Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00
Меню розділу

Мессі

В80611
796.33(82)(092)

Б 20
Балаґе Ґільєм.
Мессі/ Ґільєм Балаґе ; з англ. переклав Юрій Скавінський ; [голов. ред. М. О. Савка] - Львів : Вид-во Старого Лева, 2019. - Бібліогр.: с. 717-723. - 725 с. - (Королі футболу), ISBN 978-617-679-545-2
Персоналії: Мессі Куччиттіні Л.А.
Предметні рубрики: Мессі Куччиттіні Ліонель Андрес (р.н. 1987)
Футбол аргентинський -- Персоналії -- 20 - поч. 21 ст.
Футболісти -- 20 - поч. 21 ст.
УДК: 796.332(82)"19/20"(092)
Жанр: Нон-фікшн

Анотація:

Сьогодні Мессі — володар «Золотого м’яча» і «Золотої бутси», «новий» Марадона, один із найрезультативніших гравців ФК «Барселона» та найкращий гравець сучасності... А починав він як сором’язливий, проте амбіційний хлопець з дефіцитом гормона росту та слабкими фізичними даними. Вже у юному віці він творив щось неймовірне на футбольному полі та обходив гравців, старших за нього. А ще «Блоха», як прозвали Мессі, понад усе мріяв грати у професійний футбол. Заради своєї мети йому довелося емігрувати, розлучитися з сім’єю, пройти дорогий курс лікування, пережити чимало травм та цькування преси, щоб стати тим, ким він є — найкращим футболістом світу.

Ґільєм Балаґе, зібравши коментарі впливових людей зі світу футболу, привідкриває завісу, яким насправді був у житті та футболі Ліонель Мессі, вихідець із бідних кварталів аргентинського містечка Роcаріо, якого охрестили генієм футболу.

Анотація бібліотекаря:

Сьогодні Мессі — володар «Золотого м’яча» і «Золотої бутси», «новий» Марадона, один із найрезультативніших гравців ФК «Барселона» та найкращий гравець сучасності... А починав він як сором’язливий, проте амбіційний хлопець з дефіцитом гормона росту та слабкими фізичними даними.

Футбольний журналіст Ґільем БалаҐа взявся розповісти світу, про те як легендарний гравець Барселони зумів підкорити світ спорту. У книзі автор не тільки розповідає про досягнення футболіста, але й аналізує причини, через які він зміг добитися такого успіху.

Завдяки тому, що Балаґе мав можливість поговорити із багатьма людям знайомими з Мессі, його книга вийшла дуже переконливою і чесною.

Фотоматеріали

Рецензія фахівця (офіційні рецензії):

NBA, Ватикан та заборонене барбекю: Мессі інопланетний чи земний?

Останні п'ятнадцять років футбольний геній Ліонель Мессі  запаморочує голови мільйонам людей у світі. Одні називають його «маестро», інші — «інопланетянином», треті — «месією» (і це прізвисько далеко не похідне від прізвища). Зрештою, справа дійшла навіть до того, що в суперечку стосовно означення талантів Лео довелося втручатися Папі Франциску. Понтифік, міркуючи над внеском співвітчизника в розвиток футболу, погодився, що вболівальники мають підстави шаленіти від його гри, але і нагадав, що «вірити можемо лише в Бога».

Дослідження іспанського журналіста Ґільєма Балаґе —це понад сімсот сторінок біографічної розповіді, інтерв'ю з родиною, друзями, партнерами та тренерами аргентинця, написаних для того, щоб продемонструвати, очевидно, не позбавлену Вищого Промислу насамперед людську сутність кар'єри та життя Ліонеля Мессі.

Загальновідомо, що шлях юного аргентинця в системі каталонської «Барселони» розпочинався досить непросто. Адже 14-річний хлопець, який разом із родиною перебрався до Іспанії в 2000 році, страждав на дефіцит соматотропіну (гормону росту), тому довелося буквально вмовляти керівництво команди повірити в його унікальність та взяти на себе не лише виховання, але й лікування Лео. Клубні боси не помилилися, адже вже за чотири роки він дебютував у складі головної команди і до сьогоднішнього дня без перестану виграє трофеї для «синьо-гранатових».

Балаґе звертає увагу читача на усталену в іспанському футболі ідіому cuidado con los padrino («обережно з хрещеними батьками»). Суть цього виразу можна звести до наступної формули: старший та досвідченіший одноклубник неформально бере під опіку юного талановитого хлопця. За такої ситуації часто трапляються випадки, коли патронат перетворюється «в спосіб накласти обмеження... оскільки на полі існує лише один орієнтир, а не два. Якщо вам доводиться вибирати одного з двох, виникає конфлікт». Так хто ж із покоління великих футболістів «Барси» середини 2000-х став «хрещеним батьком» для Мессі? І відповідь тут більш, ніж очевидна — Рональдінью. Бразилець саме тріумфував: отримав «Золотий м'яч», перемагав у Лізі Чемпіонів, оновлював масу клубних рекордів, але також не забував дбати і про Лео. Разом вони проводили багато часу, як-то кажуть, off the pitch.

Цікаво, що головною навичкою, яку Мессі отримав від товариша, стала одержимість NBA. Від баскетболістів чарівники футбольного м'яча перейняли «і тонкощі блокування, і читання гри суперника, і навички переміщення в умовах обмеженого майданчика». На той час, за спогадами екс-директора «Барселони» Хоана Лакуеви, «Мессі був схожий на гриб у тіні дерева, яким був Рональдінью». Але час довів, що гриб, зрештою, виріс вищим за дерево.

В певний момент вболівальники «синьо-гранатових» почали побоюватися, що Лео не зможе повноцінно реалізувати власного футбольного генія — аргентинець часто зазнавав травм та почувався зле, що відчувалося на якості гри. Ситуацію взяв під контроль Пеп Ґвардіола і вмовив Мессі прибрати з раціону меню, котре наводить Ґільєм, а саме «цукерки, шипучі напої, аргентинське барбекю, піца, відбивні "Міланезе", сосиски». Відтоді травми стали рідкістю, а Ліонель, як і личить професійному спортсменові, харчується під суворим контролем особистого дієтолога.

Кар'єра Ліонеля далека до закінчення, але вже сьогодні за словами автора книжки про футболіста, аргентинець став вінцем тієї «Барселони», філософію для якої вимріяв та виміряв великий голландський футболіст та тренер Йоган Кройф.

***

У попередньому тексті — про Криштіану Роналду — ми навмисне уникали порівнянь португальця та аргентинця, вирішивши дещо розібратися наприкінці. Роль арбітра у цій суперечці справедливо лишаємо Ґільємові Балаґе: «Це абсолютно безглузді дебати. Немає жодного точного способу вимірювати особистість людини у командній грі... Чемпіон — це не те саме, що зірка... Зірка може зникнути в будь-який момент, тому що в неї дуже велике і крихке еґо. Натомість, що складніша ситуація, то більше зусиль докладає чемпіон. Ви не можете встановити межі для чемпіона... І Роналду, і Мессі — безперечні чемпіони». Очевидно, що більшість вболівальників не хочуть приймати цієї компромісної формули, адже в кожній дуелі збуджені глядачі воліють бачити лише одного переможця. Тому питання вибору для більшості і надалі лишається відкритим.

Бабкін Сергій

Матеріал взято з сайту Видавництво Старого Лева

Екранізація, інші відеоматеріали

Буктрейлер на книгу Г.Балаге "Мессі"

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 2223 24
25 26 27 28 293031