Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Диктант національної єдності в Гончарівці

08.11.2019 14:40

Сьогодні Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара традиційно гостинно прийняла всіх, хто виявив бажання взяти участь у написанні диктанту національної єдності.

Мета цієї Всеукраїнської акції, яка вже відбувається дев’ятнадцять років поспіль в межах святкування Дня української писемности та мови, – об’єднати українців навколо написання диктанту. Бажання взяти участь у ній висловили представники національної поліції, а також слухачі курсів української мови.

 Цього року автор диктанту Олександр Авраменко вніс у текст кілька елементів на перевірку знань нової редакції чинного правопису. Тому перш ніж його писати, для наших гостей ми провели лекцію «Новий український правопис: традиції та тенденції». Розглянули зміни, які знайшли відображення в новому правописі: інваріантивні складові, спрощення в написанні слів, утворення фемінітивів, особливості написання іменників жіночого роду ІІІ відміни в родовому відмінку, правопис слів із іншомовними компонентами, назв державних свят тощо. І отримані знання дуже допомогли всім у написанні диктанту. Пишучи його, ми знали, що «пів століття» пишемо окремо, а слово «вебкамера» – без дефісу. А слово «писемність», що є в назві свята, можна писати в родовому відмінку з закінченням «-и», тобто «писемности».

Ще одна особливість написання диктанту в цьому році полягала в тому, що його можна було перевірити вже через 15 хвилин разом із автором. І ми також цим скористалися. А поки ми чекали на перевірку, коротко поговорили про мовленнєвий етикет в мережі Інтернет та чому його важливо дотримуватися.

Для усіх нас було великою честю взяти участь у події всесвітнього масштабу (адже диктант мали змогу писати і українці, що живуть далеко за межами Батьківщини). Тепер з нетерпінням чекатимемо написання двадцятого – ювілейного диктанту. Але це вже буде в наступному році. А поки можемо продовжувати вивчати зміни до правопису та використовувати знання на практиці.

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 2223 24
25 26 27 28 293031