Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Зберігайте спокій та саджайте дерева!

10.08.2021 14:41

Останнім часом про глобальні зміни клімату ми чуємо мало не щодня – про це звітують вчені, екологи та активісти. Начальник Херсонського обласного гідрометцентру Юрій Кіріяк пояснює, що такого терміну, як «глобальне потепління», не існує, і це – радше журналістський вираз, аби привернути увагу якомога більше читачів. Втім розслаблятися не варто, адже те, що клімат таки почав змінюватися – це факт. І наразі перед людством стоїть подвійна задача – скорегувати свій стиль життя так, щоб якось пригальмувати ці зміни та пристосуватися до нових кліматичних реалій.

У розпалі літа Центр екологічної інформації Гончарівки вирішив поділитися екологічними лайфхаками, які допоможуть легше пережити спеку.

Звичайно, майже у кожному офісі та квартирі влітку працює кондиціонер або вентилятор, але мало хто знає, що якраз найбільша кількість парникових газів (вуглекислий газ, метан, двоокис азоту) викидається в атмосферу внаслідок охолодження та обігріву осель (41%). Закликати не користуватися електроприладами ми, звісно, не можемо, але звертаємо увагу читачів на те, що слід вимикати електроприлади, коли в їх роботі вже немає потреби.

Велику роль в охолодженні повітря грають дерева. Дослідження, проведене Українським клубом «Зелена хвиля», показало, що зелені насадження зменшують температуру повітря у спеку в місті та збільшують швидкість руху повітря. Передусім рослини діють на радіаційний режим, зменшуючи інтенсивність прямої сонячної радіації. Найкращий ефект по зниженню температури дають дерева з великим листям (дуб, клен, липа крупнолиста, тополя, каштан, катальпа, платан та ін.). Тому озеленення міста – це не тільки естетично, це ще й найкращий спосіб зробити його затишним та оздоровчим для містян та туристів. Але не тільки влада повинна дбати про озеленення, кожен з нас може на території свого саду або двору посадити рослини та доглядати за ними. А ще краще об’єднатися та перетворити якийсь занедбаний пустир на сквер або парк – через пару років такий майданчик перетвориться на осередок прохолоди.

І, звичайно, ми не могли не згадати про воду! Існує думка, що кожна людина повинна в день випивати 1,5 л води. Насправді є формула, за якою можна розрахувати, скільки саме потрібно випивати: треба взяти цифру власної ваги та помножити на 30. Наприклад, якщо людина важить 48 кг – вона повинна випивати 1440 мл, тобто на кожен ваш кілограм припадає 30 мл води. Влітку ця цифра може бути більшою, оскільки ми частіше пітніємо. Головне – не забувати про водний режим!

Наостанок нагадаємо, що краще носити світлий одяг вільного крою, в якому шкіра буде «дихати», а вузькі джинси краще відкласти до середини осені. Віддавайте перевагу натуральним матеріалам: бавовна, льон, шовк найкраще підійдуть для південної херсонської спеки. А на обід краще готувати легкі холодні страви: суп гаспачо, окрошку, суп з кефіру та буряку або овочеві салати. Радимо придивитися до японської кухні – японці також потерпають від літньої спеки як і ми, тому у них дуже багато рецептів різноманітних прохолодних страв, після яких справді відчуваєш полегшення.

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 2223 24
25 26 27 28 293031