Oles Honchar
Kherson regional
universal scientific library
MO-TH: 9:00-18:00
SA-SU: 9:00-18:00

Клуби за інтересами в бібліотеках

Клуби за інтересами в бібліотеках

Протягом року в Каланчацькій центральній бібліотеці продовжував свою роботу клуб "Спілкуймось", який вже давно став центром відпочинку і спілкування людей поважного віку. Це цілісний і стабільний колектив, зі своїм статутом і правилами. Цікаво і змістовно пройшли засідання клубу за темами: "Смакота на Новорічні свята", "Свята Тетяна", "Про жінку заспіваю пісню", "Будуймо храм в душі своїй", "Цікаві факти нашої історії", "Золота осінь життя", "Правове поле пенсіонера". Активними відвідувачами всіх заходів клубу "Спілкуймось" є жіночий вокальний колектив "Осіннє золото", жіночий вокальний ансамбль "Три "Л"" районного територіального центру обслуговування одиноких непрацездатних пенсіонерів, жіночий вокальний ансамбль "Южаночка" Партизанського селищного будинку культури. Гостями клубу в 2010 році були: начальник управління соціального захисту населення Світлана Коваленко, семінарист духовної академії Зіновій Нікулін, місцеві письменники – А. Суганяк, С. Чурай, Л. Леоновець, О. Тупиця, О. Пометун, Є. Ейсмонт, заступник Каланчацького селищного голови П. Перфецький, начальник відділу з призначення пенсій В. Шендрик. Щоквартально члени бібліотечного об’єднання вітають своїх одноклубників з днем народження, це вже стало доброю традицією і, звичайно, справжнім святом. Клуб "Спілкуймось" приєднується й до інших клубів у проведенні різноманітних заходів, зокрема клубу "Дивослово". Членів клубу хвилює все - перспективи розвитку селища, його проблеми, чи збільшиться пенсійний вік, чи буде прийнятий податковий кодекс, як господарювати вдома та зробити гарним подвір’я, рецепти нових страв та гарні зачіски, вирощування квітів та догляд за домашніми тваринами. І, звичайно ж, книжки, поезія та багато інших питань. Працівники бібліотеки з задоволенням надають різні послуги – рекомендаційні списки літератури, рекомендаційні списки Інтернет-ресурсів, письмові тематичні довідки, виставки літератури та періодичних видань, бібліографічні огляди за темами засідань об’єднання. Тому всім учасникам і присутнім подобаються заняття клубу, вони знову і знову приходять на заняття й приводять своїх знайомих, друзів, сусідів - майбутніх нових членів клубу "Спілкуймось", яких вже постійних відвідувачів більше 60 чоловік.
Щоб привернути увагу користувачів до пізнання творчості місцевих письменників та поетів, накопичення та збереження їх творів, популяризації їх творчих надбань в Каланчацькій центральній бібліотеці вже багато років працює клуб "Дивослово". Цікавою є програма літературного об’єднання, учасниками якого є не тільки місцеві письменники та поети, а й шанувальники та любителі літературного слова, актив бібліотеки. В 2010 році проведені засідання: "Творчість наших читачів", авторський вечір "О, радісних гармоній джерело", присвячений молодому поету-лірику О.Тупиці, вечір-портрет "Нехай завжди горить світильник віри", присвячений поетесі Леоновець Л., зустріч за круглим столом "Філософія життя", п’ять хвилин з "Поезією у військовій шинелі" - вечір присвячений 65-й річниці визволення від фашистських загарбників, літературно-поетичний вечір "Раз добром зігріте серце, вік не прохолоне" - вечір  любителів літературного слова . На заходах завжди звучать вірші та ліричні пісні місцевих поетів та композиторів, гостями клубу є вчителі-філологи, учні старших класів, ті, кому цікава творчість талановитих земляків.
Ініціатором створення клубу "Альтаїр" в селі Новопавлівка Каланчацького району був голова сільської Ради В. Труба, який разом з бібліотекарем Л. Шаваровською згуртував жіночок села під девізом: "До зірок духовності йду й друзів за собою веду". При клубі "Альтаїр" є вже і юні учасники - допитлива, цікава молодь.
Мета клубу "Натхнення" Новокиївської бібліотеки-філії Каланчацької ЦБС – це спілкування обдарованих жителів села, підготовка та проведення комплексних масових заходів. Клуб створений в 2010 році, а вже об’єднав творчих людей села на чолі з сільським головою Оленою Нещасною.
Літературний театр "Бібліо-Art", який працює в Каланчацькій районній бібліотеці вже третій рік, окреслює тематичне коло постановок. До уваги беруться визначні дати і віхи українського літературного життя, цікаві традиції народу, які є першоосновою української ментальності. На час репетицій і прем’єр бібліотекарі стають режисерами-постановниками, декораторами, реквізиторами, костюмерами, гримерами, лицедіями. Відвідувачі бібліотеки побачили фольклорну виставу "Дай, Андрію, знати, яку долю ждати". У виставі, як і у житті, переплелися сміх і сльози, надії і тривоги, розчарування і сподівання на краще, а домінувала віра у щасливу зорю. А ще лунали щирі українські пісні, жартівливі, повчальні й сумні, бо ж які вечорниці без пісень! А виконував пісні ансамбль народної пісні Будинку культури "Жовтневий" під керівництвом Віктора Дикого.
Літературний театр "Бібліо-Art" скористався нагодою вшанувати пам’ять талановитого сина українського народу і запропонував увазі своїх відвідувачів виставу "Проня Прокопівна в режимі On-line". Звичайно ж, всі знають, що Проня Прокопівна - один із найвідоміших і найяскравіших жіночих персонажів української драматургії. Бібліотекарі не ставили перед собою мету втілити на сцені класичну п’єсу, їм було цікаво поекспериментувати, і Проня силою фантазії авторів опинилася в 2010 році. Вона існує в заданих автором обставинах - навчається в "пенціоні", любить модно одягатися, прагне вийти заміж за Свирида Петровича, який і "красівий і образований, аж страшно", але наша, сучасна Проня ще займається пошуками самої себе. Звичайно сьогодення накладає свій відбиток і на характер героїні, і на її прагнення. Режим он-лайн - режим реального часу... Тож наскільки органічно і комфортно почувається Проня Прокопівна в нашому 2010? Здається, досить затишно і комфортно. А втім, нехай про це висловляться глядачі.
Результатом наполегливої роботи працівників Білозерської центральної бібліотеки було створення клубу "Молодої мами". Бібліотекарі здійснили цілий комплекс підготовчих заходів: провели переговори з відділом сім’ї райдержадміністрації, психологом, лікарями, провели рекламну роботу, проаналізували кількість жінок, для яких було б цікавим створення такого об’єднання, надрукували оголошення в місцевій газеті, надіслали запрошення молодим мамам. Незабутнім було перше засідання цього клубу, коли, незважаючи на негоду, приїхали мами з маленькими дітьми аби дізнатись про щось цікаве, поспілкуватись, адже молоді мами в селі обмежені у спілкуванні та отриманні достатньої корисної інформації з різних тем, що їх цікавлять.
Вже кілька років у Осокорівському сільському клубі-бібліотеці Нововоронцовської ЦБС діє клуб за інтересами "Криничка", який є справжнім джерелом народних пісень, звичаїв та обрядів. В старій частині Осокорівки проживають, в основному, старожили, які зберегли унікальні знання старовини. А ще там є одна з найдивовижніших криничок, до якої і влітку і взимку ідуть за цілющою водичкою жителі усіх навколишніх сіл району. Розташована вона в дуже мальовничому місці, серед осокорів і верб, приваблює до себе багато туристів, художників, поетів. Ось звідки виникла така назва клубу "Криничка", який діє при бібліотеці. Очолює його енергійна завзята жінка Ганна Пілюкова, яка не тільки гарно співає, знає безліч народних пісень та звичаїв, а й є майстринею-рукодільницею і залучає до цього своїх односельців, організовує майстер-класи та виставки.
Разом із бібліотекарем О. Амбіцькою вони зібрали фольклорний матеріал і провели свята "Водохреща біля кринички", "Свята паска йде до хати – будем Великдень стрічати", "Купальський вінок".
Українознавчий клуб "Народна світлиця" був організований у 2010 році при бібліотеці-філії № 11 Херсонської ЦБС. Членами клубу є однодумці, які небайдужі до українських традицій, звичаїв та народних свят. Девіз клубу "Народну мудрість – у кожен дім, і літнім людям, і молодим", а головною метою засідань була популяризація літератури з етнографії, відродження українських традицій та звичаїв. Усний літературний календарно-обрядовий журнал "Різдвяно-новорічні свята" розкрив сім цікавих сторінок з інформацією про зимові свята. Популяризація творів М. Гоголя "Вечори на хуторі.." та поезія М. Рильського "Різдвяний сонет", літературно-музична композиція "Зійди сонечко на Івана", народознавче свято "Прийшов Спас – пішло літо від нас" - далеко не повний перелік народознавчих тем, опрацьованих членами клубу "Народна світлиця".
Клуб "Нестаріючі серця" у Зеленівській селищній бібліотеці Херсонської ЦБС розпочав свою роботу у 2008 році для людей поважного віку, небайдужих до читання. Зазначимо, що всі засідання у 2010 році відбувалися у тісній співпраці з колективом Будинку культури, з дитячими колективами пісні та театрально-драматичним гуртком, що дозволило всі засідання провести яскраво, творчо, нетрадиційно. Свято для членів клубу "Жінка. Весна. Кохання" до Міжнародного Жіночого дня за підтримки мецената Гельфенбейна Л. С. та голови селищної Ради Букарєва В. О. з врученням подарунків та квітів створило добрий та ліричний настрій кожній жінці. Музичне свято до Дня працівників сільського господарства "Вітаємо всіх, хто живе на землі" пройшло у розширеному складі за участю ветеранів праці, почесних мешканців селища Зеленівка. Бібліотекарі підготували фото-перегляд літератури "Так народжується хліб". До великого свята Дня Перемоги проведено "Солдатський вогник", під час якого поєдналися літературно-художнє слово з представленою літературою про війну та спогадами очевидців подій 1941-1945 років.
Кіндійська селищна бібліотека Херсонської ЦБС має статус "бібліотека – клуб", тому пріоритетним напрямком клубної діяльності книгозбірні є робота клубу "Тавричанка" - клубу любителів та шанувальників української пісні, традицій нашого краю. Кожний захід - театралізоване дійство, свято української пісні, а концертні програми, творчі зустрічі, пісенно-музичні калейдоскопи, новорічні та різдвяні серпантини, свята народного календаря проходять також у форматі сімейних вечорів з особливою колоритністю та неповторністю.
Бенефіс сім’ї "Спасибі, моя ненько, що будеш мене раненько" (до Дня матері), вечір відпочинку "Дай серця твого доторкнутися серцем", година спілкування "З пісень плету душевний рай" проходять за чашкою чаю чи кави та завжди бувають теплими і пам’ятними.
В Брилівській бібліотеці для дорослих Цюрупинської ЦБС діє клуб місцевих поетів "Мелодія душі". Бібліотекарі разом з членами клубу організували і провели вечір-зустріч з головою спілки письменників Херсонщини В. С. Загороднюком. На зустріч запросили голову селищної ради М. С. Швайковського, жителів с. Брилівки, учнів. Під час зустрічі свої вірші читали місцеві поети В. Курамшина, Г. Мазан-Кисіль, С. Вовченко, А. Віннікова та інші. Член клубу Г. Мазан-Кисіль запропонувала видати збірку поезій "Поетична Брилівка" і звернулась за допомогою до голови селищної ради М. С. Швайковського. Микола Сильвестрович пообіцяв при наявності коштів допомогти у виданні збірки. Зустріч пройшла в теплій, невимушеній атмосфері.
Організаторами літературного вечора, присвяченого пам’яті херсонського письменника Миколи Братана, стали бібліотечні працівники Брилівської бібліотеки для дорослих та члени клубу "Мелодія душі". Учасником вечора став і син поета Віктор. В ході вечора читали вірші поета, розповідали про його життєвий шлях. А хороший товариш Миколи Івановича Іван Беспалий поділився спогадами про нього. До учасників пам’ятного вечора слова з поезій та сторінки біографії поета зворушливо донесла керівник аматорського клубу Ольга Радіонова. Місцеві аматори сцени виконали пісні.
Отже, робота клубів у ЦБС області є чинниками культурно-дозвілєвої та рекреаційної діяльності, соціалізації та адаптації особистості, задоволення потреб користувачів у неформальному спілкуванні, самореалізації та самодіяльності, творчому розвитку.

Calendar

     1 23
4 5 6 7 8910
11 12 13 14 151617
181920 21 222324
25 26 27 28293031