Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00
Меню розділу

Золотий дім

В81355
821(410)

Р 92
Рушді Салман.
Золотий дім: [роман]/ Салман Рушді ; з англ. переклав Андрій Савенець ; [голов. ред. М. Савка] - Львів : Вид-во Старого Лева, 2019. - 495 с., ISBN 978-617-679-699-2
УДК: 821.111'06-31=161.2
Жанр: Роман

Анотація:

Останній на сьогодні роман Салмана Рушді — це розіграна в декораціях Нижнього Мангеттена антична трагедія, щедро приправлена, як то в Рушді ведеться, алюзіями до стародавніх міфологій, текстів західного канону літератури та сучасної поп-культури. На сторінках роману, часовим тлом для якого слугує президентська каденція Барака Обами, розгортаються історії сліпого, жертовного і зрадливого кохання, пошуків невловимих ідентичностей і втечі від них, а ще — розквіту бомбейської кіноіндустрії й організованої злочинності. Дошкульні спостереження над станом американського суспільства переплетені тут із елегійною рефлексією про людську кондицію, а розплутування кримінальних схем — із пристрасною одою авторському кіно.

Цитати

  • "-Один із загальних принципів людської поведінки, який я відкрив, - додав батько, ходячи перед нею туди-сюди, - полягає у тому, що майже у кожній ситуації кожна людина переконана, що має рацію, а її опонент помиляється."
  • "Якщо ти заборгував банку долар, то був дармоїдом із несплаченим кредитом. Заборгувавши мільярд, ти був багатієм, і банк працював на тебе."

Рецензія фахівця (офіційні рецензії):

«Золотий дім» на околицях Готему: Соціальна трагедія від Салмана Рушді

(уривки)

     Повнокровна драма – саме так охарактеризував Салман Рушді свій останній роман «Золотий дім». Вишуканий чорний фоліант, виданий нещодавно «Видавництвом Старого Лева», вмістив у собі все, що може зацікавити сучасного вимогливого читача – зраду, кохання, політику, інтриги, сімейні таємниці, корупцію, вбивства, мистецтво – і навіть більше.

     Читання класиків сучасності, а Салмана Рушді вже по праву можна таким вважати, допомагає хоч трохи осягнути покоління, частиною якого ти є. Складність полягає в тому, що плин часу й історія ще не винесли свій вердикт, всі категорії поки що лишаються відносними, наслідки не обтяжують, факти та події існують у відриві одне від одного та без прикметників «хороші» чи «погані», адже їхнє використання було б суб’єктивованим і тільки. 

     Тому в створенні роману «Золотий дім» автор, крім літературних прийомів, вдався ще й до синематографічних. Розповідь веде молодий режисер Рене, який марить якнайшвидше авторитетно заявити про себе в кіноіндустрії, тож він інколи сам додумує пікантні деталі (як сценарист), або розставляє акценти на подіях за допомогою уявної камери, яка прискіпливо «стежить» за героями в особливо драматичних сценах. Тобто описував десятиріччя чужих життів через призму «таємного сценарію»...

     ...Разом із тим, автор багато звертається до скарбів грецького мистецтва, класиків світової літератури, а також індійської культури, яку він чудово розуміє, адже, як власне і його головні герої, народився у Бомбеї. Рушді часто посилається на еллінських філософів, за допомогою індійської мітології намагається розв’язати рівняння ідентичності та віднайдення місця людини у світі. «Вигадана історія про чоловіків, що самі себе вигадали» на фоні реальної політичної ситуації, яка авторові більше походить на ілюстровані комікси. Наші помилки чи справи завжди мають наслідки. Та чи вистачить людині сили здолати обставини, нав’язані законами давньогрецької трагедії, не завдяки, а всупереч, хто відійде, а хто лишиться, читайте в останньому на сьогодні романі Салмана Рушді «Золотий дім».

Сергій Бабкін, блогер, книжковий оглядач.

Матеріал взято з сайту "Видавництва старого леву".

Екранізація, інші відеоматеріали

Книжкова полка: Салман Рушді "Золотий дім"(огляд книги).

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 2223 24
25 26 27 28 293031