Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Перший раз в екоклас!

03.09.2019 09:47

Листя пожовкло, а вечори стали прохолоднішими, на ринках метушня, наближається Перше вересня… Батьки та школярики активно готуються до святкової лінійки та навчальних буднів. Погодьтеся, чимало часу, сил та ресурсів йде на здобуття знань. Але чи не найважливішими є знання про взаємодію людини та природи щодо того, як співіснувати, не завдаючи шкоди один одному. Ми є частиною природи і тому безпосередньо зацікавлені мати здорове довкілля та комфортні кліматичні умови. Кожен потребує чистої води та безпечного повітря, і ця потреба – першочергова, особливо у порівнянні з іншими. Тому найціннішим скарбом, який може подарувати школа, є знання з екологічного співіснування. Це й про стосунки між людьми, тваринами й неживою природою…

Сучасним дітям з пелюшок необхідно прищеплювати важливість турботливого ставлення до природи, адже і перед ними в майбутньому постане низка екологічних проблем, які потребуватимуть вирішення. Щоб цей нелегкий спадок зробити менш обтяжливим, ми вже зараз маємо займатися формуванням екологічної поведінки.

Тому Центр екологічної інформації Гончарівки підготував декілька порад, як зробити школу більш дружньою до природи.

1. Перше вересня має лишити після себе купу емоцій, а не сміття!
Купуйте квіти без поліетиленового декору чи упаковування – краще віддайте перевагу букетам дачників. Тим самим ви допоможете й літнім людям, й довкіллю. Краще обирати квіти, що виросли у вашій місцевості. Як альтернатива – квіти в горщику, але ж, знову таки, – ніяких пакетів чи пластикових стрічок! Дарувати сміття вже не модно.
Поміркуйте, чи необхідно вчителю 32 букети одночасно? Можливо, клас вирішить спільно придбати три чи п’ять? Або кожен учень вручить по троянді й учитель матиме один великий незабутній букет (кожну квітку ще можна прикрасити паперовою стрічкою з привітаннями). Святкуючи, також варто обирати екологічні предмети. Наприклад, відмовитися від соломинок та разового посуду.
Ви будете неабиякі молодці, якщо не влаштовуватимете запуску в повітря кульок. Зверніть увагу, у Херсоні є школи (№3, №32) та дитячий садок (№20), які вже відмовилися від цього. Долучайтеся й ви!

2. Шкільний ярмарок.
У 2019 році скасовано Указ, що зобов’язував учнів носити шкільну форму. Тепер купувати для школи окремий комплект одягу, який здебільшого виготовлений з синтетичних тканин, вже немає потреби. Мінус комплект одягу в шафі – це плюс до збереження коштів та ресурсів планети.
Речі в гарному стані, з яких дитина виросла, мають знайти нового власника. Подаруйте чи продайте все те, чим уже не користуєтесь (одяг, портфель, книги, іграшки, шкільні приладдя). Надалі оминайте придбання непотрібних речей, особливо, якщо вони не підлягають переробленню. Обирайте те, що переробляється або не шкодить довкіллю. У Херсоні вже можна придбати щоденники для школи або блокноти з переробленого паперу. Ручки, в яких неможливо замінити пасту, краще не купувати, бо після разового використання вони стануть вічним пластиковим сміттям.
Зверніть увагу, зошити вже не потребують довготривалого зберігання (колись, ще у «доінтернетній» ері, їх зберігали як джерело інформації). Зараз, за бажанням, можна відмовитися від обкладинок для зошитів, а підручники обгорнути в папір. Навіть офіційна відповідь щодо необов’язковості обкладинок є (дивись 1-е фото у галереї).
Якщо потрібно, надрукуйте й поясніть вчителю, що більше не плануєте створювати сміття в такий спосіб. Впевнені, вам вистачить мудрості домовитися й розв'язати всі питання коректно.

3. Вода – основа життя!
Продумайте варіанти відмови від ПЕТ-пляшок. Часто-густо вони використовуються дітьми повторно. Хоча цього не варто робити, адже навіть сам виробник наголошує на тому, що ПЕТ-пляшки призначені виключно для разового використання! Про альтернативи разовим пляшкам наразі ми готуємо матеріал. Слідкуйте за нашими новинами! А поки спробуйте домовитись і встановити в школі фільтр. Тоді діти матимуть доступ до питної води, а потреба використовувати пляшки зникне. Це спільне рішення також зменшить щоденну вагу шкільного рюкзака учнів цілого класу, а можливо, й школи, якщо питні фонтанчики встановлять у коридорах.

4. Будьте активними та креативними!
У 2018 році 6 шкіл Херсонщини отримали компостер для органічних відходів. Поки інші продовжують генерувати сміття, школи міста (№50, №51, гімназія №3) та три школи з області (із смт Козацьке, смт Асканія-Нова та с. Музиківка) долучилися до прогресивних шкіл країни та вже почали виробляти органічні добрива. Наступним кроком, напевно, має стати впровадження сортування сміття. Якщо вам це цікаво, то запрошуємо до Центру екологічної інформації книгозбірні на майстер-клас, де ви дізнаєтеся про перші кроки, поширені помилки в сортуванні та альтернативи сміттю.
Долучайте свою школу чи гімназію до конкурсу ековчинків «Кліматичні краплі». За допомогою мобільного додатку відстежуються та винагороджуються екологічно дружні вчинки громадян, що сприяють захисту довкілля та клімату планети. «Зелені» вчинки учасників переводяться в електронні бали з подальшим їх обміном на знижки, бонуси та інші інструменти лояльності партнерів платформи. Кожен бал, що має назву «Кліматична крапля», – це 1 кг парникового газу СО2, який не потрапляє до атмосфери внаслідок екологічних дій учасників платформи.

Більше деталей за посиланням…

Якщо у вас виникають питання чи пропозиції, пишіть у коментарях або на сторінці у Фейсбуці!

Коментарі

Коментувати можуть тільки зареєстровані користувачі

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 2223 24
25 26 27 28 293031