Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Торкнутися слова

23.12.2020 11:30

Нещодавно до Гончарівки надійшли нові книжки, надруковані рельєфно-крапковим шрифтом Брайля та плоскодрукарським збільшеним шрифтом. Цей дизайн робить книгу доступною і для людей, що мають інвалідність по зору та читають шрифтом Брайля, і для пересічних читачів. Також особливістю цих видань є те, що читачі мають можливість послухати аудіоверсії, завантаживши їх за допомогою QR-кода, розміщеного у книзі.

Видання опинилися у бібліотеці майже одночасно завдяки двом цікавим і важливим проєктам.

«Книга, що долає бар'єри» – новий проєкт Львівського обласного осередку ВГО «Українська спілка інвалідів» («УСІ»), який реалізували у 2020 році за підтримки Українського культурного фонду. Це дитячі книжки, тому в них можна зустріти друковані рельєфні малюнки, а наявність поряд звичайного плоского шрифту дасть можливість почитати книгу з братиком чи сестричкою, які не знають шрифт Брайля, або попросити батьків почитати. Координувала проєкт незряча науковиця і громадська діячка Оксана Потимко.

Інклюзивне видання поезій «Торкнутися слова. Це можливо» видано в межах проєкту, який реалізовується Всеукраїнською громадською організацією людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» також за фінансової підтримки Українського культурного фонду. Метою книжки є не лише наблизити друковане слово до незрячих читачів, а й стимулювати суспільну цікавість до інклюзивного мистецтва. У книзі представлені автори, які також мають інвалідність різних нозологій.

Дуже символічно, що назва книги виникла з рядків незрячої поетеси Самчук Вікторії, вірші якої ви також можете прочитати в цьому виданні:

Торкнутися світла? Це можливо?
Так. До сонця руки простягни.
Не бачачи, побачить теплу зливу,
Відчути запах листя восени.

Завітавши до Центру обслуговування користувачів з особливими потребами, ви можете ознайомитися з цими унікальними виданнями особисто.

Календар подій

1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 2021
22232425262728
2930