Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Відпочинок буває корисним: майстер-класи в Гончарівці порадували юних херсонців

17.06.2021 15:04

Зараз тема боротьби із забрудненням довкілля на вустах не тільки в екологів та громадських активістів – наслідки «поганої екології» відчувають на собі чимало українців, особливо люди поважного віку. Але брудне повітря, змілілі водойми та отруєні ґрунти з’явилися не самі собою. Таку ціну ми платимо за оманливий комфорт та «швидкі» – одноразові – радощі сучасного світу.
Та сьогодні людство вже починає усвідомлювати небезпеку, в якій опинилася наша планета. Особливо молодь дуже активно підхоплює нові екологічні тренди. Свідоме споживання та ZeroWaste як спосіб життя дуже швидко здобувають шанувальників саме серед старшокласників та студентів. Навіть у Центрі екологічної інформації Гончарівки більшість відвідувачів – це молодь та юнацтво. Так, у рамках проєкту «Літо в бібліотеці» в Центрі мало не щодня гамірно – вихованці літніх оздоровчих таборів та їх вожаті залюбки беруть участь у майстер-класах, які проводять співробітники книгозбірні.

Зокрема, у Центрі юні відвідувачі дізналася, що таке сортування сміття, навіщо нам потрібно відокремлювати відходи і як можна захистити природу Херсонщини від забруднення. У екоцентрі є 5 контейнерів для сортування таких фракцій: алюмінієві бляшанки, пластикові пляшки, Тетра-пак, папір та скло. Школярі уважно слухали, ставили питання і навіть вчилися сортувати найбільш розповсюджені види сміття.

Також допитливі «чомучки» не оминули увагою наш маленький «Музей екоальтернатив» – на кількох полицях співробітники Центру експонують різноманітну продукцію, яка виготовлена з екологічно чистих матеріалів та інгредієнтів. Текстильні торбинки для шопінгу, дерев’яні зубні щітки, авоськи, зубна паста у скляних баночках, мило ручної роботи, твердий шампунь у паперовій упаковці, безфосфатні пральні порошки та миючі засоби для посуду, красиві металеві соломинки для напоїв… Чого тільки немає у нашому музеї! Таким чином гості на власні очі переконалися, що незамінні, на перший погляд, косметичні та господарчі товари мають свої екологічні аналоги. Треба лише витратити трохи більше часу та терпіння, аби знайти, де вони продаються, або ж виготовити їх власноруч (наприклад, торбинки-шопери, авоськи, мило тощо).

Закінчили захід креативно! Співробітниця Центру обслуговування користувачів з особливими потребами виготовила разом з юними відвідувачами святкові листівки із зображенням квітів та дерев – декор зробили зі шматочків тканини різного кольору.

Усі лишилися задоволені походом у бібліотеку, адже тут вони були у центрі уваги, їх думкою цікавилися дорослі, вони отримали нові знання та навички, а ще – аплікацію на згадку, яку зробили власними руками!

Календар подій

1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 192021
22232425262728
2930