Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00
Меню розділу

Емоційний інтелект

В80621
159.925

Ґ 74
Ґоулман Деніел.
Емоційний інтелект/ Деніел Ґоулман ; [пер. англ. 10-го вид. С. -Л. Гумецької ; голов. ред. О. С. Кандиба] - Харків : Vivat, 2019. - 511, [3] с. - (Саморозвиток), ISBN 978-966-942-116-6
Предметні рубрики: Інтелект -- Емоційно-вольові процеси -- Вплив
Інтелект -- Психологія
УДК: 159.925:159.942
Жанр: Нон-фікшн

Анотація:

Залежність між інтелектом і життєвим успіхом зрозуміла і майже аксіоматична. А як впливає на життєві здобутки емоційна сфера людини? Які емоційні складники передусім формують нашу долю? Чи можна (і як саме, якщо так) виправити емоційнімоделі, закладені в людині, коли вони гальмують її рух до кращого? І взагалі, чи реально об'єднати два слова - "емоційний" та "інтелект" - і не дістати суперечність? Відповіді на ці питання дає оперта на наукову базу й водночас легко написана для широкої аудиторії книжка Девіда Гоулмана - один із безперечних психологічних бестселерів останніх десятиліть.

Цитати

  • "Здатність думати не тільки про себе і свої потреби приносить неабияку користь усьому суспільству і готує грунт для емпатії, вміння по-справжньому слухати і приймати точку зору іншої людини".
  • "Погляд на ситуацію з точки зору іншої людини допомагає зламати стереотипи та упередження, привчаючи до толерантності та прийняття того факту, що всі ми різні. Ці вміння є життєво необхідними в нашому суспільстві, яке стає все більш багатонаціональним, адже вони дозволяють людям жити поряд у взаємній повазі і створюють можливість продуктивного суспільного діалогу. У цьому й полягає головне мистецтво демократії".
  • "Однією з причин, чому люди так погано володіють головними життєвими навичками, є те, що ми як суспільство не зуміли допомогти дітям засвоїти такі необхідні вміння, як управління гнівом чи конструктивне вирішення конфліктів. Ми не переймалися тим, щоб навчити їх виявляти співчуття, контролювати свої імпульсивні дії, та й загалом не вважали за потрібне познайомити їх з основними принципами емоційної компетентності".

Рецензія фахівця (офіційні рецензії):

Передмова до десятого,ювілейного видання "Емоційного інтелекту"

(уривки).

...Емоційний інтелект стає важливішим за IQ насамперед у тих "піддатливих" сферах, де розумові здібності є відносно менш значущими для досягнення успіху - там, де, наприклад, емоційна саморегуляція та емпатія відіграють більшу роль, ніж суто пізнавальні здібності...

...І нарешті, я вже уявляю собі день, коли емоційний нтелект стане настільки поширеним поняттям, що нам не доведеться про нього більше говорити, тому що він стане невід'ємною частиною нашого життя. У такому майбутньому SEL стане звичною практикою в школах у всьму світі. Так само й найважливіші складники EI - самосвідомість, емпатія та вміння керувати деструктивними емоціями - будуть критично необхідні на робочому місці : під час прийому на роботу чи підвищення, особливо на керівні посади. Якщо EI стане настільки ж поширеним поняттям, як  IQ, і так само міцно вкорениться в суспільстві, як міра людських здібностей, то на мою думку, наші сім'ї, школи, місця роботи й спільноти також стануть більш гуманними і вихованими.

Екранізація, інші відеоматеріали

Деніел Гоулман "Емоційний інтелект" (огляд книги, ).

"Емоційний інтелект" Деніела Гоулмана, 10 важливих тез.

Календар подій

1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 1718192021
22232425262728
2930