Oles Honchar
Kherson regional
universal scientific library
MO-TH: 9:00-18:00
SA-SU: 9:00-18:00

Користь і шкода цукру в раціоні людини

This material is in Ukrainian

17.12.2021

Про цукор точиться багато суперечок: треба його вживати чи ні, дає він користь чи завдає шкоди? Науково доведено, що цукор – корисна речовина, правильна кількість якої дає нам запас енергії. Будь-який цукор розкладається в організмі на фруктозу та глюкозу. Остання нам необхідна для повноцінної роботи мозку, тому повністю відмовлятися від солодкого не варто. Головне пам'ятати, що в усьому є норма і межа, адже простий та звичний цукор може стати і причиною різних захворювань. Чим небезпечна надмірна кількість цукру в раціоні та які переваги для здоров’я ви отримаєте, обмеживши його споживання, пропонуємо дізнатися з наступних рекомендацій.

  • Надлишок цукру постачає організму зайві калорії, сприяє ожирінню, погіршенню самопочуття та створює проблеми зі здоров’ям. За статистикою, більш ніж половина дорослих українців має надмірну вагу або страждає від ожиріння. Це, своєю чергою, призводить до серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та ускладнень, пов'язаних із цими недугами.        
  • Фахівці стверджують, що саме обмеження цукру в раціоні є вагомим кроком для профілактики діабету 2 типу, при якому організм не може ефективно використовувати інсулін – гормон, що регулює рівень цукру (глюкози) у крові. Але для профілактики діабету зверніть увагу не лише на харчування, а й на фізичну активність, адже ключовими факторами ризику розвитку діабету 2 типу є як нездорове харчування й надмірна вага, так і брак фізичної активності.
  • Надмірна вага та ожиріння, збільшення глюкози (цукру) в крові призводять також до підвищення ризику серцево-судинних захворювань.
  • Внаслідок надмірної ваги виникає загроза порушення опорно-рухового апарату. Тому, щоб знизити ризик подібних наслідків, також слід скоротити споживання цукру.
  • Менше цукру – здоровіші зуби. Карієс – найбільш поширене неінфекційне захворювання, а цукор є однією з основних причин його виникнення. Він розвивається, коли бактерії в роті перетворюють солодку речовину на кислоту, яка, своєю чергою, демінералізує тверді тканини зубів (емаль та дентин). Це стосується навіть соків.

Незважаючи на небезпеку вживання цукру, у нормованих кількостях він приносить користь: забезпечує підтримуючу функцію печінки, очищаючи її від токсичних речовин, виконує допоміжну роль у роботі селезінки, допомагає забезпечити мозок енергією і поживними речовинами, впливає на метаболізм.

Учені рекомендують вживати 50-100 г цукру на день, включаючи кондитерські вироби і солодкі страви. І пам’ятайте, що майже в кожному продукті міститься цукор.
Тепер, коли ви знаєте все про негативний вплив цукру на організм, поставтеся до раціону харчування з більшою увагою і обережністю.

Бережіть своє здоров’я! 

Джерела інформації:

  • Воробьев, Р. И. Питание и здоровье [Текст] / Р. И. Воробьев. - Москва : Медицина, 1990. - 160 с. : ил. - (Научно-популярная медицинская литература).
  • Гігієна харчування з основами нутриціології [Текст] : підручник. У двох книгах. Книга 1 / за ред. В.І. Ципріяна. - К : "Медицина", 2007. – С. 109-115.
  • Експерти обговорюють рекомендації щодо споживання цукру [Текст] // Артериальная гипертензия : научно-практический журнал. - 2017. - N 1. - С. 92-93
  • Мед чи цукор? [Текст] / Соломка В. // Журнал практичного лікаря. - 2003. - N 4. - С. 55-57
  • 5 порад, як менше споживати цукор [Текст] // Довідник головної медичної сестри: щомісячний журнал з медсестринства. - 2021. - N 5. - С. 43
  • Смоляр, В. И. Рациональное питание [Текст] / В. И. Смоляр. - Киев : Наукова думка, 1991. – С. 44-55.
  • Тележенко, Л. М. Здорове харчування: практичні рекомендації [Текст] : монографія / Л. М. Тележенко, Н. А. Дзюба, М. А. Кашкано ; М-во освіти і науки України, Одес. нац. акад. харч. технологій. - Херсон : Олді-плюс, 2018. - 199 с. : табл., рис. - Бібліогр.: с. 134-138.

Calendar

     1 23
4 5 6 7 8910
11 12 13 14 151617
181920 21 222324
25 26 27 28293031