Oles Honchar
Kherson regional
universal scientific library
MO-TH: 9:00-18:00
SA-SU: 9:00-18:00

Область в цілому. Райони і населені пункти області

1. Статистичний щорiчник Херсонської області за 2015 рік / Голов. упр. статистики у Херсон. обл.; за ред. В.А. Вознюка. - Херсон : [Б. в.], 2016. - 494 с.
Див. також № 8

Загальні матеріали

Про перейменування вулиць

2. Захаров Александр. Улица Илька Борщака / Александр Захаров // Гривна - СВ. - 2016. - 2 июня (№23). - С. 5.
У статті йдеться про увічнення пам'яті українського історика, архівіста, публіциста, літературознавця, дипломата у назві однієї з вулиць м. Херсона.

3. Захаров Александр. Улица Исмаила Гаспринского / Александр Захаров // Гривна - СВ. - 2016. - 30 июня (№27). - С. 3.
Публікація про увічнення пам'яті кримськотатарського громадсько-політичного діяча, просвітителя, редактора, видавця у назві однієї з вулиць м. Херсона.

4. Захаров Александр. Улица Сергея Параджанова / Александр Захаров // Гривна. - 2016. - 22 июня (№26). - С. 9.
Відомості про увічнення пам'яті вірменського кінорежисера у назві однієї з вулиць м. Херсона.

5. Напереименовывали... // Гривна - СВ. - 2016. - 21 апр. (№17). - С. 2.
Інформація про перейменування вулиці Тараса Шевченка (колишня Леніна) на Історичну у м. Новій Каховці.

Див.також № 15-17,21,22,49,279,280,297,299

Соціологія

6. Шебанова В.І. Ситуація харчового насильства як детермінація викривлення патернів харчової поведінки / В.І. Шебанова // Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія: Психологічні науки. - Херсон, 2016. - Вип. 1, т. 1. - С. 111-118. - Бібліогр. наприкінці ст.
У статті представлено результати контент-аналізу спогадів школярів та студентів м. Херсона у ракурсі їх "відносин з їжею" як важливого аспекту повсякденної життєдіяльності (за методикою тематичного ретроспективного аналізу - МТРА-їжа). З'ясовано стратегії й тактики щодо контролю харчової поведінки дітей у ситуації приймання їжі.

Населення. Національний склад. Міграція

7. Романченко В.В. Екзистенція міського населення Півдня України другої половини XIX - початку XX ст. / В.В. Романченко // Актуальні питання та проблеми розвитку сучасної цивілізації: історичні, соціологічні, політологічні аспекти : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф., 15-16 квіт. 2016 р., м. Херсон. - Херсон, 2016. - С. 56-61. - Бібліогр. наприкінці ст.
Згадується Херсонська губернія.

8. Херсонцев становится все меньше // Вгору. - 2016. - 2 черв. (№22). - С. 7.
Вміщені статистичні дані щодо кількості мешканців обласного центру станом на 1.04.2016 р.

Див. також № 331

Адміністративно-територіальний поділ

9. Про перейменування деяких населених пунктів : Постанова Верховної Ради України від 12 трав. 2016 р. // Відом. Верхов. Ради України. - 2016. - №23. - С. 15-21.
Відповідно до пункту 29 частини першої статті 85 Конституції України, пункту 8 статті 7 Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", Верховна Рада України постановила перейменувати окремі населені пункти та райони, в т. ч. у Бериславському р-ні: с. Кірове на с. Лиманець, с. Куйбишеве на с. Вітрове; с. Червоноармійське Високопільського р-ну на с. Черешневе; у Генічеському р-ні: смт Партизани на смт Рикове, с. Фрунзе на с. Азовське, с. Червонопрапорне на с. Червоне, с. Щорсівка на с. Олексіївка; у Голопристанському р-ні: с. Більшовик на с. Приморське, с. Індустріальне на с. Братське, с. Комуна на с. Тендрівське, с. Краснознам'янка на с. Олександрівка; с. Ленінка Цюрупинського р-ну на с. Рідне.

10. Про перейменування окремих населених пунктів : Постанова Верховної Ради України від 17 берез. 2016 р. // Відом. Верхов. Ради України. - 2016. - №15. - С. 23-29.
Відповідно до пункту 29 частини першої статті 85 Конституції України, пункту 8 статті 7 Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", Верховна Рада України постановила перейменувати окремі населені пункти та райони, в т. ч. у Білозерському р-ні: с. Кірове на с. Таврійське, с-ще Радянське на с-ще Миролюбівка, с-ще Червоний Поділ на с-ще Мирне та с. Тельмана на с. Зарічне; у Великоолександрівському р-ні: смт Калінінське на смт Калинівське та с. Карло-Марксівське на с. Щасливе; у Верхньорогачицькому р-ні: с. Леніне на с. Володимирівка та с. Пролетарій на с. Таврійське; с-ще Жовтневе Голопристанського р-ну на с-ще Світанок; с. Червоноармійське Горностаївського р-ну на с. Вільне; у Іванівському р-ні: с. Кірове на с. Щасливе, с. Фрунзе на с. Агаймани та с. Червоний Прапор на с. Зелений Гай; с. Червоний Чабан Каланчацького р-ну на с. Преображенка; с. Комсомольське Нижньосірогозького р-ну на с. Донцове; у Скадовському р-ні: с-ще Комсомольське на с‑ще Петропавлівка, с. Комунарівка на с. Радісне та с. Ленінське на с. Карабулат; с. Жовтневе Чаплинського р-ну на с. Благодатне.

11. Про перейменування окремих населених пунктів та районів : Постанова Верховної Ради України від 19 трав. 2016 р. // Відом. Верхов. Ради України. - 2016. - №24. - С. 23-32.
Відповідно до пункту 29 частини першої статті 85 Конституції України, пункту 8 статті 7 Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", Верховна Рада України постановила перейменувати окремі населені пункти та райони, в т. ч. с-ще Ударник Бериславського р-ну на с-ще Монастирське; с. Петрівське Білозерського р-ну на с. Благодатне; с. Петрівське Високопільського р-ну на с. Нова Шестірня; у Генічеському р-ні: с‑ще Жовтневе на с-ще Ногайське,    с-ще Радянське на с-ще Таврійське, с. Рози Люксембург на с. Херсонське, с. Шлях Незаможника на с. Гордієнківці; с-ще Червоний Перекоп Каховського р-ну на с‑ще Зелений Під; с. Володимиро-Іллінка Новотроїцького р-ну на с. Чумацький Шлях; с. Птахівка Скадовського р-ну на с. Олександрівка; на території Херсонської міської ради: с-ще Жовтневе на с-ще Інженерне, с-ще Куйбишеве на с-ще Зимівник, с-ще Петровського на с‑ще Благовіщенське; у Цюрупинському р-ні: с. Пролетарка на с. Челбурда, Цюрупинський р-н на Олешківський р-н, м. Цюрупинськ на м. Олешки, с-ще Цюрупинськ на с-ще Пойма.

Див. також № 12

Видатні діячі і область. Знатні уродженці області

12. Куліковська Н.М. Перші херсонські губернатори та адміністративний поділ Таврії / Н.М. Куліковська, П.С. Носов // Інформаційні технології в освіті, науці та виробництві. - Херсон, 2016. - Спец. вип. №1 (12). - С. 316-327. - Бібліогр. наприкінці ст.
У статті автори досліджують діяльність М. С. Абази, М. М. Веселкіна, М. С. Воронцова, О. С. Ерделі, П. М. Клушина, А. Ф. Комстадіуса, В. І. Пестеля, Г. О. Потьомкіна, К. Ф. Сен-Прі та оцінюють їх внесок у розвиток м. Херсона в XIX ст.

13. Глебова Виктория. Космонавты на херсонской земле / Виктория Глебова // Вгору. - 2016. - 7 квіт. (№14). - С. 5.
Автор розповідає про візити на Херсонщину льотчиків-космонавтів: В. Ф. Биковського, Б. В. Волинова, В. М. Жолобова, П. Р. Поповича, Г. С. Титова та скульптора Г. Постнікова в 70-х рр. XX ст.

14. Ревенко О.В. Моя мала Батьківщина / О.В. Ревенко, В.О. Гурба // Інформаційні технології в освіті, науці та виробництві. - Херсон, 2016. - Спец. вип. № 1 (12). - С. 24-32 : фот. - Бібліогр. наприкінці ст.
Публікація про внесок І. А. Ганнібала, О. В. Суворова та Ф. Ф. Ушакова у розвиток м. Херсона в кінці XVIII ст., а також вміщено історичні довідки про проспект Ушакова, вулиці Небесної сотні та Університетську (колишня 40 років Жовтня) і Перекопську.

15. Захаров Александр. Улицы Андрея Грабенко, Александра Русова и Ивана Челюка / Александр Захаров // Гривна. - 2016. - 1 июня (№23). - С. 10; Гривна - СВ. - 2016. -  26 мая (№22). - С. 5.
Автор інформує про зв'язок українських громадських діячів з м. Херсоном, а також про увічнення їхньої пам'яті у назвах вулиць міста.

Про Р. Бондарчука див. № 256

16. Захаров Александр. Улица хирурга Вороного / Александр Захаров // Гривна - СВ. - 2016. - 5 мая (№19). - С. 13.
Відомості про українського хірурга, який першим в світі здійснив пересадку трупної нирки людині (1933 р.), перебуваючи на посаді головного лікаря Херсонської міської лікарні (зараз - Херсонська обласна клінічна лікарня), а також про увічнення його пам'яті у назві однієї з вулиць міста.

17. Захаров Александр. Улица Виктора Гошкевича / Александр Захаров // Гривна - СВ. - 2016. - 23 июня (№26). - С. 14.
У статті йдеться про археолога, засновника Херсонського обласного краєзнавчого музею, а також про увічнення його пам'яті у назві однієї з вулиць міста.

18. Григоркін Олександр. Легендарний флотоводець приймав Православ'я на березі Збур'ївського Кута / Олександр Григоркін // Голоприст. вісн. - 2016. - 16 черв. (№24).
Інформація про перебування Джона Пола Джонса на Голопристанщині.

19. Захаров Александр. Улица Елены Казимирчак-Полонской / Александр Захаров  // Гривна. - 2016. - 13 апр. (№16). - С. 3.
Автор розповідає про українську вчену, викладача метематики та астрономії Херсонського державного університету в 1944-1948 рр., пам'ять про яку увічнено у назві однієї з вулиць міста.

20. Шелест Валерия. Всеволод Мейерхольд: революционер / Валерия Шелест // Личности. - 2016. - №5. - С. 106-121.
Інформація про діяльність російського актора, режисера, театрального діяча, в т. ч. в м. Херсоні на початку XX ст.

21. Захаров Александр. Улица Бориса Мозолевского / Александр Захаров // Гривна - СВ. - 2016. - 12 мая (№20). - С. 4.
Публікація містить відомості про українського археолога, дослідника скіфських курганів, а також про увічнення його пам'яті у назві однієї з вулиць м. Херсона.

22. Захаров Александр. Переулок Иосифа Пачоского / Александр Захаров // Гривна - СВ. - 2016. - 21 апр. (№17). - С. 5.
Сторінки біографії вченого, ботаніка, зоолога, засновника ентомологічного кабінету в м. Херсоні, на базі якого було створено природничо-історичний музей (зараз - відділ Херсонського обласного краєзнавчого музею), а також про увічнення його пам'яті у назві одного з провулків міста.

23. Шершень О. Захисник рослин / О. Шершень // Рідний край. - 2016. - 10 черв. (№23).
У статті вміщено інформацію про І. Я. Полякова, зоолога, науковця, уродженця смт Верхнього Рогачика.

Про М. К. П’ятницького див. № 67         

24. Боберська І.В. Всесвітньо відомі земляки: барон Едуард Олександрович фон Фальц-Фейн - меценат, патріот, громадський діяч / І.В. Боберська, О.І. Куценко // Інформаційні технології в освіті, науці та виробництві. - Херсон, 2016. - Спец. вип. №1 (12). - С. 142-168. - Бібліогр. наприкінці ст.

Винахідництво. Раціоналізація. Патентна справа

25. Савченко Марина. Винахід херсонця економить енергію / Марина Савченко // Новий день. - 2016. - 27 квіт. (№18). - С. 22.

26. Яновський Сергій. Як херсонський капітан вітряки плавати навчив / Сергій Яновський // Голос України. - 2016. - 11 черв. (№108). - С. 4.
Обидві публікації про мобільний вітроелектрогенератор "Каскад - 3" ентузіаста-винахідника П. Ремізова.

Краєзнавство

Див. № 217,244,247,254,325

 

Пам'ятки історії і культури. Їх охорона. Інспекція охорони пам'яток

27. Ващин Игорь. Помним... / Игорь Ващин // Гривна. - 2016. - 27 апр. (№18). - С. 6.
Повідомлення про відкриття у м. Херсоні меморіальної дошки на честь ліквідатора наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Л. Христича (будівля комунального закладу «Навчально-виховний комплекс "Школа гуманітарної праці"») та пам'ятника жертвам Чорнобильської катастрофи (парк "Херсонська фортеця").

28. Загороднюк Василь Степанович. Ще один крок до Миколи Куліша / Василь Загороднюк // Степ. - Херсон, 2016. - №23. - С. 111.
Інформація про відкриття в жовтні 2015 р. пам'ятного каменя на честь українського письменника в смт Чаплинці.

29. Золотаревська Вікторія. Журналісти увічнили пам'ять колег / Вікторія Золотаревська // Новий день. - 2016. - 8 черв. (№24). - С. 2.
Розповідь автора про відкриття у м. Скадовську меморіальних дощок колишнім редакторам районної газети «Чорноморець» - І. Т. Старикову (на фасаді будівлі міської друкарні по вул. Комунарів, 69) та В. Д. Степанчуку (на фасаді будівлі нинішньої редакції районної газети по вул. Володарського, 32).

30. Пам'ятник жертвам Чорнобильської катастрофи // Наддніпрян. правда. - 2016. - 29 квіт. (№32). - С. 1.
Відомості про відкриття пам'ятника у парку "Херсонська фортеця".

31. Параскевич Павло Кіндратович. Вшановуючи Олеся Гончара / Павло Параскевич // Степ. - Херсон, 2016. - №23. - С. 110.
Стаття про відкриття 3 квітня 2014 р. меморіальної дошки на честь українського письменника на будівлі Херсонського державного університету.

32. Тютюн Віктор. Херсонський Народний Рух. Згадка про... майбутнє / Віктор Тютюн // Наддніпрян. правда. - 2016. - 6 трав. (№33).
Автор повідомляє про відкриття у обласному центрі меморіальної дошки на честь утворення в 1989 р. крайового осередку Народного Руху України.

33. У Херсоні відкрили меморіальну дошку ліквідатору аварії на ЧАЕС Леоніду Христичу // Наддніпрян. правда. - 2016. - 29 квіт. (№32).
У статті йдеться про відкриття пам'ятної дошки на будівлі комунального закладу "Навчально-виховний комплекс «Школа гуманітарної праці»".

Див. також № 61

Про відкриття пам’ятників на честь земляків-героївантитерористичної операції на сході України посмертно

34. Андреєва Ольга. Викарбувана пам'ять / Ольга Андреєва // Гривна. - 2016. - 1 июня (№23). - С. 6.
Публікація про відкриття пам'ятних дощок на честь О. В. Гаіцького (смт Велика Олександрівка), А. В. Шаригіна (с. Новорепівка Новотроїцького р-ну), С. В. Колотаєва та Г. В Михайлова (с. Бехтери Голопристанського р-ну) на фасаді Херсонського професійного суднобудівного ліцею.

35. Герой АТО Павло Мазур повернувся у рідну школу. Навічно! // Наддніпрян. правда. - 2016. - 20 трав. (№37).
Повідомляється про відкриття меморіальної дошки на фасаді загальноосвітньої школи №56 м. Херсона.

36. Олег Скрицький повернувся у рідну школу. Назавжди... // Наддніпрян. правда. - 2016. - 15 квіт. (№28).
Відомості про відкриття меморіальної дошки на будівлі комунального закладу "Навчально-виховний комплекс ім. Т. Г. Шевченка Херсонської обласної ради".

37. Про загиблих воїнів-земляків нагадуватимуть меморіальні дошки // Маяк. - 2016. - 4 черв. (№23).
У статті розповідається про встановлення пам'ятних дощок на фасадах загальноосвітніх шкіл на честь К. В. Забєліна, уродженця м. Берислава та І. А. Дебріна з с. Зміївки Бериславського р-ну.

38. Рік світлої пам'яті героя // Приазов. правда. - 2016. – 2 черв. (№22). - С. 8.
Коротка інформація про відкриття в с. Велетнівці Генічеського р-ну пам'ятника на могилі В. В. Волкодава.

Calendar

     1 23
4 5 6 7 8910
11 12 13 14 151617
181920 21 222324
25 26 27 28293031