Oles Honchar
Kherson regional
universal scientific library
MO-TH: 9:00-18:00
SA-SU: 9:00-18:00

Яблука – джерело поживних та цілющих речовин

This material is in Ukrainian

31.08.2021

Вважається, що регулярне вживання яблук допомагає зберегти здоров’я і молодість на довгі роки. Є така народна приказка: «Яблуко на вечерю – і лікар не потрібен!». І це дійсно так! Окрім того, що яблука дуже смачні, вони ще й неабияк корисні! Цей фрукт містить багато сполук, здатних позитивно впливати на стан здоров’я людини: вітаміни А, В, С, Е, залізо, калій, магній та інші мікроелементи, органічні кислоти, ефірна олія. Вважають, що найбільшу лікувальну силу мають пектинові речовини.

Вітамін С у яблуках сприяє травленню та зміцнює імунітет. Вітамін А корисний для зору, також допомагає підвищити опірність організму до інфекційних захворювань, бере участь у синтезі гормонів, зокрема статевих. Вітаміни групи В сприяють поліпшенню стану нервової системи. Яблука допомагають природньому очищенню кишківника, позбавляють від здуття живота, а через високий вміст пектину фрукт застосовують при закрепах. Містять мало калорій, тому рекомендовані при дієтах, спрямованих на зниження маси тіла. Також їх варто вживати задля профілактики онкологічних захворювань травного тракту.

Яблука і яблучний сік зокрема сприяють діяльності мозку і покращують пам'ять, попереджають атеросклероз, подагру, хронічний ревматизм, недокрів’я, авітаміноз, захворювання печінки та нирок.

Щоденне вживання цього цілющого фрукта подарує жінкам міцні волосся і нігті, здоровий колір обличчя, допоможе зберегти фігуру. До того ж, яблука корисні не тільки як продукт харчування: різні маски для обличчя і тіла з яблучним екстрактом уповільнюють процес старіння шкіри, роблять її гладкою та еластичною.

Тож, як бачимо, яблука мають позитивний вплив на всі системи організму людини. Проте, як і у всьому, у вживанні яблук треба мати міру! Вони містять велику кількість органічних кислот, тому людям, які страждають запальними захворюваннями шлунково-кишкового тракту в стадії загострення, яблука протипоказані. При гастриті з підвищеною кислотністю шлункового соку, у період ремісії виразкової хвороби шлунка, дванадцятипалої кишки і панкреатиту можна вживати яблука солодких сортів у невеликих кількостях тільки після основного прийому їжі. З обережністю слід їсти їх людям, які страждають на цукровий діабет: таким хворим краще вибирати кислі сорти і вживати лише свіжі або печені плоди. Через високий вміст цукру не варто куштувати більше 2-3 яблук на день, а яблучні соки краще частково розводити водою.

Смакуйте в міру та на здоров'я!

Джерела інформації:

  1. Гігієна харчування з основами нутриціології [Текст] : підручник. У двох книгах  / за ред. В.І. Ципріяна. - К : "Медицина", 2007. - 527 с. - ISBN 966-8144-52-Х
  2. Грегер М. Як не померти передчасно [Текст] : їжа, яка відвертає та лікує хвороби / Майкл Грегер, доктор медицини спільно з Джин Стоун ; [пер. з англ. В. К. Горбатько ; голов. ред. В. Александров]. - Київ : КМ-БУКС, 2018. - 511 с. : іл. - (Бестселер за версією The New York Times). - На обкл. також: Майкл Грегер, доктор медицини, засновник сайту NutritionFacts.org. - Предм. покажч.: с. 501-511. - 2000 экз. - ISBN 978-617-7535-56-9  
  3. Ільїна С. І. Здоров'я на вашому столі [Текст] : пер. із 6-го рос. вид. / Світлана Ільїна. - Київ : Медицина, 2018. - 335 с. - Бібліогр.: с. 334-335. - ISBN 978-617-505-642-4
  4. Пархотик И. И. Дието- и кинезитерапия [Текст] / И.И. Пархотик. - К. : ТОВ "ДСГ Лтд", 2005. - 104 с. - ISBN 966-7013-25-1
  5. Тележенко Л. М. Здорове харчування: практичні рекомендації [Текст] : монографія / Л. М. Тележенко, Н. А. Дзюба, М. А. Кашкано ; М-во освіти і науки України, Одес. нац. акад. харч. технологій. - Херсон : Олді-плюс, 2018. - 199 с. : табл., рис. - Бібліогр.: с. 134-138. - Дод.: с. 139-196. - 300 экз. - ISBN 978-966-289-227-7
  6. Всего одно яблоко в день поможет женщине укрепить здоровье [Текст] // Природна медицина = Medical Nature : научно-практический журнал. - 2014. - N 3. - С. 29

Calendar

     1 23
45 6 78 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21222324
252627282930