Oles Honchar
Kherson regional
universal scientific library
MO-TH: 9:00-18:00
SA-SU: 9:00-18:00

Чотирилапий «лікар»

Собака може бути не тільки другом і помічником людини, а й справжнім лікарем у світі вже давно поширена каністерапія (від латинського сапіs собака) як різновид медичної та соціальної реабілітації. Відчути ефект терапії на собі змогли гості бібліотеки імені Олеся Гончара.

Така терапія заснована на безпосередньому спілкуванні з песиками. Адже будь-яка взаємодія з тваринами, со­баками зокрема, сприяє розвитку розумових і емоційних здібностей, поліпшенню моторики, а також соціальній адаптації. До того ж собаки дуже добре зчитують настрій людини та допомагають знімати емоційну напругу та стрес. Тому найчастіше таке «лікування» показане людям, які перенесли інсульт, пацієнтам із посттравматичними стресовими розладами, іншими психічними та психологічними проблемами, а також дітям і дорослим із особли­вими потребами. Для такої терапії потрібні собаки спокійні, терплячі, з добрим і лагідним характером. Японська красуня породи акіта-іну на прізвисько Кіміко ідеально під­ходить для ролі пухнастого лікаря, адже має істинно «самурайську» вдачу – стійко зносить численні обійми та пестощі, й навіть якщо втомилася, жодним чином цього не виказує. А ще вона дуже полюб­ляє, коли читають уголос. До ре­чі, Кімі перший і поки що єдиний сертифікований «терапевт» на Херсон­щині. Вона проходила навчання в Киє­ві в рамках міжнародного тренінгу, під час якого собак тестували й готували до роботи в різних умовах і з різними людьми, бо пес-терапевт у будь-якій нестандартній ситуації повинен зберігати спокій і бути врівноваженим, вміти оціню­вати обстановку та приймати пра­вильне рішення, не звертати уваги на яскраве світло та гучні звуки. Як розповідає господарка собаки Марина Рудакова, саме після участі в тренінгу експерти порадили їм із Кіміко зайнятися таким різно­видом каністерапії, як читання з дітьми. Восени минулого року на базі бібліотеки-філії № 16 почали проводи­ти перші читання. Відтоді щотижня маленькі читачі проводять час у ком­панії книжок і Кімі. Така практика дуже популярна в країнах Європи, адже діти, які погано читають чи поки тільки навчаються або мають певні проблеми, наприклад, заїкання, покращують свої навички саме завдяки тому, що соба­ка – слухач, який не критикує та не за­суджує за помилки, а навпаки – підбадь­орює дитину та вселяє впевненість. Пробний сеанс «собачого» читан­ня минулими вихідними пройшов у Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Гончара. Діти-аутисти та з синд­ромом Дауна цікаво й з користю провели час, читаючи казки та оповідання про тварин і граючи з лас­кавою, веселою Кіміко. У бібліо­теці вже 12 років працює Центр обслуговування користувачів із особли­вими потребами, в якому постійно знаходять нові корисні прогресивні варіанти роботи з такими користувачами.

Як розповідає завідувач центру Оксана Шестакова, у Гончарівці каністерапією зацікавилися рік тому. Тоді юних читачів повели на екскурсію до міського кінологічного центру, де одразу стало зрозуміло, що дітям подобається спілкування з собаками. Потім дізналися про Кіміко, яка вже на той час мала досвід роботи з дітьми, та вирішили запросити до співпраці. Перша зустріч виявилася досить вда­лою, і діти, й батьки залишилися задоволені спілкуванням із Кіміко, тож у бібліотеці будуть і надалі проводити сеанси каністерапії. Зокрема, найближчим часом планують організувати окрему зустріч із Кіміко для дітей із ва­дами зору. Бібліотека вже дав­но перестала бути просто книго­збірнею, тепер це – сучасний і зруч­ний майданчик для спілкування, творчої реалізації різних людей із різними потребами, а ще – місце для зняття стресу. Тож у «Гончарівці» планують підтри­мувати й розвивати ідею «чотирилапої терапії». Можливо, скоро цей досвід запозичать не тільки інші бібліотеки міста та області, а й освітні та медичні заклади Херсонщини.

Анастасія МАТЮХІНА,

Гривна. – 20 февраля 2019 г. – № 8. – с. 7

Calendar

     1 23
4 5 6 7 8910
11 12 13 14 151617
181920 21 222324
25 26 27 28293031