Oles Honchar
Kherson regional
universal scientific library
MO-TH: 9:00-18:00
SA-SU: 9:00-18:00

Ожиріння й надмірна вага – серйозні проблеми сучасності

This material is in Ukrainian

11.10.2021 14:37

Ожиріння – це проблема, яка на сьогодні посідає одне із перших місць серед медичних патологій населення. Малорухливий спосіб життя та неправильний раціон сприяють збільшенню кількості людей із надлишковою вагою щороку.

Ні для кого не секрет, що надмірна маса тіла – один із показників стану здоров’я людини. Саме людям із надлишковою вагою загрожує більша кількість хвороб, ніж особам із нормальною масою тіла. Абсолютно точно доведено зв’язок між ожирінням і такими загрозливими для життя захворюваннями, як цукровий діабет 2-го типу, артеріальна гіпертензія, атеросклероз, деякі види злоякісних пухлин, порушення репродуктивної функції, захворювання шлунково-кишкового тракту та опорно-рухового апарату.

Всесвітня організація охорони здоров’я в 1997 році визнала той факт, що ожиріння переросло в епідемію глобального характеру. Починаючи з того моменту, лікарі проводять інтенсивну кампанію з інформуванню населення про проблему надмірної ваги та ожиріння. Цей день – 11 жовтня.

Із метою нагадати херсонцям про це захворювання відділом документів з медичних наук Гончарівки (IV поверх) проведено тематичний перегляд літератури, під час якого були висвітлені такі питання: основні причини розвитку захворювання, методи розрахунку власного індексу маси тіла, ризики та наслідки ускладнень, рекомендації з профілактики і способи лікування.

Якщо зниження ваги за допомогою дієти і фізичних навантажень дається вам вкрай важко, радимо проконсультуватися з медичним фахівцем – ендокринологом. Він грамотно оцінить усі фактори ризику, розробить довгострокову комплексну програму корекції. Додатково може знадобитися консультація психотерапевта і дієтолога. Від вас вимагається чітке виконання всіх рекомендацій і максимум зусиль, бо особиста наполегливість – це 60-70 % успіху.

Ваше майбутнє та майбутнє ваших близьких у ваших руках. Пам’ятайте про це, плануючи кожен свій день: виділяйте час на активний відпочинок та фізичні вправи (прогулянки на свіжому повітрі, біг, зарядку, йогу); під час покупок харчових продуктів надавайте перевагу корисній і здоровій їжі тощо.

Calendar

     1 23
4 5 6 7 8910
11 12 13 14 151617
181920 21 222324
25 26 27 28293031