Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Бібліотека – сучасний освітній хаб

Меню розділу

Бібліотека – сучасний освітній хаб

На Херсонщині стартує  ініціатива «Бібліотека – сучасний освітній хаб».

Це пілотний проєкт, що допоможе перетворити бібліотеки на сучасні освітні центри, де люди старшого віку зможуть підвищити грамотність, а молодь готуватиметься до вступу в коледжі та університети.

Освітні центри створюватимуть на базі існуючих бібліотек. Пілотними стануть Великоолександрівська селищна бібліотека, публічна бібліотека Верхньорогачицької селищної ради та Скадовська  міська  бібліотека, які впродовж січня – лютого 2022 року перетворяться на «цифрові» центри.

Центральний регіональний тренінговий центр при Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара тим часом має стати «серцем» мережі хабів по всій області.

«В умовах децентралізації особливої важливості набуло питання розвитку територіальних громад, зокрема, зважаючи на прискорення цифрових трансформацій. Але це можливо за умови, що жителі громад володіють цифровими навичками», розповіла регіональна координаторка ПРООН у Херсонській області Есма Умерова.

У  хабах організовуватимуть  різноманітні освітні заходи  в режимах  онлайн та офлайн – від курсів  володіння комп'ютерними  програмами  та онлайн – сервісами  до медіа грамотності,  уміння працювати  з  даними,  створювати  цифровий контент тощо.  Запит ініціюватимуть  самі  громади залежно від потреб і побажань  мешканців.

Передбачено також,  що хаби  використовуватимуться  як  місце,  де  випускники  зможуть  проходити   онлайн – підготовку  до ЗНО з фахівцями вищих навчальних закладів Херсона та області,  тобто ці хаби стануть місцевими платформами для підготовки абітурієнтів. Наразі опрацьовується можливість такого партнерства з ВНЗ.

Для ефективного функціонування хабів персонал бібліотек навчатимуть формувати тренінгові групи, планувати та розвивати діяльність, користуватися сучасною мультимедійною технікою, зокрема  ноутбуками, проєкторами, спікерфонами, які наразі закуповуються.

Упродовж нового року в хабах планують навчити щонайменше 3 тис. людей. У подальших планах – поширити таку модель цифрової освіти на інші бібліотеки області, яких на Херсонщині  налічується понад 250 і більшість – у сільській  місцевості.

Дана ініціатива є частиною прєкту ПРООН «Посилення стійкості громад Херсонській області», який впроваджується за фінансової підтримки уряду Великобританії.

«ЖАЙВІР». – 2022. – 13 січня. №1 (10305), стор. 7.

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 2223 24
25 26 27 28 29 3031