Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

14 жовтня – один день в історії України

14.10.2021

14 жовтня в Україні є особливим днем, який щорічно переповнює гордістю та хвилюваннями серця мільйонів громадян нашої держави. У цей день відзначають одразу чотири свята та пам’ятні дні, пов’язані з різними історичними подіями. Православна церква святкує день Покрови Пресвятої Богородиці. З 1999 року згідно з Указом президента Леоніда Кучми у свято Покрови відзначають День українського козацтва. Також уже більш ніж півстоліття цей день вважається датою створення Української повстанської армії. А починаючи з 2014 року, 14 жовтня набуло ще одного значення – українці святкують День захисника України.

До цього дня Україна йшла довгим і тернистим шляхом. Нагальна потреба у такому загальнодержавному святі особливо гостро постала після російської анексії Криму та початку воєнних дій на території Донецької та Луганської областей.

«14 жовтня, Покрова Пресвятої Богородиці, ще з козацьких часів була святковим днем захисників Вітчизни. Тому свідомо викреслюючи з українського календаря чуже, штучно до нас привнесене свято російської армії-окупанта (23 лютого), я цілком природно зупинив свій вибір на 14 жовтня», – зазначив Петро Порошенко.

Пізніше президент виступив з ініціативою зробити День захисника України неробочим днем. 5 березня 2015 року Верховна Рада підтримала президентський законопроект, у якому День захисника України 14 жовтня було визначено як святковий вихідний.

Одним із найбільш шанованих свят в Україні, що відзначається 14 жовтня, є свято Покрови Пресвятої Богородиці, або, як зазвичай кажуть, «Покрови» чи «Святої Покрови».

За легендою, у цей день у 860 році військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ'я – Константинополь, намагаючись захопити місто. Мешканці Константинополя з молитвою звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця з'явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою. Після цього військо Аскольда вже не могло побачити цих людей.

Вражений цим дивом Аскольд та його дружинники після цього прийняли хрещення та стали християнами. Точних даних про цю подію історична наука не має, вважається, що християнство на Русі офіційно з’явилося пізніше.

За іншою версією, приводом для свята стало видіння Андрія Юродивого під час облоги Константинополя. Богородиця з'явилася мешканцям міста у храмі та прийняла їх під свій захист. Після цього армія противника відступила.

Описані події мали місце, згідно з деякими датуваннями, у 902 або 910 роках при імператорові Льві Мудрому та патріархові Макарії. Тоді Візантійська імперія вела війну з арабами-мусульманами, й Константинополю загрожувала небезпека.

Крім того, свято Покрови було надзвичайно шанованим і серед українського селянства: другого місяця осені чекали з особливим нетерпінням, адже з Пречистої, тобто з 14 жовтня, дозволялося справляти весілля. Це був період, коли в селах масово шлюбували дітей. У народі так і казали: «Жовтень на весілля багатий», а сам місяць називали ще «весільником». До початку жовтня закінчувалися всі найважливіші сільські роботи на землі й селянин міг дозволити собі відпочити. Це була найблагодатніша пора для весільних гулянь, початку вечорниць. На Покрову в Україні закінчувався термін найманих робітників, у Карпатах поверталися з полонин пастуші отари. На честь Покрови в Україні збудовано чимало храмів. Однією з найстаріших є Покровська церква в селі Сутківці Хмельницької області, зведена у 1467 році як фортеця. Нині ця унікальна споруда – діючий храм і музей водночас.

Зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою всього українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрови Богородиці з її іконою. І, до речі, саме у цей день козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.

Відомий український етнограф Олекса Воропай писав, що після зруйнування Катериною ІІ Запорозької Січі козаки, ідучи за Дунай, несли з собою ікону Покрови Пресвятої Богородиці

Цікаво, що козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили в її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.

14 жовтня також вважається днем заснування Української повстанської армії. Можна простежити певний символічний зв’язок між козацькими традиціями, які були пов’язані зі святом Покрови, та заснуванням у цей день УПА.

Інформація про створення УПА 14 жовтня є у постанові Української головної визвольної ради від 30 травня 1947 року та наказі передостаннього Головного командира УПА Романа Шухевича («Тараса Чупринки») від 14 жовтня 1947 року.

«У місяці жовтні 1942 р. на Поліссі постали перші збройні відділи, що дали початок Українській повстанчій армії. Для зафіксування цього історичного моменту визнається день 14-го жовтня 1942 року днем постання УПА», – йдеться у наказі.

Однак документа, який би регламентував створення УПА саме у жовтні 1942 року, не виявлено у численних матеріалах діловодства цієї військової структури. Історики ще не дійшли до остаточних висновків у питанні, коли була створена УПА.

Зокрема, співробітник Інституту джерелознавства НАНУ Олександр Вовк, який вивчав архіви українських націоналістів у період Другої світової війни, вважав, що УПА була створена у квітні – на початку травня 1943 року. До створення УПА тоді був причетний військовий референт бандерівської ОУН на Волині та Поліссі Василь Івахів (псевдонім «Сонар»).

Варто зауважити, що на території нашої країни споконвіків відбувалася величезна кількість воєн і збройних конфліктів. За всю історію не було ще жодного покоління українців, на чию б долю не кинула своєї зловісної тіні війна. Лише з Росією за весь час українсько-російських відносин було 7 воєн. Вони тривають з ХVІІ століття й аж до сьогодні.

Втім, одвічно справжніми і непідробними залишаються військова честь і гідність воїнів-захисників Вітчизни.

Слава Україні! Слава Нації!

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 2223 24
25 26 27 28 293031