Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Інформдосьє «Україна: шлях до незалежності»

10.08.2021

У духовному та політичному житті кожного народу є події та роки, які назавжди входять у його літопис, свідомість, визначають характер буття, місце і роль у світових цивілізаційних процесах. Тепер маємо і в нашій історії таку подію, що перед усім світом засвідчила прагнення української нації до щасливого і суверенного життя. Це – 1991 рік, 24 серпня – прийняття Акту проголошення незалежності України, що прийнято вважати датою утворення держави Україна в її сучасному вигляді.

Та все розпочалось набагато раніше, а саме 371 рік тому. Однією з перших знакових подій на шляху українців до незалежності стало укладання Зборівського договору в 1649 році між польським королем Яном ІІ Казимиром та гетьманом Війська Запорозького Богданом Хмельницьким у період національно-визвольної війни українського народу 1648-1657 рр. Цей договір визначав за козаками право на самоврядність у межах трьох воєводств – Київського, Чернігівського та Брацлавського.

Однак національно-визвольна боротьба так і не принесла омріяної незалежності. У результаті Переяславського договору 1654 року Військо Запорозьке мало присягнути на вірність московському царю. 1658 року наступник Богдана Хмельницького Іван Виговський висунув іншу політичну концепцію, котра знайшла втілення у Гадяцькому договорі. Військо Запорозьке мало увійти до складу Речі Посполитої як третій член унії між Польщею та Великим князівством Литовським під назвою «Велике князівство Руське». Проте політична та військова ситуації не дали змоги реалізувати задум гетьмана.

Більше про переломну добу, якою стала Національно-визвольна війна 1648-1657 років під проводом Богдана Хмельницького, котра кардинально змінила історичну долю українського народу і після кількох століть підневільного, бездержавного існування знову вивела його на шлях самостійного розвитку, побудови національної держави, ви дізнаєтесь у документальному фільмі «Повстання Богдана Хмельницького 1648 року / Пишемо історію»: 

Важливою віхою в історії України є укладання Конституції Пилипа Орлика в 1710 році, що є договором гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика з козаками та старшиною. Дослідники вважають її першою європейською конституцією Нового часу, хоча вона так і не набула чинності. Матеріали, котрими наповнений документальний фільм «20 кроків до мрії. Крок 7 – Конституція Пилипа Орлика», докладно розповідають про особливості укладання Конституції Орлика та її зміст:

Та  затяжна доба Руїни на українських землях, а саме ліквідація Гетьманщини, руйнування Запорозької Січі, поділ українських земель між Австро-Угорщиною та Російською імперією, не знищили український визвольний рух, а лише перевели його в підпілля. 1846 року починає таємно діяти Кирило-Мефодіївське братство, яке видає «Книгу буття українського народу». У ній обґрунтовуються ідеї народовладдя, рівності та українського панславізму.

В історичній програмі «Історична правда з Вахтангом Кіпіані: Феномен Кирило-Мефодіївського товариства» хронологічно розповідається про зародження таємного товариства, що почалося зі знайомства Миколи Костомарова та Миколи Гулака у грудні 1845 року, які першими захопилися ідеєю «слов’янської взаємності». У сюжеті висвітлюється ідеологічна програма кирило-мефодіївців «Книга буття», що була першим документом, який виводив Україну на європейський рівень:

Легальна політична боротьба українського народу за свої права та автономію розпочинається в 1890 році, коли галичани створюють першу політичну партію – Русько-українську радикальну партію. «20 кроків до мрії. Крок 9 – Виникнення політичних партій» – документальний фільм про перші політичні партії на українських землях, які стали вагомою силою у боротьбі за здобуття незалежності України, такі як Русько-українська радикальна партія, Консервативна партія, Католицький русько-народний союз, Революційна українська партія та ін.:

Нова можливість об'єднання українських земель у межах однієї держави з’явилася лише на початку Першої світової війни. 4 березня 1917 року було створено Українську Центральну Раду, а вже 1 квітня в Києві пройшла 100-тисячна демонстрація на підтримку ЦР під гаслами «Автономію Україні!».

7 листопада Центральна Рада проголошує ІІІ Універсал, котрий передбачає створення Української Народної Республіки у той час, як у Львові фігурувала Західноукраїнська Народна Республіка. 22 січня 1918 року Центральна Рада проголошує ІV Універсал, що визначає Українську Народну Республіку «самостійною, ні від кого незалежною, вільною суверенною державою українського народу».

Іншою знаковою подією стає підписання 22 січня 1919 року Акту Злуки УНР та ЗУНР. Цього дня український народ нарешті об'єднався в межах однієї незалежної української держави. Ця пам'ятна дата знайшла своє продовження в не менш вражаючій події – 22 січня 1990 року на 71-річчя Акту Злуки близько 3 мільйонів українців взялися за руки, з'єднавши Львів та Київ.

Хронологічно викладає інформацію про період 1917-1919 рр., коли відбувались найважливіші події створення Української народної республіки, та факти короткого існування документальний фільм «Українська незалежність. Пишемо історію»:

Наступною віхою на шляху до незалежності української держави стала Друга світова війна. 30 червня 1941 року у Львові Українськими Національними Зборами було проголошено Акт про відновлення Української Держави. Попри те, що німецьке окупаційне керівництво негативно виступило проти цього, 6 000 ОУНівців відправилися на Східну Україну, аби повідомити там радісну звістку. Проголошення «Акту» стало першим кроком у переході ОУН на антинімецькі позиції. Далі, з вересня 1941 року, були масові арешти та розстріли німцями підпільників ОУН. Нацисти зрозуміли, що це була єдина сила, котра могла їм збройно протистояти на окупованих українських землях. Понад 10 років десятки тисяч воїнів Української повстанської армії виборювали незалежність у визвольній боротьбі, спочатку – у протистоянні нацистському, а згодом – комуністичному тоталітарному режимам. Докладніше про цю подію та її наслідки дивіться у сюжеті «Історична казка: Акт відновлення української державності»:

У 1990 році вітер демократизації досяг самого серця комуністичної імперії  – СРСР, спричинивши тут різкі й для багатьох несподівані перетворення. 1990-й рік став періодом наростання тріумфу українського націонал-демократичного руху. У західних областях владу майже цілком перебрала опозиція, із небуття повернулася українська символіка (герб, прапор, гімн). І нарешті, 16 липня 1990 року, Верховна Рада Української РСР проголосила Декларацію про державний суверенітет України.

У жовтні 1990 року, коли з'явилася пропозиція підписання нової Союзної угоди, українське студентство виступило проти цього. Протести та голодування на площі Жовтневої революції (нині – Майдан Незалежності) увійшли в історію як Революція на граніті. У перший день на площу вийшло всього кілька десятків студентів із Києва, Львова, Дніпродзержинська (Кам’янське), Івано-Франківська та кількох інших міст, через кілька днів їх буде вже сотні, а навколо – десятки тисяч українців, які їх підтримають. Основних вимог було п’ять, але головна – відмова від підписання нової Союзної угоди. Своє майбутнє молодь бачила тільки в незалежній державі.

2-17 жовтня 1990 року на київські площі Жовтневої революції проходила наймасовіша та найуспішніша студентська акція протесту за незалежність і проти комунізму. Ця подія стала одним із перших сигналів волевиявлення молоді про бажання жити в незалежній самостійній українській державі.

«Серпневий путч» – спроба державного перевороту з боку Державного комітету надзвичайного стану – підштовхнув Верховну Раду УРСР зібратися на позачергове засідання. 24 серпня 1991 року було прийнято Акт проголошення незалежної України, що засвідчував появу на карті Європи нової незалежної демократичної республіки.

Всеукраїнський референдум 1 грудня 1991 року продемонстрував бажання українців жити в самостійній Україні: 90,92% громадян, які взяли участь у референдумі, сказали своє «так» незалежності держави.

У кожному регіоні України і навіть у кожному населеному пункті ідея незалежності України знайшла підтримку більшості громадян. Навіть найоптимістичніші громадяни не думали про те, що така величезна кількість людей скаже «так» на референдумі. Це було несподівано для всіх. 

Рішення референдуму 1 грудня 1991 року допомогло Україні утвердитися на міжнародній арені як незалежній державі. Упродовж лише одного місяця – грудня 1991 року – Україну визнали як незалежну державу понад 40 країн світу. Уже 2 грудня її незалежність визнали Польща і Канада, 4 грудня, коли ЦВК підбила підсумки референдуму, – Литва і Латвія. А 5 грудня інші країни, у тому числі і Російська Федерація.

Вплинула на результати референдуму 1 грудня небайдужа патріотична опозиція української інтелігенції. Зокрема, видатна поетеса Ліна Костенко звернулася до громадськості: «Люди! Ось ви в неділю підете до виборчих дільниць, але не думайте, що це ваші кроки. Це вже хода історії!».

«Хроніка Незалежності. Події 1991 року» – документальний фільм, який є спробою цілісно охопити події 1990-1991 рр., розповість вам про настрої, які панували серед українців напередодні ліквідації Радянського Союзу, хронологію подій на шляху до незалежності України та дасть їх оцінку українськими науковцями:

На жаль,  30 років тому  боротьба за незалежність України тільки розпочалася. Протести «Україна без Кучми», Студентська революція на траві, Податковий майдан, Помаранчева революція, бурхливий перебіг подій Євромайдану та анексії Криму Росією, війна на Сході – все це означає ні що інше, як історичне випробовування для українців на шляху до свободи.

Саме в такі моменти й вирішується доля народу, випробовується вся міць, вся здатність вистояти перед, здавалося б, непереборним руйнівним ураганом історичних подій і досягнути, наперекір усьому, утвердження своєї волі та реалізації прагнень до свободи і суверенності.

Хоч сьогодні ще не все спокійно у нашій країні, не таким простим є шлях державотворення, але ніхто не в змозі відняти у нас віру у світлий завтрашній день України. Він обов’язково настане!

Скрізь густі хмари прорвуться життєдайні промені розуму, цивілізації, поступу. Чуєте, як б’ється серце нашої молодої незалежної держави? «Перше виконання Гімну України 1990 рік (Р. Демчишин)»:

Левко Лук'яненко зачитує Акт проголошення незалежної України на Софійській площі в Києві. Більше про Л. Лук'яненка читайте на сайті відділу наукової інформації та бібліографії у матеріалі «Левко Лук’яненко – дисидент-правозахисник, державний та громадсько-політичний діяч. Бібліографічний огляд літератури».

 

Пропонуємо вам  ознайомитися з вказаними та іншими актуальними матеріалами документального характеру,
що присвячені історичному шляху українського народу до своєї незалежності:

  1. Повстання Богдана Хмельницького 1648 року | Пишемо історію [Електронний ресурс]: UATV Channel. – 2015. – Електронні відеодані. – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=TEiArG0XwfY. – Назва з екрану. – Дата перегляду: 10.08.2021.
  2. 20 кроків до мрії. Крок 7 – Конституція Пилипа Орлика [Електронний ресурс] RadianskaUkraina. – 2011. – Електронні відеодані. – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=P0Jb54yZxeY. – Назва з екрану. – Дата перегляду: 10.08.2021.
  3. Історична правда з Вахтангом Кіпіані: Феномен Кирило-Мефодіївського товариства за 16.04.15 [Електронний ресурс] Телеканал ZIK Live. – 2011. – Електронні відеодані. – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=ifXc4LGlxf0. – Назва з екрану. – Дата перегляду: 10.08.2021.
  4. 20 кроків до мрії. Крок 9 – Виникнення політичних партій [Електронний ресурс] RadianskaUkraina. – 2011. – Електронні відеодані. – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=0bM1LwQhE00. – Назва з екрану. – Дата перегляду: 10.08.2021.
  5. Українська незалежність / Пишемо історію [Електронний ресурс]: UATV Channel. – 2015. – Електронні відеодані. – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=n_yfBbcPT54. – Назва з екрану. – Дата перегляду: 10.08.2021.
  6. Історична казка: Акт відновлення української державності [Електронний ресурс]: Espreso.TV. – 2013. – Електронні відеодані. – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=Xyp7ln9LWIA. – Назва з екрану. – Дата перегляду: 10.08.2021.
  7. «Хроніка Незалежності»: події 1991 року [Електронний ресурс]: Суспільне. Херсон. – 2009. – Електронні відеодані. – Режим доступу:  https://www.youtube.com/watch?v=lid8zfKCuRw. – Назва з екрану. – Дата перегляду: 10.08.2021.
  8. Перше виконання Гімну України –1990 рік (Р. Демчишин) [Електронний ресурс]: Volodymyr Kudovba. – 2010. – Електронні відеодані.  – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=Ukudxi5p-eQ. – Назва з екрану. – Дата перегляду: 10.08.2021.
  9. Україна. Становлення нації. 4. Незалежність. [Електронний ресурс]: Анатоль Михед . – 2010. – Електронні відеодані. – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=mrs0UuKPNb4. – Назва з екрану. – Дата перегляду: 10.08.2021.

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 192021222324
25262728293031