Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Будівничі Київської Русі

27.07.2023 10:46

Тисячолітня історія українського державотворення сягає своїми витоками руської середньовічної держави, звідси походить наш герб – Тризуб Володимира Великого, грошова одиниця та Київ як політичний та культурний центр України.

Прийняття християнства у 988 році князем київським Володимиром Великим стало для України цивілізаційним вибором. Саме в день вшанування пам’яті Володимира Великого та в день хрещення Київської Руси-України ми відзначаємо День української Державності.

Напередодні свята пропонуємо Вам книжки, що розповідають про правителів, які перетворили Київську Русь на одну з найуспішніших та найавторитетніших країн світу.


Володимир Ричка «Княгиня Ольга»

Про правління та особистість Великої княгині Ольги існує безліч легенд та наукових досліджень. Ось, наприклад, що про одну з найвидатніших жінок в історії України пишуть англійські дослідники історії Київської Русі Саймон Франклін і Джонатан Шепард: «Залишилися спогади, давні й невинні, як про бабцю нинішніх князів, що сповнені химерних перебільшень, які навряд чи могли б служити зразком для сучасниць самого літописця. Династія вже більше ніколи не потрапляла в ситуацію, коли єдиним спадкоємцем престолу була дитина».

Український історик, доктор історичних наук, професор, провідний науковий працівник Інституту історії України НАН Володимир Михайлович Ричка багато часу присвятив вивченню архівних документів, намагаючись створити найбільш реалістичний портрет цієї приголомшливої правительки, яка залишила свій слід в історії не тільки як мудра жінка, але й як розумний політичний діяч. Результати його досліджень доводять величезну роль, яку княгиня Ольга зіграла в становленні та укріпленні Київської держави. Українці знають, що вона була не тільки регентом при своєму синові Святославу, але й справжнім державним діячем, першою княгинею, яка прийняла християнство. Дослідник намагається знайти відповідь на загадку її походження, проаналізувати проведені нею реформи та їх вплив на подальший розвиток держави. Вона правила так, що й досі її називають Святою та Мудрою.


В59209
63.3(4УКР)41-8
Р 56

Ричка Володимир Михайлович.

Княгиня Ольга/ В. М. Ричка; під заг. ред. В.А. Смолiя - К. : Альтернативи, 2004. - В дод. наведені тексти першоджерел. - 336 с. - (Особистість і доба), ISBN 966-7217-98-1



Лі Ванаселья, Бранко Йованивич «Володимир, князь київський»

Немає українця, який не знав би про київського князя Володимира Великого. Цей могутній державний діяч залишив пам'ять по собі у давніх літописах. Але для багатьох іноземців ця історична постать мало відома. Американські автори Лі Ванаселья та Бранко Йованивич вирішили заповнити цю прогалину у знаннях своїх співвітчизників і зробили це в незвичний для нас спосіб – видали книгу у форматі графічного роману. (Жанр графічного роману з’явився понад 50 років тому, а з недавніх пір став користуватися неабиякою популярністю у дорослої аудиторії, адже у більшості з цих книг піднімаються досить складні й актуальні питання. Графічний роман, на відміну від коміксів, має багатогранний сюжет, який розкривається поступово, у ньому, як і в художньому творі, завжди є зав'язка, перипетії, кульмінація, розв'язка та фінал.)

Українським читачам книга стала доступна після перекладу на українську мову. У доступній формі автори розповідають історію правління Володимира Великого – достойного послідувувача великих правителів Київької Русі княгині Ольги та князя Святослава.

Саме в часи його правління відбувалися радикальні зміни, що згодом перетворили Київську Русь на одну з найуспішніших та найавторитетніших країн світу: виростали церкви, будувалися міста і дороги, карбувалися гроші. Володимир почав використовувати тризуб як знак своєї влади, а головне, здійснив перехід країни від язичництва до християнства, що означало вибір країною прогресивного шляху розвитку. Усі ці реформи могла провести лише сильна, впевнена у своїй правоті людина. Про цікаві факти біографії та внутрішні переживання неординарної людини та величного правителя розповідають автори у своєму графічному романі. Малюнки ж роблять розповідь сильнішою та цікавішою для сприйняття.


Д4104
63.3(4УКР)41
В 17

Ванаселья Лі.

Володимир князь Київський: [граф. роман : 16+ : комікс]/ Лі Ванаселья, Бранко Йованович ; [пер. та адапт. тексту з англ. А. Поритко] - [Львів] : Ірбіс Комікси, 2017. - Бібліогр. в прим.: с. [65]. - 64, [1] с., ISBN 978-617-7569-00-7

УДК: 94(477)"09/10"(092):741.5](02.053.2)



Володимир Духопельников «Ярослав Мудрий»

Пам'ять про його діяння та правління живе понад 1000 років. Продовживши справу свого батька, князя Володимира Великого, який «збирав» та об’єднував землі Київської Русі, він увійшов в історію під іменем Мудрий.

Будучи освіченою людиною, Ярослав Мудрий багато уваги приділяв тому, щоб його народ мав змогу навчатися, тому відкривав школи при храмах, заснував першу бібліотеку при святій Софїї Київській, видав перший збірник законів, що регламентував правові відносини між людьми, заснував багато християнських церков та монастирів, узаконив право спадкоємності престолу від батька до сина, здійснював грандіозну розбудову Києва. Саме за часів правління та життя Ярослава Мудрого (978-1054 рр.) Київська Русь розквітла та стала наймогутнішою державою Європи. Багато королівських дворів Європи того часу мріяли породнитися з нащадками Ярослава Мудрого.

Своїм нащадкам Ярослав Мудрий залишив заповіт, який актуальний у всі часи: «Якщо будете ви в любові межи собою, то й Бог буде в вас, і покорить Він вам противників під вас, і будете ви мирно жити. Якщо ж будете ви в ненависті жити, у роздорах сварячись, то й самі загинете, і землю отців своїх і дідів погубите, що її надбали вони трудом великим. Тож слухайтесь брат брата, пробувайте мирно.».

У книзі «Ярослав Мудрий», яка вийшла в серії «Знамениті українці», український історик Володимир Михайлович Духопельников, завідувач кафедри історії Схіної Європи Харківського університету ім. В.Н.Каразіна, розповідає про життя та діяльність цієї великої людини.


Б9919
63.3(4УКР)41-8
Д 85

Духопельников Володимир Михайлович.

Ярослав Мудрий/ В. М. Духопельников ; худож.-оформ. І. М. Алексеєва - Харків : Час читати, 2016. - Бібліогр.: с. 119-[120]. - 119, [1] с. - (Програма "Українська книга"), ISBN 978-617-7176-11-3

Календар подій

   1 2 3 4 5
67 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 1819
20212223242526
2728293031