Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Здорове харчування на новорічні свята

30.12.2021

Традиційно новорічні свята передбачають ситну вечерю з великою кількістю різноманітних страв та напоїв. Під час святкування Нового року і Різдва люди надають перевагу смачній, але шкідливій їжі, яка в поєднанні з алкоголем може призвести до погіршення самопочуття та зіпсувати вихідні. Не варто забувати, що переїдання – це суттєве навантаження на органи травлення, можуть постраждати й серцево-судинна система, печінка та нирки. У переддень свят влаштуйте собі день для розвантаження – поїжте низькокалорійну, легку для шлунку їжу.

Ось декілька порад, як уникнути негативних наслідків для здоров’я під час свят: 

▪ Їжте невеликими порціями. Через переїдання можуть виникнути відчуття важкості та печія. Не втрачайте самоконтроль, коли накладаєте в тарілку їжу та куштуєте її. Надавайте перевагу простим нежирним стравам. Складні салати з майонезом та жирна смажена їжа ускладнюють травлення і робить вас в’ялим. Традиційні святкові страви можна зробити трішки здоровішими, якщо замінити майонез на йогурт, а м’ясо не смажити, а запікати. Якщо ви хочете уникнути переїдання, перед споживанням різних страв зробіть кілька хвилин перерви.
▪ Їжте свіжі овочі та фрукти, цільнозернові продукти. Клітковина покращує травлення.
▪ Спиртні напої запивайте звичайною водою. Аби навантаження на печінку було меншим, не вживайте міцні напої на голодний шлунок. Отруєння спиртним – основна причина госпіталізації у святкові дні!
▪ Пийте більше води. Краще уникати солодких та газованих напоїв, особливо якщо ви поєднуєте їх з алкоголем. Дуже корисно варити узвар із сухофруктів.
▪ Намагайтесь не вживати в новорічну ніч велику кількість нових для вас екзотичних продуктів. Вони можуть викликати алергічну реакцію.
▪ Десерт – традиційна частина святкової вечері. Проте порція цукру та жирів після основних страв­ – не найкращий варіант. Десерт краще з’їсти згодом, а перевагу віддайте фруктам, горіхам, желе.
▪Дотримуйтесь простих правил при приготуванні та зберіганні харчових продуктів. Вживайте в їжу тільки свіжі, безпечні та якісні продукти. Не зберігайте приготовлену їжу довго навіть у холодильнику. Так ви уникните отруєння та кишкових інфекцій.
▪ Намагайтесь більше рухатись. Святкування не має обмежуватись лише вечерею. Танцюйте, веселіться і спілкуйтеся! Зустрічати улюблене свято з близькими людьми – це прекрасно, і не варто його перетворювати на звичайне поглинання їжі. Прогулянка на свіжому повітрі допоможе полегшити травлення, збалансувати рівень цукру в крові, збільшити кровообіг і спалити калорії.

Щоб оздоровитися після свят, необхідно перейти на правильне харчування: вживайте відварену, печену або приготовану на пару їжу. Також корисно влаштувати собі «розвантажувальні» дні. Це може бути «салатний» день, «рисовий», «яблучний» тощо. При цьому не забувайте пити велику кількість води. Такі дні, якщо їх влаштовувати періодично, допомагають нормалізувати вагу, покращити травлення, обмінні процеси та самопочуття загалом, за умови дотримання правил здорового способу життя.

Нехай Новий рік та різдвяні свята  будуть щасливим для вас і ваших рідних!

Джерела інформації:

  1. Давыденко Н.В. Харчування та здоров'я [Текст] / Давыденко Н.В., Смирнова Н.П., Горбась И.М. // Журнал практичного лікаря. - 2001. - N 6. - С. 87-91.
  2. Зинец, И. И. Здоровье и питание: 100 лечебных рационов [Текст] / И. И. Зинец. - Пермь : Пермское книж. изд-во, 1991. - 286 с. - ISBN 5-7625-0204-Х.
  3. Максимов, В. А. Возобладать над чревом [Текст] / В. А. Максимов // Питание. - 2017. - N 1. - С. 3-5.
  4. Морозкина, Т. С. Питание для здоровья и во вред [Текст] / Т. С. Морозкина, И. И.Шкребнева. - Минск : Полымя, 1991. - 79 с. - ISBN 345-00563-Х.
  5. Самборська, Я. Харчова поведінка: як усунути розлади [Текст] / Я. Самборська // Фармацевт Практик. - 2020. - N 4. - С. 40.
  6. Смоляр, В. И. Рациональное питание [Текст] / В. И. Смоляр. - Киев : Наукова думка, 1991. - 368 с. - ISBN 5-12-001892-0.
  7. Тележенко, Любов Миколаївна. Здорове харчування: практичні рекомендації [Текст] : монографія / Л. М. Тележенко, Н. А. Дзюба, М. А. Кашкано ; М-во освіти і науки України, Одес. нац. акад. харч. технологій. - Херсон : Олді-плюс, 2018. - 199 с. : табл., рис. - ISBN 978-966-289-227-7.

Календар подій

  1 2 3 4 5 6
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031