нейрохірург, який зробив понад 1000 операцій, він має свій погляд на те, що сприяє одужанню пацієнтів. Він вважає, що на одужання пацієнта має вплив оточення, в якому хворий перебуває, це і обстановка лікарняних палат і настрій медперсоналу. Також він заснував і став науковим керівником Міжнародного центру нейрохірургії.

Свою літературну діяльність Г.Т. Марш почав з того, що писав щоденник, в якому записував усі проблеми й питання, що виникали у нього в процесі діяльності. Ці щоденники виконували терапевтичну задачу і допомагали йому краще зрозуміти та розібратися у цих питаннях.

Перша книга Генрі Марша «Історія про життя, смерть і нейрохірургію» розповідає про те, з чим нейрохірургу доводиться стикатися щодня під час своєї роботи в операційній. Книга автобіографічна, в ній Г. Марш розповідає історії зі своєї медичної практики, ділиться власними роздумами. Ось що він сам пише про цю книгу: «Життя нейрохірурга ніколи не буває нудним і може стати надзвичайно успішним, але за це доведеться сплатити високу ціну. Ви не уникните помилок і навчитесь об’єктивно дивитись на речі і при цьому залишатися людиною. Ця книга розповідає про те, як я намагався, часом безуспішно, знайти золоту середину між потребою відсторонитися та проявом співчуття до хворого – здатністю, без якої хірургічна кар’єра неможлива. Середину між надією та реальністю. Я не ставлю за мету підважити довіру до нейрохірургів чи медичної професії взагалі, але сподіваюсь, що завдяки цій книзі люди зрозуміють, з якими труднощами, скоріше морального, а не фахового характеру зіштовхуються лікарі».

В цілому він розповідає історії з позиції лікаря, про прийняття складних рішень у медичних питаннях та питаннях морального вибору. І що таке праця  нейрохірурга, коли в твоїх руках життя та смерть пацієнта. Ось який відгук про цю книгу залишив Карл Уве Кносгаард у виданні «Financial Times»: «Я цілком довіряю професіоналам і волію забувати про те, що вони – звичайні люди, яким також властиво помилятися, зазнавати невдач і успіхів, які мають своє щоденне позапрофесійне життя. Генрі Марш у цій книжці відкриває себе і як людину, і як професіонала, та ще у ситуаціях, які загрожують життю. І це – одна з причин через яку книгу варто читати: справжня чесність там, де ми її не чекаємо».

В інтерв’ю радіо «Культура» Генрі Марш сказав, що «В Україні проблема не так із хірургами, як із піклуванням про пацієнтів після операції», тому дуже важливо щоб на шляху пацієнтів трапився справжній лікар, не лише професіонал своєї справи, а людина з високою моральністю та людськими якостями, який би допоміг подолати недугу.



В77787
84(4ВЕЛ)
М 30

Марш Генрі.

Історії про життя, смерть і нейрохірургію: [зб. оповідань]/ Генрі Марш ; з англ. переклав Андрій Мизак ; [голов. ред. М. Савка] - Львів : Вид-во Старого Лева, 2017. - 312, [1] с., ISBN 978-617-679-174-4

УДК: 821.111'06-32=161.2

Календар подій

   1 2 3 4 5
67 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 1819
20212223242526
2728293031