Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Як працює Центр екологічної інформації «на виїзді»

02.06.2021 14:01

Співробітники Центру екологічної інформації Гончарівки вже давно зарекомендували себе як майстрів на всі руки: і суботники влаштовують, і сортуванню сміття навчають, і про екоальтернативи розповідають.

Так, 28 травня у Скадовську відбулася нарада Громадської ради при місцевій Районній державній адміністрації. Від Всеукраїнської екологічної ліги (ВЕЛ) було запрошено і нашу колегу, керівницю Центром екологічної інформації Юлію Тищенко.

Під час засідання обговорювали готовність Скадовська до початку курортного сезону, говорили, зокрема, і про проблему вивезення сміття. Із 2017 року плата за вивіз сміття у місті зросла на 54%, громадяни, звісно, обурюються такому збільшенню тарифів. За словами Юлії Тищенко, єдиний вихід із цієї ситуації – це зменшення відходів шляхом сортування сміття. Якщо здавати на переробку та утилізацію все, що можна переробити, то і вміст сміттєвого пакета значно зменшиться. «Паперові відходи – на макулатуру, для скляних пляшок й іншої тари також є пункти прийому, контейнери для ПЕТ-пляшок є чи не на кожному подвір’ї. Також на переробку приймаються алюмінієві банки та жерстяні бляшанки, але ще є дуже багато фракцій, які у маленьких містах немає, куди здати», – розповідає пані Юлія. Вона поділилася досвідом Херсона, де активісти та волонтери спочатку починали з того, що надсилали поштою неперероблювані відходи на утилізацію («паперові» стаканчики, Тетра пак-упаковки, пакети-«маєчкі»). Наступним кроком стало відкриття Сортувального центру, куди можна здати 37 видів сміття.

Нагадаємо, з осені 2011 року Скадовськ має статус курорту державного значення. Крім цього, місто вже давно позиціонує себе як дитячу здравницю. Тому курс на екологічність – це не забаганка окремих активістів, а нагальна потреба, й до того ж – законодавчо обґрунтована.

Наступного дня співробітники Гончарівки провели тренінг на свіжому повітрі для волонтерів ГО «А що зробив ти?» у Новій Каховці. Серед хвойних лісів на екопікніку Юлія Тищенко ділилася лайфхаками з сортування сміття та порадами щодо того, як можна провести відпочинок на природі без одноразового пластикового посуду. Найбільше активістам сподобався лайфхак із формами для випікання з фольги. Їх пані Юлія радить використовувати замість одноразового посуду і насипати туди поп-корн, горішки та інші «хрустики». Потім тару з фольги можна легко помити та висушити й використовувати ще багато разів. Все ж краще, аніж пластикові тарілки!
Крім того, під час зустрічі відмітили, що після відпочинку на природі місце привалу потрібно залишати чистим. Наче такі прості й очевидні істини, але після сезону відпочинку волонтери з наших лісів та пляжів виносять силу-силенну сміття!

Наостанок додаємо, що співробітники Центру екологічної інформації дуже раді бачити відвідувачів у стінах бібліотеки, але не відмовлять і у проханні прийти в гості та провести екологічний лікнеп «на виїзді». Тож звертайтеся за телефоном (0552) 22-44-30.

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 2223 24
25 26 27 28 293031