Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Джордж Клейсон "Найбагатший чоловік у Вавілоні"

02.04.2024 16:07

Фінансова обізнаність була важлива в усі часи. Це одне з найголовніших питань, яке бентежить людство протягом століть. Про це розповідає Клейсон Джордж Самюел у книзі «Найбагатший чоловік у Вавилоні». Як пише сам автор: «Добробут цілого народу залежить від стану фінансів кожного громадянина. У цій книзі йдеться про фінансові успіхи кожного з нас. Успіх – це досягнення мети власними силами та завдяки власним навичкам. Ключ до успіху – це правильна підготовка до здійснення своїх задумів. Мудрість наших вчинків – це результат мудрості наших думок, а думки – це не що інше як усвідомлення. Цю книгу порад, як тримати гаманці повними, назвали посібником із фінансової кмітливості. Насправді саме такою і є її мета: надати тому, хто бажає досягти фінансового успіху можливість оволодіти секретами нагромадження капіталу, його збереження та змусити капітал працювати на себе».

Автор книги Клейсон Джордж Самюел народився 7 листопада 1874 року у м. Луїзіана (США). Навчався в університеті Небраски, був учасником Іспансько-Американської війни (1898 р.). Заснував видавничу компанію Clason та картографічну компанію «Клейсон Меп» в м. Денвері (штат Колорадо), адже в коло його інтересів входила і картографія. Саме компанія «Клейсон Меп» першою опублікувала атлас доріг Канади і США.

Спочатку Дж. С. Клейсон видавав окремі брошури, які містили в собі фінансові поради та розповсюджував їх по банкам і страховим компаніям. У 1926 році Джордж Самюел об’єднав ці поради в єдину книгу, яка швидко набула відомості та стала класикою економічної літератури. Було продано понад 2 мільйони примірників, завдяки чому книга стала бестселером продажу на Amazon.

В основі книги «Найбагатший чоловік у Вавилоні» – притчі Стародавнього Вавилону збережені на клинописних табличках, які були знайдені археологами і датуються вавилонською епохою. Під час роботи Клейсон неодноразово звертався до Британської асоціації археологів по допомогу в перекладі цих табличок, адже хотів якнайточніше донести мудрість вавилонських торговців та підприємливих людей того часу до читачів. Чому його так цікавив Стародавній Вавилон? Тому що для свого часу вавилоняни мали дуже розвинуту цивілізацію: «Вавилон став найзаможнішим містом стародавнього світу, оскільки його мешканці були найбагатшими людьми своєї епохи. Вони розуміли цінність грошей і використовували розумні фінансові принципи для  накопичення, збереження та збільшення статків. Вони забезпечили себе тим, чого бажаємо й ми всі: заможним майбутнім.».

Книга Дж. С. Клейсона була перекладена українською мовою видавництвом «Наш формат» у 2017 році. Порадам, які він дає читачам майже сто років, проте ми й досі ними користуємося. Ось «сім способів від вітру в гаманці» від автора книги «Найбагатший чоловік у Вавилоні»:

  1. Почніть поповняти свій гаманець грошима.

Щоб гаманець почав поповнюватися грошима, потрібно кожного разу із зароблених грошей відкладати одну частину, тобто використовувати лише «девять монет із десяти», так з часом у вас накопичуються заощадження.

  1. Слідкуйте за своїми витратами.

Більшу частину своїх грошей ми зазвичай витрачаємо на задоволення своїх бажань, а не тільки на нагальні витрати. Нагальні витрати – це витрати, які необхідні (їжа, одяг, комунальні платежі). Але проблема полягає в тому, що бажань у людини набагато більше, ніж вона може здійснити. Потрібно з розумом підходити до власних бажань і задовольняти лише ті бажання, які дійсно потрібні, при цьому отримувати максимальну користь із власних коштів. Це можна сказати однією фразою: «Сто відсотків цінності від кожної витраченої монети».

  1. Нехай ваше золото множиться.

Якщо ми притримуємося перших двох правил: відкладаємо та намагаємося не потратити зайвого, то з часом в нас вже накопичилася певна сума. Що ж нам робити, щоб ці гроші принесли користь? Щоб не тільки зберегти, а ще й примножити? Нам потрібно робити розумні вкладення, «змусити працювати свої монети, щоб вони народжували інші».

  1. Оберігайте своє багатство від втрати.

На шляху до збагачення нас можуть спіткати невдачі, існує можливість втрати коштів. Як убезпечити себе від того, щоб не втратити усе, що ми накопичили? Потрібно дотримуватися певних правил: основне правило таке – гроші потрібно вкладати так, щоб основна сума не постраждала. Завжди існує ризик втратити все, тому ризикувати краще невеличкими сумами. Щоб якщо втратити їх, то втрата була б не дуже великою. Завжди існує мрія про швидке збагачення, але нажаль не завжди так буває, тому потрібно з розумом вкладати гроші і, якщо ви маєте сумніви на цей рахунок, краще порадитися з фахівцями.

  1. Зробіть зі свого житла вигідне вкладення.

Ваше житло повинно стати вигідним вкладенням грошей. Якщо ви не маєте власної домівки та маєте вільні гроші – їх потрібно вкладати у придбання власної нерухомості. В подальшому це забезпечить вас власним цінним майном та надією на забезпечене майбутнє.

  1. Забезпечте дохід наступних часів.

Життя триває, ми не молодшаємо, тому потрібно потурбуватися про забезпечення себе та своєї родини на майбутнє, коли ви вже будете не в змозі багато заробляти. Просто складати гроші в торбину – це не вихід, бо їх можуть просто вкрасти, їх потрібно вкласти так, щоб вони приносили прибуток. Це може бути як вкладення в нерухомість, яку в подальшому можливо здавати в оренду, так і вкладення коштів в банк під відсотки.

  1. Навчиться заробляти більше.

Для того, щоб заробляти більше, потрібно вдосконалювати власну майстерність та набувати досвіду у своєму ремеслі. Постійно опановувати нові знання та розвиватися у своїй справі, мати на меті реальні цілі, яких можливо досягти.

Комусь ця книга дозволить віднайти золотий ключ до заможного майбутнього та фінансової незалежності. Для когось, можливо, всі ці поради зовсім не нові і давно застосовуються у повсякденному житті. Але згадаємо, що 100 років тому для багатьох людей поради стародавніх вавилонян стали відкриттям, а книга ««Найбагатший чоловік у Вавилоні» – настільною книгою, яка допомогла отримати та застосувати на практиці корисні фінансові знання. Крім того, завдяки Дж. С. Клейсону та його праці у вас є можливість глибше познайомитися з історією та притчами Вавилона.



В77066
84(7США)
К 48

Клейсон Джордж Семюел.

Найбагатший чоловік у Вавилоні/ Джордж Клейсон ; пер. з англ. Андрій Лапін ; літ. ред.: М. Волощак, В. Кравчук ; авт. передм. Д. Клейсон - Київ : Наш формат, 2017. - 132, [2] с. - (Світоглядна література), ISBN 978-617-7388-98-1

УДК: 821.111(73)'06-31=161.2

Календар подій

   1 2 3 45
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031