Oles Honchar
Kherson regional
universal scientific library
MO-TH: 9:00-18:00
SA-SU: 9:00-18:00

Спасибі, друже, що ти є

Херсонське ОО ВУТ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка спільно з відділом краєзнавства обласної книгозбірні у Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. О. Гончара провело вечір «Шлях на весну», присвячений творчості Василя Мелещенка.

Василь Михайлович Мелещенко народився 12 лютого 1947 року в селі Ольгівка Бериславського району на Херсонщині в родині хліборобів. Навчався у судномеханічному технікумі, а після служби в Радянській Армії – на філологічному факультеті Херсонського державного педагогічного інституту, після закінчення якого з 1971 року і до сьогодні працює редактором Херсонського обласного телебачення.

Його книжки для малят «Перші кроки» (Київ: Веселка, 1973 р.), «Прилетіли ластів’ята» (Київ: Веселка, 1975 р.) та «Хліб від зайця» (Київ: Веселка, 1976 р.) заявили на повний голос про народження самобутнього доброзичливого українського поета, який своїм словом зігріває та виховує малечу. З 1976 року Василь Мелещенко – член Спілки письменників Укра­їни. Водночас зі щоденними репортажами та авторськими програмами на обласному телебаченні продовжує працювати в цари­ні української літератури. Його книги для дітей «Жайвір» (Київ: Веселка, 1980 р.), «Наш канал» (Сімферополь: Таврія, 1981 р.), «Капітан» (Херсон: Чиста криниця, 1997 р.) та «Мій малюнок» (Херсон: Прос­віта, 2008 р.) радують юних краян.

У незалежній Україні популярними стають пісні на тексти Василя Мелещенка, а також мають неабиякий попит збірки поезій для дорослих: «Спасибі, друзі, що ви є» (Херсон: Просвіта, 1994 р.), «Зустріч із юністю» (Херсон: Штрих, 2002 р.) та «Відкриття душі» (Херсон: Просвіта, 2013 р.). Цими днями побачила світ ювілейна збірка вибраних творів Василя Мелещенка «Шлях на весну». Тож гості творчого вечора вітали Василя Михайловича із 70-річчям та зичили здоров’я, миру, творчого неспокою. Адже донині він готує свої репортажі з найвіддаленіших куточків Пвнічного Причорномор’я. Просвітяни Херсонщини приготували приємний сюрприз Василеві Мелещенку: передали почесну грамоту від Центрального правління «Просвіти» та передплатили ювіляру Всеукраїнський тижневик «Слово просвіти».

Двічі Герой Соціалістичної Праці, Герой України Дмитро Костянтинович Моторний привітав свого друга власним віршем. Щи­росердно і натхненно привітали ректор Херсонського державного університету Ва­силь Миколайович Стратонов та проректор Херсонського державного аграрного уні­верситету Юрій Іванович Яремко.

Від тринадцяти тисячної когорти Хер­сонської ОО Українського товариства мисливців та рибалок з вітальним словом вис­тупили Михайло Михайлович Кушнаренко та Віктор Васильович Мельниченко. До творчої торбинки привітань додали власні поезії майстри красного письменства Херсонщини, а власні картини художники.

Прозвучали пісні, які написав Василь Мелещенко у співавторстві з композито­рами Олександром Рожком, Анатолієм Шейченком та Валеріем Другальовим. Їх виконали артисти обласної філармонії Харіс Ширінський, Віктор Гурба, народний вокальний ансамбль «Берези» обласного Палацу культури (художній керівник Ва­лентина Розум) та популярний вокальний дует подружжя Телюків.

Поет Василь Мелещенко – лауреат об­ласної літературної премії імені Іллі Кулика та обласної літературної премії імені Мико­ли Куліша. Відзначений найвищою нагоро­дою «Просвіти» «Будівничий України». 2002 року Василю Мелещенку присвоєно звання «Заслужений працівник культури України». Він ніколи не стояв осторонь проблем розвитку культури і духовності со­борної України і сьогодні виховує справ­жніх шанувальників українського слова, ревних захисників рідної української мови.

Олег Олексюк,
голова Херсонського ОО ВУТ «Просвіта»
ім. Т. Г. Шевченка, член НСПУ

 

Слово просвіти. – 2017. – 2-8 березня (№9). – C. 8.

Calendar

     1 23
4 5 6 7 8910
11 12 13 14 151617
181920 21 222324
25 26 27 28293031