Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Програма з адвокації Української бібліотечної асоціації наступного п’ятиліття

ДІЄВА БІБЛІОТЕКА – УСПІШНА ГРОМАДА!

Програма

адвокаційної діяльності

Української бібліотечної асоціації

на 2017 2021 рр.

 

Затверджено Конференцією

ВГО «Українська бібліотечна асоціація»

17 листопада 2016 р.

Мета програми:

Лобіювати та захищати права користувачів бібліотек територіальних громад на бібліотечне обслуговування та безперешкодний і рівноправний доступ до інформації, обстоювати їхні права в умовах суспільних  перетворень та об’єднання територіальних громад;  позиціонувати бібліотеки в суспільстві як відкритий простір для освіти, науки, культури,  дозвілля, комунікації та  підвищувати обізнаність членів громади, влади,  суспільства в цілому про цінність та потенціал бібліотек у здійсненні реформ.

Цього можна досягти шляхом реалізації таких цілей:

Кожна  ціль передбачає виконання певних  завдань.

Ціль 1

Сприяння впровадженню нових соціальних нормативів бібліотечного  облуговування в умовах створення об’єднаних територіальних громад (ОТГ).

Обґрунтування проблеми

Запровадження нових соціальних нормативів в умовах адміністративної  реформи може викликати зміну кількості бібліотек та в цілому парадигми  бібліотечного обслуговування окремих територій держави. Для запобігання ситуації, коли для частини мешканці в ОТГ може бути ускладнений доступ до бібліотечних ресурсів і послуг, доцільно запропонувати низку заходів, що допоможуть модернізувати бібліотечне обслуговування в територіальних громадах та підвищити його якість, сприятимуть впровадженню кращого досвіду  та розповсюдженню інновацій.

Завдання:

Аналізувати і моніторити впровадження нових мінімальних соціальних нормативів, запроваджувати успішний досвід та сприяти запобіганню ризиків.

Для реалізації цього завдання необхідно:

Ціль 2.

Формування модельних стандартів бібліотечного обслуговування та розроблення рекомендацій щодо їх впровадження в умовах адміністративної реформи з урахуванням процесів інтеграції бібліотечних мереж, культурних інституцій, освітніх установ.

Обгрунтування проблеми

Адміністративно-територіальна реформа має розглядатися як можливість проведення модернізації бібліотечної мережі, якісної зміни нормативно-правової бази і регламентуючих документів, розробленнянових модельних стандартів бібліотечного обслуговування, що базуються на практиках європейських країн та відповідають вимогам користувачів інформації, задовольняють потреби суспільства у доступі до світових інформаційних джерел через актуальні документні фонди на різних носіях інформації та віддалених ресурсів за допомогою Інтернету.

Модельна бібліотека має бути універсальною установою, спроможною виконувати інформаційну, освітню, культурну та просвітницьку функції. Задля вирішення цього завдання бібліотеки повинні мати актуалізовані бібліотечні фонди, у т.ч. аудіовізуальні та електронні документи, досконале технічне і програмне оснащення та кваліфікований персонал.

Завдання:

Теоретично дослідити, обґрунтувати і розробити модельні стандарти бібліотечного обслуговування, базуючись на принципах інтеграції бібліотечних мереж та з урахуванням досвіду європейських країн. Розробити рекомендації щодо їх використання та реально домогтися їхнього впровадження на експериментальних майданчиках в окремих ОТГ.

Для реалізації цьогозавдання необхідно:

Ціль 3.

Підвищення обізнаності громади про потенціал бібліотеки у суспільних перетвореннях шляхом ефективних комунікацій, PR та реклами.

Обгрунтування проблеми

Роль бібліотек у суспільних перетвореннях та забезпеченні прав і свобод людини недооцінена, що призводить до неефективної реалізації їхнього потенціалу як соціальних інституцій. Частково це спричинила недостатня обізнаність громади, органів державної влади, суспільства в цілому про можливості сучасної бібліотеки, про інформаційні продукти і соціально значущі послуги (в тому числі і он лайн-сервіси), які може надати бібліотека, створюючи гармонійний комунікаційний простір для суспільної взаємодії. Бібліотеки потребують системних іміджевих та PR заходів, спрямованих на висвітлення можливостей та реалізацію їхнього потенціалу як об’єднувальної ланки між громадою, органами влади, окремими громадянами, що сприятиме реформам та суспільним перетворенням, консолідації та розвитку місцевої громади.

Завдання:

Підвищити рівень обізнаності громадян що до можливостей сучасної бібліотеки в наданні послуг як окремим користувачам, так і громаді в цілому, розробити рекомендації щодо здійснення адвокаційних заходів.

Для реалізації даного завдання необхідно:

Розробники: Агаркова В.В., Барабаш С.І., Варюхіна Л.М., Влезько Н.В., Загуменна В.В., Лугова Л.А., Моісєєва С.А., Синиця Н.М., Спанчак Т.І., Ткаченко О.В., Шевченко І.О.


Публікації документа:

http://ula.org.ua/images/documents/3584/ULA_Advocacy_Progr_2016.pdf

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 2223 24
25 26 27 28 29 3031