Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00
Меню розділу

Приходьте в бібліотеку, в гості до газети!

З нагоди 90-річного ювілею єдиної та найстарішої газети письменників України «Літературна Україна» Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека (ХОУНБ) імені Олеся Гончара підготувала відкритий перегляд у секторі періодичних видань «Перехресні стежки "Літературної України"».

З 21 березня херсонці та гості міста мають нагоду завітати до бібліотеки, до читальної зали вказаного сектора, та переглянути виставку газет. За бажанням відвідувачів співробіт­ниця зали проведе екскурсію та розповість, як газета прийшла в долі окремих особистостей і яку роль відігравала в житті українсько­го суспільства. Все це міститься в самих виданнях, які зберігають­ся у фондах основного книгосхо­вища ХОУНБ.

Як зазначила завідуюча від­ділом зберігання та реставрації бібліотечних фондів ХОУНБ імені Олеся Гончара Тетяна Красовська, «Літературна Україна» відома своєю високою громадянською позицією та відстоюванням національних ідеалів. Газета за­снована 21 березня 1927 року в Києві під назвою «Літературна газета». Сьогодні це щотижневик, газета письменників нашої країни. Вона має передплатників не лише в Україні, а й багатьох за кордо­ном.

У 2012 році «Літературну Україну» внесено до «Книги ре­кордів України» в категорії «Літе­ратура» та визнано «найдавнішою україномовною українською літе­ратурною газетою, що виходить і нині».

«Літературна Україна» – це покоління багатьох дуже відомих письменників: і тих, що її очолюва­ли, і тих, хто пройшов її школу. Як розповіла Тетяна Красовська, фонд книгозбірні містить це видання за 73 роки, з 1944-го по 2017-й. Як і кожне тривале видання, що посіло значне місце в культурній і духов­ній біографії країни, «Літературна Україна» пережила різні часи. Були визначні роки, які знайшли своє відображення на сторінках газети в 1960-х. У 1961-му Павло Загребельний, тодішній головний редактор, за руку ввів у літературу Драча, Симоненка, Вінграновського й усіх «шестидесятників».

З кінця 1970-х років на сторінках «Літературної України» з'явилися вірші нашого земляка, лауреата премії імені Андрія Малишка, автора багатьох поетичних і прозових книг Миколи Братана: «Доля», «Жнивний мотив», «Херсон» тощо. У 1980-ті «Літературна Україна» багато зро­била в момент становлення Народ­ного руху, перебудови. Все частіше на її сторінках публікувалися наші земляки. Це херсонські поети Во­лодимир Куликівський, Анатолій Кичинський, до речі – перший го­ловний редактор газети «Гривна», Валерій Кулик, Анатолій Крат та інші.

За останні роки газета дуже змінилася: урізноманітнилася тематика, порушуються гострі со­ціальні проблеми. Тож приходьте на виставку. Колектив бібліотеки запрошує шанувальників красного слова, діячів професійної та народ­ної художньої творчості та, звісно, всіх охочих.

 

Вл. інформ.

Гривна. – 22-29 березня 2017 р. – (№12). – С. 14

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 2223 24
25 26 27 28 29 3031