Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Від мухоморів не вмирають, а от зеленушки не зовсім їстівні: цікаві лайфхаки від досвідченого грибника

21.10.2021 10:53

У Центрі екологічної інформації відбулася незвичайна лекція про гриби від грибника зі стажем Віталія Богданова. Виявилося, екс-депутат міської ради знає стільки лайфхаків зі збирання грибів, що вистачить, мабуть, на цілу книгу. Для бібліотеки він підготував найцікавіше: спростування популярних міфів про гриби, поради щодо того, де їх найкраще збирати, та чого слід остерігатися, аби уникнути отруєння.

Доповідач почав із того, що мікологія – доволі молода наука, і досі невідомо, куди відносити гриби, – до флори чи до фауни. Багато видів грибів науковці ще навіть не встигли відкрити!

 Віталій Богданов наголосив, що збирає тільки мікоризні гриби:
– Мікориза – це симбіотичне співжиття гриба з рослиною. Зазвичай таке співіснування реалізовується через корінь дерева. У цій взаємодії міцелій гриба колонізує корені чи інші органи рослини-хазяїна внутрішньо або зовнішньоклітинно. На Херсонщині основні представники цього виду – білі гриби, або, як їх ще називають, – боровики, червоноголовці, маслюки та підберезники, – розповідає Богданов.

Також грибник розповів: печериці він ігнорує, як і всі гриби, що ростуть із землі, і радить вживати в їжу «благородні» білі гриби. Вони не мають отруйних двійників, водяться по всій Україні, входять у симбіоз як із листяними, так і хвойними деревами. За словами Богданова, на присутність білих грибів вказує старий ліс. У нас в області вони водяться в Олешківському та Голопристанському районах.

Грибник висловився з приводу мухоморів:
Якщо вже мова зайшла про мухомори, то останню смерть від них зареєстрували в Англії ще у 1863 році. Це сталося через те, що дівчинка, яка заблукала у лісі, кілька діб тільки їх і їла. Але, якщо людина скуштує мухомор, вона, звичайно, не помре, та може відчути наркотичне сп’яніння, тому в жодному випадку не раджу вам цього не робити, – наголосив лектор.

Далі пан Віталій поділився спостереженнями, що маслюки чомусь несправедливо непопулярні в порівнянні з іншими грибами. А дарма! Вони і смачні, і корисні. Маслюк – це «санітар лісу», тварини весь час користуються його лікувальними властивостями. Єдине – у цих грибах занадто багато хітину, а для травлення він не дуже корисний. Але вихід є: найбільша концентрація хітину – у ніжці гриба, тому, збираючи маслюки, треба просто зрізати шапочку, а ніжку залишити. Також Богданов розвіяв ще один міф: гриби не можна викручувати – треба зрізати:
Більшість людей думають: якщо викрутити гриб із землі, грибниця буде пошкоджена. Це стереотип: грибниця дуже глибоко занурена у ґрунт, тому їй байдуже, що ви робите на поверхні з грибом. Навіть краще викручувати, таким чином вона швидше почне випускати нові гриби, – зауважив спікер.

Окрім білих, підберезників, красноголовців та маслюків, Богданов збирає ще й зеленушки. Але в Європі цей вид не вважають їстівним, бо через нього у Франції зафіксували 12 випадків отруєння, 3 з яких були смертельними. Вочевидь, це трапилося через те, що там зеленушку піддали недостатній термічній обробці, простіше кажучи, не досмажили. «У французькій кухні взагалі немає такого, щоб гриби спочатку варили, а потім смажили, як у нас», – коментує доповідач. За словами Богданова, у США проводили дослідження серед представників різних національностей та рас, за результатами яких зеленушку реабілітували: вона не отруйна. Єдиний мінус цих грибів – багато піску. «Ось вам лайфхак, як позбутися такої проблеми: під час промивання зеленушок потрібно рукою в мисці з водою робити воронку, й весь пісок буде осідати на дні».

Це лише невелика частина цікавих фактів про гриби від експерта. Після виступу В. Богданов відповідав на питання аудиторії. Лекція викликала неабиякий ажіотаж – усі присутні одразу захотіли в ліс на «тихе полювання», щоб неодмінно використати отримані нові знання.

Центр екологічної інформації Гончарівки планує і надалі запрошувати цікавих спікерів до себе в гості, а з паном Віталієм ми заздалегідь домовилися про зустріч у наступному році. Отож, всі до лісу! Адже осінь – найкраща пора для збору грибів.

Захід відбувся з дотриманням всіх обов’язкових протиепідемічних вимог.

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 2223 24
25 26 27 28 293031