Oles Honchar
Kherson regional
universal scientific library
MO-TH: 9:00-18:00
SA-SU: 9:00-18:00

Перша фотовиставка Олени Протопопової

Казки народів світу завжди надихали фотографів і режисерів. За їх мотивами знято чимало відомих на весь світ фільмів. Але...  Якщо говорити саме про українські народні казки, то тут є ще багато прогалин.

Молода тележурналістка і режисерка Олена Протопопова спільно з херсонською дизайнеркою і художницею Оксаною Наливайко вирішили допомогти дітям та молоді у подоланні да­ної інформаційної кризи і розпочали зйомки короткометражних фільмів за сюжетами українських народних казок та легенд.

Ак­торами у цих фільмах виступають обдаровані діти Херсонщини, які долучились до цікавого проєкту Олени Протопопової. Окрім кінофільмів, пані Оленою створено ще й світлини за сюжета­ми кінострічок. І тепер поруч із новорічною фотозоною відділу мистецтв обласної книгозбірні імені Олеся Гончара користувачі Гончарівки можуть помітити цікаві сюжетні світлини з дитячими обличчями. І у кожного із нас є унікальна можливість занури­тись у чарівний світ, побувавши на першій фотовиставці Олени Протопопової «Казки та легенди України», яка розпочала свою роботу 26 грудня 2020 року.

Саму презентацію даної фотовиставки Олена Протопопова ор­ганізувала в унікальний спосіб, де ведуча заходу – завідувачка від­ділу мистецтв Гончарівки Тетяна Краснолуцька – предстала перед глядачами в образі княжої, а юні актори вже знятих кінострічок представлені в образах персонажів з українських казок.

Юні акто­ри розповіли присутнім про особливості зйомок того чи іншого сю­жету та продемонстрували краянам свої таланти, які залишились за кадром. Так, Роксолана Волощук, яка зіграла Лисичку-сестричку, для присутніх на презентації фотовиставки заспівала пісню із репертуару народної артистки України Ніни Матвієнко «Квітка-душа». Андрій Дзьомба, який зіграв роль Князя Кия та роль мірошника, продемонстрував свої здібності гри на скрипці. Юна акторка Уляна Протопопова з природженою акторською манерою прочитала вірш Василя Симоненка «Ти знаєш, що ти людина», а її партнерка по кінострічці Стася Міхальцова урочисто познайомила глядачів з поезією Олександра Олеся «Княжа Україна».

Тож фотовиставка Олени Протопопової «Казки та легенди України» розпочала свою роботу. А 5 січня в актовій залі об­ласної книгозбірні імені Олеся Гончара стартував новий проект «Дебют у Гончарівці», в рамках якого ви зможете побачити і по­чути зазначених юних акторів та дізнатися про плани на 2021 рік у авторки світлин та кінострічок Олени Протопопової. Також на великій сцені актової зали Гончарівки буде ще багато інших де­бютних родзинок.

Олег ОЛЕКСЮК.
заслужений працівник культури України,
керівник проєкту «Дебют у Гончарівці».

Тронка. – 2021. – 7 січня. №3, стор. 3.

Calendar

12 3 4 567
8 9 10 11 121314
15161718192021
22232425262728
2930