Oles Honchar
Kherson regional
universal scientific library
MO-TH: 9:00-18:00
SA-SU: 9:00-18:00

Акції, конкурси, програми

Акції, конкурси, програми

Важливою подією останніх років для центральної районної бібліотеки Голопристанської ЦБС стала перемога у обласному конкурсі “Відкрий свою бібліотеку”, який був оголошений Херсонським обласним бібліотечним товариством. Місцевий письменник, до того ще й давній друг книгозбірні, Анатолій Грабко задля цієї події написав оповідання “Степ”, у зв’язку з чим отримав перемогу та був нагороджений цінними подарунками на ІІ обласному фестивалі “Бібліотечна палітра Херсонщини”.
Ще одним приємним сюрпризом для працівників Голопристанської центральної районної бібліотеки  виявилася перемога, отримана  читачкою Тамарою Скубеник  у обласному конкурсі “Подаруй улюбленій бібліотеці нову книгу”. Та це й не дивно, Тамара Василівна подарувала для книгозбірень Голопристанщини 553 книги  різножанрової тематики.
Протягом року працівники читальної зали  Голопристанської ЦРБ проводили акцію серед своїх читачів  “Прочитав -  передай іншому” - вільний обмін періодичними виданнями, придбаними за власний кошт. У вільний обмін були залучені 49 читачів, які надали для користування 106 примірників газет і журналів: “Бульвар Гордона”, “Зеркало недели”, “Фокус”, “Космополитен”, “Натали”, “Отдохни”, “Модный журнал”, “Рецепты на любой вкус”.
Популярністю серед читачів користується акція “Відкрита бібліотека”, що проводиться щовівторка за гарної та теплої погоди у всі пори року, окрім зими, на відкритому повітрі у парку, що навпроти бібліотеки. Кожен читач може обрати собі книгу,  яка йому до душі та почитати її, відпочиваючи серед буйної зелені паркових дерев.

Сільські бібліотеки Білозерської ЦБС  беруть активну участь у проектній діяльності, цим самим доводячи  свою спроможність та покращуючи  комплектування і матеріально-технічну базу бібліотек. Так, лише за останній  рік  10 бібліотек  долучились до написання грантів в різноманітні благочинні фонди. Було написано 16 проектів. Киселівська бібліотека виборола  перемогу в проекті “Інформаційний простір Херсонщини” та отримала 1000 грн. на облаштування  парку в своєму селі. Подяки за участь у проекті  “Влада - друг бібліотеки” отримали Білозерська, Токарівська, Киселівська бібліотеки-філії. Проект Центральної районної бібліотеки  “Бібліотека на допомогу вибору професії” був відібраний для презентації на Міжнародному ярмарку інноваційних ідей, який відбувся в Києві, і там посів друге місце у одній із номінацій. Як результат, бібліотека отримала електронну книжку в подарунок. Ще одна перемога  та подарунок -  коштовна техніка  - дістались ЦРБ за участь в  щорічному  обласному фестивалі “Бібліотечна палітра Херсонщини”  за розробку та презентацію проекту “Туристичними маршрутами Білозерщини”. Сільськими бібліотеками-філіями також проведена велика робота з підготовки та участі в районних та обласних заходах. Так, за один  рік  в арсеналі ЦБС з’явилося 64  грамоти та подяки за участь у різноманітних конкурсах та фестивалях.  
Бібліотеки Білозерської ЦБС  активно використовують фандрензингові акції, до яких залучають не тільки  представників влади  та бізнесу, але й  простих, небайдужих  людей, користувачів, постійних відвідувачів. Про ефективність проведених заходів свідчать надходження певних коштів від жителів Киселівки, Софіївки, Музиківки, Новотягинки,  Велетня, Білозерки. Жителі таких сіл як Інгулець, Микільське, Іванівка, Чорнобаївка, Токарівка, Музиківка дарували книжки, предмети старовини та навіть меблі. Бібліотеки активно використовують благочинні акції, в ході яких збираються кошти на допомогу малозабезпеченим, на проведення заходів для дітей-сиріт. Тільки відділом нестаціонарного обслуговування центральної бібліотеки  було проведено 8 благодійних акцій, в результаті яких були подаровані книжки, журнали та інше до свята Перемоги, Дня людей похилого віку, Дня інвалідів (всього на суму 452 грн.). Активну участь в акціях беруть не тільки бібліотекарі, а й волонтери, читачі – діти. Хід благодійних акцій оперативно відображається  в соціальних мережах.

Нового іміджу набула  проектно-програмна діяльність бібліотек-філій Херсонської  ЦБС. Кожна з бібліотек  визначилась з конкретним проектом свого розвитку і встановила період виконання своїх завдань. Зокрема, бібліотека-філія № 6 втілює  проект “Жіночий світ”, бібліотека-філія №5 – “Таврійська пастораль”,  бібліотека-філія №15 працює над створенням арт-студії для молоді, бібліотека-філія №9 спільно з Дніпровською у м. Херсоні радою опікується організацією дозвілля людей похилого віку. Отримання мікрогранту у конкурсі, оголошеному Херсонським Центром соціального партнерства в рамках проекту “Інформаційний простір Херсонщини – місток до громадянського суспільства”, значно розширило можливості щодо інформаційного забезпечення соціально незахищених  верств населення  в бібліотеках-філіях  № 6 та № 13.
Спільний  проект діяльності  бібліотеки-філії №13  та  школи-інтернату для дітей з вадами слуху "Острів доброти" викликав інтерес в учасників та  незалежної  експертної  ради  в конкурсі інновацій в рамках обласного фестивалю “Бібліотечна палітра Херсонщини” в Херсонській обласній бібліотеці імені Олеся Гончара та посів третє місце.

Останні роки  виявилися для бібліотек  Каланчацького району багатими на цікаві знахідки, яскраві події, інновації та здобутки.  Книгозбірні пишаються перемогами в престижних конкурсах “Бібліотека + Читач = Любов!” до Дня Святого Валентина  та “Бібліотека звітує перед громадою” за  програмою “Бібліоміст” Ради Міжнародних наукових досліджень та обмінів  (IREX).
За грантом, одержаним директором ЦБС в рамках ініціативи “Лідер бібліотечної справи України” проекту “Бібліотека звітує перед громадою”, центральна бібліотека одержала подарунок – нове  сучасне  мультимедійне обладнання. Креативний  проект передбачав  цикл  цікавих, захоплюючих заходів, конкурсів, акцій.  А використання сучасного мультимедійного обладнання дозволило зробити популяризаторську роботу бібліотек ще більш цікавою, проводити заходи на якісно новому, значно вищому  організаційно-технічному рівні.
В рамках проекту організовано та проведено районний конкурс  “Краща реклама бібліотеки” та “Кращий бібліотекар року”, які відбулися на одному диханні: цікаво, змістовно, організовано, з гумором.
Всіх бібліотекарів району,  гостей,  спонсорів  запросили в  «Бар-кафе “Зі святом!”,  яке гостинно розмістилося в читальній залі. А меню  з страв – cалату “Святково-вітального”, бутербродів “Рекламних”,  рагу  “Географічного”, котлет “Спортивних”, десерту “Музичного”, напою “Вітально-подарункового” чи  напою “Побажального” – не залишило нікого сумним чи байдужим.    
Конкурс на кращу рекламу бібліотеки  висвітив наскільки всі бібліотекарі люблять свою книгозбірню та свою професію, як тепло її рекламують,  які тільки  підходи не використовують,  а форми подачі  реклами - паперові,  усні,  з поробок, театралізовані, відеоролики – вражають.  В номінації “В паперовому варіанті”  переміг буклет Наталі Митковської з Олександрівської філії,  реклама з поробок була кращою  у Антоніни Демченко з Горьківської філії, а відеоролик з Новокиївської  сільської бібліотеки-філії. Всі вони були нагороджені  грамотами,  “Посвідченнями” та  подарунками від спонсорів бібліотеки – приватних підприємців, які взяли активну участь у святі.
Районний конкурс “Кращій бібліотекар року” взагалі визвав ажіотаж,  важко було обрати кращого,  всі учасники були  неперевершені:  стільки ерудиції, кмітливості, винахідливості,  гумористичного підходу і запалу!  У важкій цікавій боротьбі перемогла  бібліотекар з Новопавлівської філії Лариса Шаваровська. 
В конкурсах,  гумористичних іграх,  піснях  брали участь всі присутні.  Нагороди, подяки  та сувеніри одержали найбільш активні бібліотекарі, спонсори, гості  бібліотеки. Цікаве розважальне свято та конкурси ще довго були на вустах жителів місцевої громади.
В  2012 році  Каланчацька бібліотека – єдина  бібліотека в Україні – перемогла в Міжнародній літературній акції “Читаємо Расула Гамзатова”, яка була ініційована та проводилась Хасав’юртівською ЦБС АР Дагестан Російської Федерації разом з Міністерством  культури Росії та широко висвітлювалася на сайті Міністерства культури Російської Федерації.
До сторічного  ювілею  ЦРБ створила "Літопис бібліотечної справи району (1912 - 2012 рр.)"  та підготувала  бібліографічний посібник всіх друкованих матеріалів, що свідчать про  розвиток бібліотечної справи в районі. Перший випуск покажчика охоплює період історії Каланчацької бібліотеки з 1967 по 2012 рік та налічує 695 статей, надрукованих в районній газеті  “Слава праці”, обласних часописах  “Новий день” та “Наддніпрянська правда”, у  всеукраїнських  журналах “Однокласник”, “Юний натураліст”, і навіть в фаховому журналі “Бібліотечна планета”.
В рамках святкування ювілею проведений районний конкурс на кращий різножанровий твір, присвячений книзі, бібліотеці та професії бібліотекаря. В конкурсі взяли участь жителі всього району, люди, різні за віком та родом занять, що представили цікаву палітру різноманітних творів. Під час урочистого святкування ювілею бібліотеки було підбито підсумки конкурсу, нагороджено переможців. Матеріали про авторів та їх твори представлені на літературному блозі центральної бібліотеки.   
В  центрі Каланчака був  розташований сучасний бібліотечний білборд, який запрошував жителів селища до сучасної бібліотеки та приємно вражав жителів району та гостей краю, активно сприяв підняттю іміджу книгозбірні.

Сприяє підвищенню престижу бібліотечних закладів дослідницька робота, пов’язана  зі збором матеріалів і документів про бібліотечних працівників, видатних людей району, написання літописів своїх сіл, бібліотек та інших установ, - вважають бібліотекарі Іванівської ЦБС.
Значний інтерес проявлено при написанні  “Книги рекордів бібліотек”. Навіть самі бібліотечні працівники визнали, що їх зацікавила робота з підготовки матеріалів до книги. На основі поданих матеріалів бібліотек-філій створена  ця “Книга”-документ.
Українська бібліотека-філія виступила ініціатором написання нарису про історію села. В процесі роботи над даним проектом проведено бесіду-зустріч з депутатами сільської ради, створено організаційний комітет. Кожний депутат отримав доручення зібрати потрібні матеріали у своєму окрузі. Зібрані документи систематизовано і вже розпочата безпосередня робота над створенням літопису. Фінансову підтримку надають  сільська рада і спонсори.

Бібліотеки Великоолександрівської ЦБС значно активізували свою роботу, отримавши комп’ютери від фонду Біла та Мелінди Гейтс в рамках програми “Бібліоміст”.
Центри вільного доступу до мережі Інтернет обладнано у Великоолександрівській центральній бібліотеці, Борозенській, Малоолександровській сільських та Білокриницькій селищній бібліотеках.
Окрилені перемогою в конкурсі програми “Бібліоміст”, бібліотечні працівники Великоолександрівської ЦБС спробували свої сили в інших грантових конкурсах. Проект ЦДБ "Ми можемо + ми хочемо = значить переможемо" (створення центру творчої активності для дітей соціально вразливих категорій) подано на конкурс “Перетворення закладів культури Антикризової гуманітарної програми Міжнародногофонду   "Відродження”. На новий конкурс “Поповнення фондів сільських бібліотек та активізація їх культурно-просвітницької роботи з дітьми та молоддю” подано 8 проектів, з них 5-ма бібліотеками-філіями.

Комунальна установа “Каховська районна об’єднана бібліотека” бере активну участь у реалізації загальноукраїнських, обласних, районних програм, акціях в галузі просування книги та читання.
Лише в минулому році  бібліотечні працівники одержали перемогу в конкурсах “А ти підтримав сучасну бібліотеку ?”, “Євро – 2012: зіграємо в футбол в бібліотеці”, організованих програмою “Бібліоміст”. В обласному конкурсі “Я – бібліотекар!”, оголошеному Херсонським обласним бібліотечним товариством, перемогу отримала провідний бібліотекар Коробківської сільської бібліотеки Леоненко Ірина. В обласному конкурсі  працівників бібліотек “Правові орієнтири” перемогу одержали провідний бібліотекар Коробківської сільської бібліотеки Леоненко І.В.  та бібліотекар РДБ Пенезова В.Л., у Всеукраїнському конкурсі літературних творів бібліотечних працівників 2012 року переможцем стала бібліотекар Богданівської сільської бібліотеки Довбиш І.В.
В районній бібліотеці відбулися урочистості з нагоди відкриття меморіальної дошки видатному українському поету, прозаїку, публіцисту, заслуженому діячеві мистецтв України, лауреату премії ім. Андрія Малишка, уродженцю с. Семенівки Каховського району Миколі Івановичу Братану.
Із зворушливими спогадами про незабутні зустрічі з М.І.Братаном до присутніх звернувся голова районної ради М.П.Крупін. Він наголосив, що наш славетний земляк талановито прославив своєю творчістю рідну землю та її звитяжних трударів. Не випадково майже за рік до того депутати районної ради одностайно прийняли рішення про присвоєння Каховській об’єднаній районній бібліотеці ім'я Миколи Івановича Братана. А нинішнє відкриття меморіальної дошки – то чергова данина каховчан світлій пам’яті поета
Про перші поетичні кроки батька присутнім розповів син поета Віктор Братан. Під бурхливі оплески каховчан Віктор Миколайович та дружина відомого літератора Раїса Василівна відкрили меморіальну дошку. Рідні Миколи Братана сердечно подякували учасникам урочистостей за вдячну пам’ять про їх батька і чоловіка.
Багато цікавого повідав каховчанам про міцні людські зв’язки Миколи Братана із рідною сільською школою депутат обласної ради, директор Семенівського навчально-виховного комплексу, заслужений працівник освіти України Анатолій Носенко.
Зворушливими були спогади про автора десятків блискучих поетичних збірок голови Херсонського обласного об’єднання «Просвіта» імені Т.Шевченка Олега Олексюка.
Організатори урочистого зібрання щиро подякували родині Марочкіних за безкоштовне виготовлення меморіальної дошки поету.

Турбуючись про поповнення фондів сільських бібліотек сучасними виданнями, прагнучи підвищити їх роль як центрів культури і соціального діалогу, працівники центральної районної бібліотеки Нижньосірогозької ЦБС зацікавилися умовами участі у конкурсі “Поповнення фондів сільських бібліотек та активізація їх культурно-просвітницької роботи з дітьми та молоддю” в рамках Антикризової гуманітарної програми Міжнародного фонду “Відродження”. Три сільські бібліотеки надіслали свої проекти-пропозиції. Хвилювалися, бо конкурентів було багато. Організаторам конкурсу надійшло 780 проектних пропозицій з усіх регіонів України, з них 82 учасники здобули перемогу, зокрема, три бібліотеки з Херсонської області і серед них - Сірогозька сільська бібліотека-філія. Тож цей бібліотечний заклад отримав нової літератури на суму 5 тисяч гривень.

Сьогодні бібліотеки Скадовської ЦБС набувають статусу інформаційних, культурно-дозвіллєвих центрів. Аби привернути увагу населення до книгозбірні, бібліотека для дорослих запровадила літню акцію “Бібліотека Open Air” , яка була націлена на залучення нових користувачів до бібліотеки, а саме користувачів-відпочиваючих. За два місяці акції до бібліотеки було записано майже дві тисячі читачів.

У Куйбишевській бібліотеці-філії Херсонської ЦБС був започаткований міні-проект “Бібліомістечко молодих мам” терміном на один рік. Основним завданням цього проекту було проведення індивідуальних бесід щодо виховання дітей дошкільного віку, ознайомлення батьків з кращими зразками художньої дитячої літератури, залучення до проведення вільного часу в бібліотеці. Протягом року для цієї групи проводились різнопланові за формою індивідуальні бесіди (консультації, рекомендації, інформації та ін.). Складені дві картотеки: “Дозвілля дитини”, “Здоров’я дитини”. У куточку дошкільника для мам оформлені тематичні полиці: “Мамина школа”, “Казки для сімейного читання”, “Пора колискових і забавок”. Для молодих батьків був оформлений куточок “Бібліомістечко молодих мам: корисні поради”, де були представлені інформаційно-рекламні матеріали, пам’ятки щодо дитячого читання в дошкільному віці: “Як навчити однорічну дитину любити книгу”, “Тайм-менеджмент для молодої мами”, “Казкотерапія як метод виховання дитини”, “Сучасна Мері Поппінс: яка вона?”.

Calendar

     1 23
4 5 6 7 8910
11 12 13 14 151617
181920 21 222324
25 26 27 28293031