Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

«Чорне море та його мешканці», або Відпочинок може і повинен бути здоровим та екологічним

20.07.2021 12:22

Ми вже неодноразово розповідали, що співробітники Гончарівки часто проводять заходи й поза стінами книгозбірні. Днями ми знову працювали, так би мовити, «на виїзді», а саме – у дитячому кафе «Золотий ключик». Спільно з працівниками Національного природного парку «Нижньодніпровський» співробітники Центру екологічної інформації Гончарівки провели яскравий та пізнавальний захід для вихованців молодшої школи з херсонських навчальних закладів середньої освіти.  

Тему обрали актуальну для сезону відпусток «Чорне море та його мешканці». Слухачі дізналися про риб та інших морських істот, яких можна зустріти на курортах Чорноморського узбережжя. Після невеликої лекційної частини була і розважальна програма: грали в гру «Хто я?», під час якої намагалися відгадати ту чи іншу морську тварину. Ще пограли в юних іхтіологів: по мушлям намагалися визначити, які з них морські, а які річкові, і в яких із них раніше жили хижаки.

Також складали пазл, але непростий, а з переробленого пластику! Раніше частинки цього пазлу були звичайнісінькими пластиковими кришечками, які по суті були приречені стати сміттям і століттями лежати поруч з іншими відходами на сміттєзвалищі. Але завдяки майстерні «Пластикова реінкарнація», кришечки від ПЕТ-пляшок перетворилися на функціональні та корисні речі! У складеному вигляді пазл точнісінько відтворює карту Чорного моря.

Наостанок співробітники Екоцентру познайомили учнів із темою сортування сміття і розповіли, що відпочинок може і повинен бути здоровим та екологічним! Зокрема учасники дізналися, що одноразові пластикові стаканчики, пляшки, пакети, соломинки та інша тара дуже шкодять морським мешканцям і значно знижають їх популяцію та погіршують умови життя. Натомість є багато лайф-хаків, які допоможуть скоротити кількість сміття, яке залишається на пляжі та потрапляє до води. Наприклад, можна носити з собою власну скляну пляшку з водою, замість того, аби купувати щодня мінералку у пластику. Солодкі та інші напої краще купувати в алюмінієвій банці, аніж у пластику: алюміній легше переробити, це більш екологічний матеріал. А шопінг планувати можна заздалегідь та не купувати зайвого. Класти у сумку чи в рюкзак екоторбинку або авоську, коли виходиш із дому – це зекономить придбання, як мінімум, одного поліетиленового пакета. Замість одноразової пластикової соломинки варто користуватися паперовою або багаторазовою металевою. Отакі маленькі підказочки того дня почули учні, маємо надію, що вони розкажуть про все своїм батькам та друзям.

Спілкування з юними слухачами завжди перетворює роботу на задоволення, і після кожного такого заходу приходить розуміння, що день минув недаремно!

Ми, співробітники Центру екологічної інформації, нагадуємо, що завжди відкриті до співпраці й готові поділитися своїми екологічними напрацюваннями як з дорослими, так і з молодшою аудиторією. Наші контакти: (0552) 22-44-30Центр екологічної інформації (III поверх книгозбірні).

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 192021222324
25262728293031